5 είδη αναβλητικότητας (και πώς να διορθώσετε τον καθένα από αυτούς)

0
5 είδη αναβλητικότητας (και πώς να διορθώσετε τον καθένα από αυτούς)

Είμαστε όλοι ένοχοι που καθυστερούμε από καιρό σε καιρό — υπάρχει πάντα κάτι πιο ενδιαφέρον από το έργο στο χέρι. Συνήθως πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, καθώς η προθεσμία είναι η μεγαλύτερη έμπνευσή μας και κάνουμε το καλύτερο δυνατό όταν εμπνέουμε. Μπορεί ακόμη και να αστειευόμαστε γι‘ αυτό ενώ γινόμαστε θύματα των διαφόρων τύπων αναβλητικότητας.

Ωστόσο, η αναβλητικότητα είναι μια τεράστια απώλεια χρόνου και μπορεί να βλάψει πολύ την παραγωγικότητα.

Μια έρευνα το 2015 διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, ένα άτομο χάνει πάνω από 55 ημέρες το χρόνο καθυστερώντας, σπαταλώντας περίπου 218 λεπτά κάθε μέρα κάνοντας ασήμαντα πράγματα. Εδώ είναι τα μαθηματικά:

218 λεπτά/ημέρα x 365 = 79570 λεπτά = 55,3 ημέρες

Είναι πολύς χαμένος χρόνος!

Πρέπει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα μέχρι τον πυρήνα της, και μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και αυτήν την κακή συνήθεια που ονομάζεται αναβλητικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

5 είδη αναβλητικότητας (και πώς να τα διορθώσετε)

Υπάρχουν 5 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναβάλλουν. Για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε τον λόγο για τον οποίο αναβάλλετε τα πράγματα εύκολα, ακολουθούν 5 τύποι αναβλητικότητας και αναβλητικών.

Τύπος 1: Ο τελειομανής

Η τελειομανής αναβλητικότητα

Είναι αυτοί που δίνουν υπερβολική σημασία στις μικρές λεπτομέρειες. Οι τελειομανείς φοβούνται να ξεκινήσουν το έργο τους, επειδή αγχώνονται να κάνουν σωστά κάθε λεπτομέρεια. Μπορούν επίσης να κολλήσουν στη διαδικασία, ακόμη και όταν έχουν ξεκινήσει, αφού απλώς φοβούνται πολύ για να προχωρήσουν.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Συμβουλές για τον τελειομανή

Αντί να αφήσετε την εμμονή σας με τις λεπτομέρειες να σας πάρει όλο τον χρόνο, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το σκοπό των καθηκόντων σας και να ορίσετε ένα χρονικό όριο στον καθένα για να αντιμετωπίσει αυτό το είδος αναβλητικότητας. Αυτό θα σας αναγκάσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να ολοκληρώσετε την εργασία σας εντός του χρονικού πλαισίου.

Για παράδειγμα:

Εάν πρόκειται να γράψετε μια αναφορά, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τον σκοπό της αναφοράς πρώτα.

Εάν ο στόχος της αναφοράς είναι να παρουσιάσει με σαφήνεια τις αλλαγές στα δεδομένα τους τελευταίους μήνες, μην ιδρώνετε πολύ για να γράψετε πολλές κομψές λέξεις. Αντίθετα, εστιάστε περισσότερο στα σχήματα και τα γραφήματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και δεν χρειάζεται πραγματικά να εργαστείτε για πράγματα που δεν σας βοηθούν να πετύχετε τον τελικό στόχο.

Τύπος 2: Ο Ονειροπόλος

Ο ονειροπόλος αναβλητικότητα

Αυτός είναι κάποιος που απολαμβάνει περισσότερο να κάνει το ιδανικό σχέδιο παρά να αναλαμβάνει δράση. Είναι πολύ δημιουργικοί, αλλά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν πραγματικά μια εργασία.

Συμβουλές για τον Ονειροπόλο

Για να μην παρασύρεστε από την ατελείωτη φαντασία σας με αυτό το είδος αναβλητικότητας, βάλτε τα πόδια σας στο έδαφος θέτοντας συγκεκριμένους (και εφικτούς) στόχους για κάθε μέρα με βάση το πλαίσιο SMART. Βάλτε έναν στόχο και χωρίστε το σχέδιο σε μικρές εργασίες στις οποίες μπορείτε να αναλάβετε δράση αμέσως.

Για παράδειγμα:

Εάν ονειρεύεστε ότι ξυπνάτε νωρίτερα κάθε μέρα, βάλτε έναν ξεκάθαρο στόχο για αυτό: «Σε 3 εβδομάδες, θα ξυπνάω στις 6:30 π.μ. κάθε μέρα».

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Στη συνέχεια, χωρίστε αυτόν τον στόχο σε μικρότερες εργασίες:

 • Από απόψε και μετά θα πάω για ύπνο πριν τις 23:00.
  • Ρύθμιση ξυπνητηριού για να μου υπενθυμίζει να πάω για ύπνο
  • Προγραμματίστε νωρίτερα συγκεντρώσεις φίλων για να μπορώ να κοιμηθώ νωρίς
 • Για την 1η εβδομάδα θα ξυπνάω στις 7:30 το πρωί ακόμα και για μη εργάσιμες μέρες
  • Πηγαίνετε για τζόκινγκ ή κολύμπι το πρωί για τα Σαββατοκύριακα

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε την πρόοδό σας ενώ εργάζεστε. Παρακολουθήστε τα δεδομένα εισόδου και εξόδου σας για κάθε εργασία, ώστε να μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ποιες εργασίες είναι απλώς χάσιμο χρόνου με μικρή σημασία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο να κάνετε πράγματα που φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Τύπος 3: Το Avoider

Η αποφυγή αναβλητικότητα

Οι ανησυχούντες φοβούνται να αναλάβουν καθήκοντα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν. Προτιμούν να αναβάλουν τη δουλειά παρά να τους κρίνουν οι άλλοι όταν τελικά κάνουν λάθη.

Συμβουλές για τον Αποφυγή

Γνωρίζω ότι ο έλεγχος των email φαίνεται δελεαστικός, αλλά μην κάνετε την απάντηση στα email το πρώτο πράγμα στη λίστα υποχρεώσεων σας. Τις περισσότερες φορές, τα email δεν είναι σημαντικά, αλλά κλέβουν το χρόνο και την ψυχική σας ενέργεια πριν καν το προσέξετε.

Αντίθετα, εστιάστε πρώτα στα χειρότερα για να αντιμετωπίσετε αυτό το είδος αναβλητικότητας. Περάστε το πρωί σας δουλεύοντας σε αυτό που θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση επιτευγμάτων και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ώθηση για μια παραγωγική μέρα μπροστά σας.

Προσπαθήστε να αναλύσετε τις εργασίες σας σε μικρότερες επιμέρους εργασίες. Κατανοήστε πόσο χρόνο και ενέργεια χρειάζεται πραγματικά για μια δεδομένη εργασία και κάντε ρεαλιστικούς υπολογισμούς.

Για παράδειγμα:

Μια αναφορά 2000 λέξεων φαίνεται να απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια, και φαίνεται τρομακτικό να αρχίσετε να τη δουλεύετε. Αλλά υπάρχει ούτως ή άλλως να το χωρίσουμε σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να φαίνεται λιγότερο τρομακτικό; Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

 • Εισαγωγή: περίπου 100 λέξεις (15 λεπτά)
 • Πίνακας περιεχομένου (5 λεπτά)
 • Αναφορά για την οικονομική κατάσταση: ένα γράφημα με υποστηρικτικό κείμενο 100 λέξεων (20 λεπτά)
 • Μελέτη περίπτωσης: 3 περιπτώσεις βασισμένες στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο με περίπου 400 λέξεις η καθεμία (περίπου 40 λεπτά η καθεμία)
 • Συμπέρασμα: περίπου 800 λέξεις (30 λεπτά)

Φαίνεται πολύ πιο εύκολο τώρα;

Τύπος 4: The Crisis-Maker

Η αναβλητικότητα που δημιουργεί κρίση

Ο δημιουργός της κρίσης σκοπίμως σπρώχνει πίσω τη δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή. Βρίσκουν τις προθεσμίες (τις κρίσεις) συναρπαστικές και πιστεύουν ότι λειτουργούν καλύτερα όταν εργάζονται υπό πίεση, κάτι που τους κάνει να διαχειρίζονται άσχημα τον χρόνο τους.

Συμβουλές για τον Δημιουργό της Κρίσης

Το να είσαι αναγκασμένος να βιαστείς τη δουλειά επειδή θα αποδώσεις καλύτερα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση γιατί στην πραγματικότητα δεν σου αφήνει περιθώρια για αναθεώρηση της δουλειάς για να τη βελτιώσεις στη συνέχεια με αυτού του είδους την αναβλητικότητα.

Εάν αφήνετε πάντα τη δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Pomodoro, που αναπτύχθηκε από τον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Cirillo.

Επικεντρώνεται στο να εργάζεστε σε σύντομες, έντονα εστιασμένες εκρήξεις και στη συνέχεια να κάνετε στον εαυτό σας ένα σύντομο διάλειμμα για να ανακάμψετε και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Για παράδειγμα:

Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο και διαιρέστε την πολύπλοκη εργασία σας σε μικρές, διαχειρίσιμες συνεδρίες. Ανάμεσα στις μικρές συνεδρίες, δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα για να ανακάμψει.

Ενώ δίνοντας στον εγκέφαλό σας ένα τακτικό διάλειμμα μπορεί να ενισχύσετε σημαντικά την απόδοσή σας επαναφορτίζοντας την ενέργεια του εγκεφάλου σας, η ολοκλήρωση των εργασιών νωρίτερα σας επιτρέπει να έχετε πολύ χρόνο για να κάνετε ξανά τη δουλειά σας για να την κάνετε ακόμα καλύτερη.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Τύπος 5: Ο πολυάσχολος αναβλητικός

Ο πολυάσχολος αναβλητικός

Αυτού του είδους οι αναβλητικοί είναι οι ιδιότροποι. Δυσκολεύονται να δώσουν προτεραιότητα σε εργασίες επειδή είτε έχουν πάρα πολλές από αυτές είτε αρνούνται να δουλέψουν σε αυτό που θεωρούν ανάξιο της προσπάθειάς τους. Δεν ξέρουν πώς να επιλέξουν την εργασία που τους ταιριάζει και απλώς αναβάλλουν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων.

Συμβουλές για τον πολυάσχολο αναβλητικό

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητές σας όταν αντιμετωπίζετε αυτό το είδος αναβλητικότητας. Οι σημαντικές εργασίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των επειγόντων επειδή το «επείγον» δεν σημαίνει πάντα σημαντικό. Έχετε μόνο τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια, και δεν θέλετε να το σπαταλήσετε σε πράγματα που δεν έχουν σημασία.

Προσδιορίστε τον σκοπό της εργασίας σας και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Σημαντικές εργασίες είναι αυτές που προσθέτουν αξία μακροπρόθεσμα.

Η απάντηση σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λέει „παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου το συντομότερο“ φαίνεται να είναι επείγον, αλλά προτού απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι σε σύγκριση με άλλες εργασίες.

Για παράδειγμα:

Φανταστείτε το email να αποστέλλεται από έναν πελάτη που ρωτά για την πρόοδο ενός έργου και θέλει να της απαντήσετε το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, έχετε μια άλλη εργασία σχετικά με τη διόρθωση του προβλήματος logistics που επηρεάζει όλα τα έργα που έχετε ετοιμάσει. Ποιο πρέπει να χειριστείτε πρώτα;

Το κόστος χρόνου για την απάντηση σε ένα email είναι χαμηλό, αλλά το όφελος είναι επίσης πολύ χαμηλό επειδή ικανοποιείτε απλώς το αίτημα ενός πελάτη. Η επίλυση του προβλήματος υλικοτεχνικής υποστήριξης απαιτεί πιθανότατα πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά αξίζει επίσης πολύ περισσότερο γιατί επιλύοντας το πρόβλημα, εξοικονομείτε όλα τα έργα σε ετοιμότητα, προς όφελος ολόκληρης της εταιρείας.

Η κατώτατη γραμμή

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά των αναβλητικών έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία τους. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να καθυστερούν τη δουλειά λόγω φόβου. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην εργασία μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να καθυστερούμε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να φαίνεται σαν πολλή δουλειά, αλλά κάνοντας τα πιο μικρά πράγματα κάθε μέρα, συνηθίζετε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τη δουλειά—από τον καθορισμό στόχων, την κατανομή των εργασιών και την αξιολόγηση των αξιών κάθε εργασίας.

Επιλεγμένη φωτογραφία: Ο Nick Fewings μέσω του unsplash.com

Schreibe einen Kommentar