Ωίδιο – Τρόπος αναγνώρισης, θεραπείας και πρόληψης: Μάντρα κηπουρικής

0
Ωίδιο – Τρόπος αναγνώρισης, θεραπείας και πρόληψης: Μάντρα κηπουρικής

Τι είναι το ωίδιο;

ωίδιο, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια λευκή ή γκρίζα κονιοποιημένη ουσία που εμφανίζεται στα φύλλα με τη μορφή μυκητιακής νόσου. Αυτά προκαλούνται λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός, χαμηλής υγρασίας, ξηρού κλίματος και κακής κυκλοφορίας αέρα.

Ευδοκιμούν όχι μόνο στα φύλλα αλλά και στα λουλούδια, τους μίσχους, τα λαχανικά, τα φρούτα ή κάτω από τα φύλλα.

Το ωίδιο προσβάλλει συνήθως τα νεαρά φύλλα αφήνοντάς τα κίτρινα και αδύναμα. Τα ώριμα φύλλα είναι συνήθως ανεπηρέαστα. Κάντε κλικ στο Tweet

ωίδιο συνήθως προσβάλλει τα νεαρά φύλλα αφήνοντάς τα κιτρινισμένα και αδύναμα. Τα ώριμα φύλλα είναι συνήθως ανεπηρέαστα.

Αν και το ωίδιο σπάνια είναι θανατηφόρο, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα φυτό στο άλλο μέσω των ανέμων, του νερού ή των πουλιών.

Κλέβουν τα φυτά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία που έχει ως αποτέλεσμα να κιτρινίζουν ή να παραμορφώνονται τα πράσινα φύλλα, καθιστώντας τα αδύναμα και στερώντας τους την ποιότητά τους. Οι καρποί και τα άνθη ανθίζουν λιγότερο και η ποσότητα τους μειώνεται.

Οι πιο προσβεβλημένες φυτικές ποικιλίες αυτής της μυκητιακής νόσου είναι τα φασόλια, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, τα μπιζέλια, κολοκύθεςσκουός, πεπόνια, τριαντάφυλλα, ντομάτες, βατόμουρα, και ζίννια. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται πολύ εύκολα σε τέτοια φυτά από ανέμους, έντομα ή νερό.

1920 κολοκύθες που κρέμονται από τον φράχτη από μπαμπού στο GA 1

Εξάπλωση του ωιδίου:

Σε σχέση με άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις, το ωίδιο ευδοκιμεί περισσότερο σε ξηρά κλίματα με ζεστό καιρό με θερμοκρασία μεταξύ 60-80°F / 15-27°C και χρειάζεται υπερβολική ποσότητα υγρασίας κοντά στα φυτά για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.

Συνήθως παρατηρείται ότι είναι λιγότερο κατανεμημένα σε βροχερές ή κρύες περιοχές, καθώς η θερμοκρασία εκεί είναι συνήθως γύρω στους 90°F (32°C).

Αυτό συμβαίνει επειδή οι βροχές περιορίζουν την εξάπλωση του ωιδίου από τον άνεμο και η χαμηλή θερμοκρασία δεν επιτρέπει τη διολίσθηση του ωιδίου στον κήπο.

Αλλά σε περιπτώσεις όπου υπήρξαν προηγουμένως προβλήματα ωιδίου, τα παλιά παχύφυτα και τα φυτά μπορεί να παρατηρήσουν μια νέα εστία μούχλας από αδρανείς σπόρους.

Πώς να αναγνωρίσετε το ωίδιο;

Προσδιορίζοντας ωίδιο είναι αρκετά εύκολο γιατί φαίνεται όπως ακούγεται. Δεδομένου ότι πρόκειται για λευκές κονιοποιημένες ουσίες ή κηλίδες, μπορούν να αναγνωριστούν στα φυτά αν φαίνονται σαν να έχουν πασπαλιστεί με λευκή σκόνη ή αλεύρι.

Γενικά εμφανίζονται ως λευκές κηλίδες σε φύλλα, μίσχους, άνθη ή καρπούς και τυλίγουν το πάνω μέρος των φύλλων. Σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας ωιδίου, μπορεί επίσης να επηρεαστεί το κάτω μέρος των φύλλων.

Όταν τα νεαρά φύλλα κιτρινίζουν ή στεγνώνουν πολύ γρήγορα, αυτό οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον μύκητα. Μπορεί επίσης να είναι η αιτία για ζημιά ή σπάσιμο των στελεχών ή των φύλλων του φυτού.

Οι αναπτυσσόμενοι οφθαλμοί και οι άκρες μπορεί επίσης να μην αναπτυχθούν περισσότερο και να παραμορφωθούν λόγω του μύκητα. Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ορατά στην όψιμη καλλιεργητική περίοδο των φυτών.

μεμονωμένο φύλλο με ωίδιο 2021 08 26 22 31 18 utc

Πώς να αντιμετωπίσετε το ωίδιο;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μείγματα για τη θεραπεία του ωιδίου. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Μείγμα διττανθρακικού καλίου: Συνδυάζοντας μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι, μία κουταλιά της σούπας διττανθρακικό κάλιο και ένα γαλόνι νερό θα δημιουργήσετε ένα μείγμα που μπορεί να ψεκαστεί σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα μείγματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ωιδίου.
  • Μείγμα μαγειρικής σόδας: Συνδυάζοντας μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι, μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ένα γαλόνι νερό και δημιουργώντας ένα μείγμα για ψεκασμό στις πληγείσες περιοχές πάνω και κάτω από τα φύλλα μπορεί να αποτρέψει και επίσης να αντιμετωπίσει το υπάρχον ωίδιο σε μεγάλο βαθμό.
  • Έλαιο Neem: Το Neem Oil μπορεί να προστεθεί στα παραπάνω μείγματα για να βελτιώσει την απόδοσή τους στον μύκητα.
  • Γάλα: Ο συνδυασμός ενός μέρους του γάλακτος με δύο ή τρία μέρη νερού μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα μείγμα που μπορεί να ψεκαστεί στις πληγείσες περιοχές του φυτού. Αυτό το μείγμα είναι πιο κατάλληλο για φυτά όπως το πεπόνι, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια καθώς η σύνθεση του γάλακτος ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών μαζί με τη θεραπεία του μύκητα.
  • Οργανικός μυκητοκτόνα που περιέχουν θείο είναι επίσης εξαιρετικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του ωιδίου.

Εκτός από αυτά τα μείγματα, το κούρεμα και το κλάδεμα βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του ωιδίου. Η αποκοπή των προσβεβλημένων μίσχων, μπουμπουκιών ή φύλλων μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του μύκητα.

Άλλοι τρόποι για τη θεραπεία αυτού του μύκητα μπορεί να είναι η εύρεση της θεραπείας στη βασική αιτία. Η φύτευση των ποικιλιών σε ηλιόλουστες περιοχές όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι άφθονη, μπορεί να αντισταθεί στην ανάπτυξη ωίδιο.

Η χρήση οργανικού κομπόστ ή σάπια φύλλα σε τεράστιες ποσότητες για τη θωράκιση του εδάφους μετά τον καθαρισμό μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο κόλπο. Καλό είναι επίσης να ποτίζετε τα φυτά το πρωί, ώστε να έχουν χρόνο να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφευχθεί ο σχηματισμός νέων σπορίων.

640 γυναίκα που ψεκάζει λουλούδια στον κήπο

Πρόληψη του ωιδίου

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Η πρόληψη του ωιδίου μπορεί να γίνει από την αρχή ακολουθώντας βασικούς κανόνες, όπως φύτευση σε ηλιόλουστη και προστατευμένη περιοχή που παρέχει άφθονο ηλιακό φως και επίσης προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους.

Είναι επίσης καλή ιδέα να επιλέγουμε φυτά για τον κήπο μας που είναι ανθεκτικά στους μύκητες και απαιτούν λιγότερη φροντίδα όσον αφορά τις μυκητιάσεις.

Το τακτικό κλάδεμα μπορεί επίσης να αποτρέψει το ωίδιο σε μεγάλο βαθμό και επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά, γεγονός που μειώνει επίσης την υγρασία.

Είναι επίσης σημαντικό να απολυμάνετε τα εργαλεία κλαδέματος μετά το κλάδεμα των ασθενειών ή των προσβεβλημένων φύλλων ή μίσχων

Τα φυτά πρέπει να σπαρθούν σε επαρκή απόσταση μεταξύ τους για να αποφευχθεί η εύκολη εξάπλωση μέσω του ανέμου ή του νερού. Η σωστή απόσταση αυξάνει επίσης τη ροή αέρα μεταξύ των φυτών.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα νεαρά φύλλα και οι μίσχοι είναι οι πιο επιρρεπείς σε μυκητιασικές λοιμώξεις και επομένως η υπερβολική χρήση λιπασμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.

640 κηπουρός με προστατευτική στολή και φυτά ψεκασμού μάσκας

Καταπολέμηση του ωιδίου:

Ο έλεγχος του μύκητα σε πρώιμο στάδιο είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του ωιδίου. Αλλά εάν τα φυτά έχουν ήδη μολυνθεί σε τεράστια κλίμακα, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο μύκητας και να απαλλαγούμε από αυτόν εντελώς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να εστιάσετε στον έλεγχο της εξάπλωσης του υπάρχοντος μύκητα σε άλλα φυτά κόβοντας τα μολυσμένα στελέχη, φύλλα, φρούτα και μπουμπούκια και καταστρέφοντάς τα με το κάψιμο ή την απόρριψή τους στα σκουπίδια.

Η κομποστοποίησή τους δεν θεωρείται καλή ιδέα αφού ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των κομποστοποιημένων υλικών στα φρέσκα φυτά.

Η αποστείρωση των εργαλείων κλαδέματος με οινόπνευμα εντριβής είναι ένα κρίσιμο βήμα, έτσι ώστε τα εργαλεία που περιείχαν μολυσμένα σωματίδια να μην χρησιμοποιούνται για το κόψιμο των φρέσκων και μη μολυσμένων τμημάτων του φυτού.

Τα οικιακά είδη όπως το γάλα, το λάδι neem και η μαγειρική σόδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή διαφορετικών ειδών διαλυμάτων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ωιδίου. Ο σχολαστικός ψεκασμός αυτών των διαλυμάτων στις πληγείσες περιοχές των φυτών μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του ωιδίου σε μεγάλο βαθμό.

Τα οργανικά μυκητοκτόνα όπως το θείο, το διττανθρακικό κάλιο και ο ασβέστης-θείο είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τον έλεγχο του μύκητα.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε τα τοπικά φυτώρια για να κατανοήσετε την ποσότητα και τη συχνότητα χρήσης μυκητοκτόνων στα φυτά με βάση τον τύπο τους.

συμπέρασμα

Ωίδιο αν και φαίνεται να είναι πολύ μη θανατηφόρο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα φυτά όπως ένα αργό δηλητήριο. Έτσι, είναι πάντα καλό να ελέγχετε τα φυτά και να βεβαιωθείτε ότι αναπτύσσονται υγιή και τρέφονται σωστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Πώς να απαλλαγείτε από τους αλευρώδεις κοριούς στα φυτά σας – 5 καλύτεροι τρόποι για να εξαλείψετε τους αλευρώδεις κοριούς

Schreibe einen Kommentar