Χριστουγεννιάτικος Κάκτος – Πώς να πολλαπλασιάσετε και να φροντίσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο; : Mantras κηπουρικής

2
Χριστουγεννιάτικος Κάκτος – Πώς να πολλαπλασιάσετε και να φροντίσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο;  : Mantras κηπουρικής

Τι είναι ο χριστουγεννιάτικος κάκτος;

Ήρθαν η ώρα των διακοπών!! Και ήρθε η ώρα να χαρίσετε αυτό το εντυπωσιακό και πολύχρωμο φυτό στους φίλους και τους συγγενείς σας. Ο Χριστουγεννιάτικος Κάκτος είναι ένα υπέροχο φυτό διακοπών εσωτερικού χώρου και μπορείτε να το δείτε σε όλα τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η καλλιέργεια αυτού του όμορφου φυτού θα είναι ένα φλιτζάνι τσάι εάν δοθεί μέτρια φροντίδα.

Γιατί, λοιπόν, να το αγοράσετε από καταστήματα, όταν ακόμη και ένας αρχάριος κηπουρός μπορεί να καλλιεργήσει αυτό το φυτό σε εσωτερικούς χώρους και μπορεί να προσθέσει κομψότητα στα σπίτια του.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι βασικά ένα χυμώδες φυτό εσωτερικού χώρου και προέρχεται από τα τροπικά, δηλαδή υγρά και σκιερά δάση της Βραζιλίας. Πρόκειται για επίφυτα και ονομάζονται αλλιώς Holiday Cactus. Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρέπει να μπερδεύετε αυτό το φυτό με τον κανονικό κάκτο, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που φυτρώνει στην έρημο. Ο κάκτος των Χριστουγέννων ανθίζει τη δροσερή εποχή.

Μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών, οι δύο κύριες ποικιλίες του Christmas Cactus, δηλαδή η ομάδα Truncata που περιέχει κίτρινη γύρη και η ομάδα Buckleyi που περιέχει ροζ γύρη ανθίζει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Η ομάδα truncata κατηγοριοποιείται ως Κάκτος των Ευχαριστιών και η ομάδα Buckleyi ως Κάκτος των Χριστουγέννων.

Το καλύτερο με αυτό το φυτό είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και αναπτύσσονται καλύτερα σε γλάστρες. Έτσι, μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτά τα φυτά στο σπίτι σας και θα ενισχύσουν την ομορφιά του σπιτιού σας. Επίσης, μπορείτε να τα καλλιεργήσετε και σε εξωτερικούς χώρους εάν μένετε στη ζώνη ανθεκτικότητας του USDA 9-11.

Τύποι Χριστουγεννιάτικου Κάκτου

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων διατίθενται σε τρεις τύπους – Κάκτους διακοπών, Κάκτους της Ημέρας των Ευχαριστιών και Κάκτους του Πάσχα ανάλογα με το σχήμα των φύλλων και τον χρόνο ανθοφορίας τους.

Κάκτος διακοπών

Αλλιώς γνωστός ως Χριστουγεννιάτικος Κάκτος, ανήκει στο γένος Schlumberera. Επιστημονικά γνωστό ως Schlumbergera bridgesii. Έχουν μικρότερα φύλλα και επίπεδους στρογγυλούς μίσχους. Το στέλεχος έχει μικρές οδοντώσεις και στις δύο πλευρές με λείες άκρες από όπου προέρχεται το άνθος.

Έχουν ένα λουλούδι σε σχήμα σωλήνα που φαίνεται σαν διπλό λουλούδι και είναι ένα φυτό δροσερής εποχής απαιτεί σκοτεινές νύχτες για περίπου 12-14 ώρες την φθινοπωρινή περίοδο. Έχουν όμορφους ρόδινους στήμονες με μωβ ανθήρες. Τα λουλούδια ανθίζουν σε κόκκινο, λευκό ή κίτρινο χρώμα που μεγαλώνουν όμορφα σε ένα κρεμαστό καλάθι.

Συνήθως ανθίζουν από τα τέλη Νοεμβρίου έως τον Φεβρουάριο.

Κάκτος των Ευχαριστιών

Επιστημονικά γνωστό ως Περικομμένη Schlumberera, ανήκει στο γένος Schlumbergera. Αυτά ονομάζονται επίσης κάκτος καβουριού ή κάκτος αστακού λόγω της εμφάνισης των φύλλων που μοιάζουν με νύχια. Τα φύλλα δεν έχουν συμμετρικό σχήμα και έχουν οριζόντια ανάπτυξη από τους μίσχους.

Έχουν επίπεδους και τμηματικούς μίσχους με αδύναμα αγκάθια. Το λουλούδι ανθίζει σε κίτρινο, ροζ, κόκκινο και λευκό με κίτρινους ανθήρες. Συνήθως ανθίζουν από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Πασχαλινός κάκτος

Ο Πασχαλινός Κάκτος ανήκει στο γένος Rhipsalidopsis. Σε αντίθεση με τους κάκτους των Χριστουγέννων και των Ευχαριστιών, αυτοί καλλιεργούνται σε φυσικά δάση της Βραζιλίας. Αυτοί είναι λίγο διαφορετικοί από τους παραπάνω κάκτους. Συνήθως ανθίζουν την άνοιξη και ξανά κατά τον μήνα του Halloween.

Εκτός από αυτά, η καλλιέργεια Πασχαλινών Κάκτων είναι λίγο δύσκολη δουλειά, καθώς χρειάζεται να παρακολουθείτε στενά τις συνθήκες υγρασίας του εδάφους σας.

Έχουν τρομπέτα, άνθη σε σχήμα αστεριού με στρογγυλεμένα φύλλα και έχουν όμορφα ροζ και κόκκινα μυτερά πέταλα.

Χρώμα Χριστουγεννιάτικου Κάκτου

Ωστόσο, τα άνθη των Χριστουγεννιάτικων Κάκτων διατίθενται σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων όπως κόκκινο, λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ.

κόκκινο χρώμα

Dark Marie φυτό έχει όμορφα μπουμπούκια με μωβ χρωματισμό και κόκκινα άνθη.

πορτοκαλί χρώμα

Ο κάκτος „Malindi“ ανθίζει με φωτεινά άνθη πορτοκαλιού από μωβ μπουμπούκια. Μια νότα μωβ είναι ορατή στην άνθιση χρώματος „Xmas Fantasy“.

Το φυτό «Madslome» έχει σκούρα πέταλα με κρεμώδες λευκό κέντρο. Ένα άλλο είναι το «Peach Parfait» που έχει ροδακινί πορτοκαλί πέταλα με μωβ στήμονες.

Ροζ και Μωβ

Ροζ Χριστουγεννιάτικος Κάκτος

Αυτό το χρώμα είναι πιο κοινό μεταξύ των Χριστουγεννιάτικων κάκτων. Ένα late bloomer ‚NIcole‘ έχει λουλούδια λεβάντας και ένα κρεμώδες λευκό κέντρο.

Μια καλύτερη ποικιλία κρεμαστό καλάθι Χριστουγεννιάτικου Κάκτου είναι το «Thor Rit» με σκούρα ροζ πέταλα. Το φυτό «Dark Eva» – ένα πρώιμο ανθισμένο με σκούρα μοβ και λευκά πέταλα που έχουν μύτες λεβάντας.

Λευκό και κίτρινο χρώμα

Λευκός κάκτος Χριστουγέννων

Τα άνθη Thor Britt είναι λευκά με ροζ στήμονες και κέντρο. Τα λουλούδια των «Λευκών Χριστουγέννων» έχουν μικρά απαλά πέταλα κρέμας.

Όταν ανθίζει, το „Χριστουγεννιάτικο Χρυσό“ μεγαλώνει χρυσά πέταλα με μωβ στήμονες και κέντρα ρουζ. Μια κίτρινη ποικιλία με μεγάλα χρυσαφένια άνθη είναι το „Gold Charm“.

Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο;

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, σε αντίθεση με τους κάκτους της ερήμου, οι κάκτοι των Χριστουγέννων προέρχονται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας, όπου είναι προσαρμοσμένοι σε υγρές και σκιερές περιοχές. Αυτά τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό για να ανθίσουν αλλά λιγότερο ηλιακό φως.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να φυτέψουμε αυτά τα όμορφα παχύφυτα.

Εδαφος

Όπως έχω ήδη πει, αυτά είναι επιφυτικά φυτά. Ως επίφυτο λοιπόν, συνήθως αναπτύσσονται σε βραχώδεις περιοχές, σε μεγάλους κορμούς δέντρων ή σε μικρά δέντρα καλυμμένα με βρύα.

Προφανώς λοιπόν δεν παίρνουν αρκετή υγρασία από το έδαφος και ως εκ τούτου απαιτούν υγρό καιρό. Καλλιεργούνται αρχικά σε μικρές γλάστρες και μπορούν να μεταφερθούν αργότερα σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Προτιμούν τα οργανικά πλούσια εδάφη. Ως εκ τούτου, τα εδάφη σε γλάστρες που είναι ένα μείγμα τύρφης και μούχλας φύλλων που μπορούν να διατηρήσουν την υγρασία είναι καλύτερα για την καλλιέργεια αυτών των παχύφυτων.

Βασικά ένας χριστουγεννιάτικος κάκτος χρειάζεται: κομπόστ, περλίτη, αλεσμένη τύρφη και χώμα για γλάστρες. Η απόκτηση ενός ιδανικού εδάφους για την καλλιέργεια αυτών των παχύφυτων είναι το βασικό βήμα για την καλλιέργεια αυτών των κάκτων διακοπών.

Φως και Θερμοκρασία

Το φως και η θερμοκρασία είναι τα δύο πιο σημαντικά μέρη για να ευδοκιμήσει και να ανθίσει ο χριστουγεννιάτικος κάκτος. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι ένα φυτό δροσερής εποχής και απαιτεί λιγότερο ηλιακό φως.

Οπότε, ουσιαστικά είναι σκοτεινοί εραστές. Για την ανθοφορία του λουλουδιού χρειάζονται τουλάχιστον 16 ώρες απόλυτο σκοτάδι όταν η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 50°F έως 55°F(10°C – 13°C) και 8 ώρες φωτός όπου η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 60°F έως 70°F (16°C – 21°C).

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τα τοποθετείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, δηλαδή δεν μπορείτε να ανάψετε τα φώτα σε αυτό το δωμάτιο ακόμη και για 5 λεπτά όπου έχετε τοποθετήσει τον κάκτο σας.

Το κατάλληλο πράγμα για να ανθίσει ο κάκτος σας είναι να τον τοποθετήσετε σε ένα παράθυρο με ανατολικό ή βόρειο προσανατολισμό, όπου δεν θα έχουν άμεσο ηλιακό φως.

Η καλλιέργεια αυτών των καταπληκτικών χριστουγεννιάτικων κάκτων είναι σχετικά εύκολη εάν οι απαιτήσεις τους σε φως και θερμοκρασία ικανοποιούνται τέλεια.

Νερό

Αυτοί οι κάκτοι των Χριστουγέννων χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση σε σύγκριση με άλλα παχύφυτα. Το λουλούδι συνήθως αρχίζει να ανθίζει τους πιο κρύους μήνες.

Η ομίχλη των φύλλων του κάκτου είναι εξίσου σημαντική με το πότισμα του κάκτου, γι‘ αυτό θυμηθείτε να το κάνετε κάθε φορά που ποτίζετε τα φυτά. Πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε βλέποντας το λουλούδι να ανθίζει από τον κάκτο σας.

Υγρασία

Η υγρασία 50% έως 60% λειτουργεί καλά για την ανάπτυξη του Χριστουγεννιάτικου Κάκτου.

Λίπασμα

Όπως κάθε άλλο φυτό, έτσι και οι κάκτοι των Χριστουγέννων χρειάζονται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους. Η εφαρμογή λοιπόν της σωστής ποσότητας λιπάσματος την κατάλληλη στιγμή είναι ευεργετική διαφορετικά οι αρθρώσεις μπορεί να χαλάσουν λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποιότητες λιπασμάτων όπως 20-20-20 μαζί με λίπασμα άνθισης. Επομένως, βασικά απαιτούνται ίσες ποσότητες NPK.

Αλλά θυμηθείτε, δεν πρέπει να γονιμοποιήσετε το φυτό όταν το λουλούδι αρχίσει να ανθίζει, καθώς θα προκαλέσει το φυτό.

Απαιτούν περισσότερο μαγνήσιο, επομένως προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι Epsom αναμεμειγμένο με ένα γαλόνι νερό και εφαρμόζοντας αυτό στον κάκτο κάθε φορά που ποτίζετε, θα καλύψετε τις ανάγκες σε μαγνήσιο.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο σας;

Χριστουγεννιάτικο κόψιμο κάκτων

Το καλύτερο πράγμα για τον κάκτο των Χριστουγέννων εκτός από τα καλύτερα φυτά διακοπών είναι ότι είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν και ως εκ τούτου είναι εύκολο να αναπτυχθούν. Για κάθε ενθουσιώδη κηπουρό, ο πολλαπλασιασμός αυτών των κάκτων διακοπών θα μπορούσε να είναι το διασκεδαστικό του έργο DIY. Αυτά πολλαπλασιάζονται κυρίως με μοσχεύματα μίσχων.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία πολλαπλασιασμού, ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τους κάκτους των Χριστουγέννων στα τέλη της Άνοιξης, δηλαδή στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Αυτά πολλαπλασιάζονται κυρίως με μοσχεύματα μίσχων.

Επιλέξτε ένα μητρικό φυτό Κάκτου και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κλαδέματος κόψτε το πάνω μέρος σε σχήμα Υ, κόβοντας σε δύο ή τρία τμήματα από το άκρο του στελέχους.

Είναι πάντα καλύτερο να συλλέγετε πολλαπλά μοσχεύματα στελέχους που ενισχύουν την πιθανότητα επιτυχούς πολλαπλασιασμού.

Μετά από αυτό, κρατήστε τα μοσχεύματα σας στην άκρη σε ένα κρύο δωμάτιο για 2-3 ημέρες και αφήστε τα να επουλωθούν και να στεγνώσουν σωστά. Βοηθά στην πρόληψη της σήψης του στελέχους.

Ριζοβολία Χριστουγεννιάτικου Κάκτου

Τώρα που τα μοσχεύματα είναι έτοιμα, ήρθε η ώρα να τα ριζώσετε σε γλάστρα. Για αυτό πρέπει να προετοιμάσετε το χώμα σας στην αρχή.

Για να φτιάξετε το χώμα πρέπει να προσθέσετε ένα μείγμα εδάφους που περιέχει χώμα για γλάστρες, κομπόστ, περλίτη και αλεσμένη τύρφη που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

Τώρα τοποθετήστε το τμήμα κοπής στο χώμα περίπου ένα τέταρτο της ίντσας πιο κάτω και μετά ποτίστε το φυτό. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε σκιερό μέρος όπου το άμεσο ηλιακό φως δεν πέφτει στο φυτό. Μην ξεχάσετε να κάνετε τρύπες αποστράγγισης στον πάτο της γλάστρας.

Όταν η άκρη των φύλλων αρχίζει να κοκκινίζει μετά από 2 εβδομάδες, τότε αυτό είναι το σημάδι της έναρξης της ριζοβολίας και σε αυτό το στάδιο πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε τον Κάκτο σας.

Τώρα, αν θέλετε, μπορείτε να μεταφέρετε τον κάκτο σας σε μια άλλη μεγάλη γλάστρα με χώμα και λίπασμα μαζί με λίγη άμμο.

Χριστούγεννα-κάκτος σε γλάστρα

Γλάστρο Χριστουγεννιάτικου Κάκτου

Η μετατόπιση ενός χριστουγεννιάτικου κάκτου δεν είναι μια ταραχώδης εργασία σε αντίθεση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια. Μπορεί να αναπτυχθεί καλά ακόμη και σε διογκωμένες ρίζες, μόνο που είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τις γεμάτες ρίζες σε μικρότερες γλάστρες, επομένως πρέπει να το μεταφέρετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

Αλλά θυμηθείτε να το επαναφέρετε σε γλάστρα μετά την ανθοφορία, διαφορετικά αν το ενοχλήσετε θα εμποδίσει τη διαδικασία άνθισης του κάκτου σας και σίγουρα δεν το θέλετε.

Κλάδεμα Χριστουγεννιάτικου Κάκτου

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων μεγαλώνουν με τον δικό τους τρόπο. Δεν υπάρχει σαφής τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει ο Χριστουγεννιάτικος Κάκτος. Δεν μεγαλώνουν πολύ σε ύψος, μάλλον απλώνονται σε κλαδιά που συνήθως κρέμονται.

Τα κλαδιά μεγαλώνουν έως και 3 πόδια σε μήκος και το πλάτος μπορεί να μεγαλώσει μεταξύ 6 και 10 ίντσες πλάτος. Καθώς μεγαλώνουν περισσότερο, γίνεται δύσκολο για έναν οικιακό κηπουρό να χειριστεί τα κλαδιά του ειδικά με μικρό χώρο.

Επομένως, είναι καλύτερο να τα κλαδέψετε μετά την ανθοφορία, κάτι που τα βοηθά να γίνουν πιο υγιή. Για να το κλαδέψετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να στρίψετε το στέλεχος μεταξύ των τμημάτων ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το τμήμα.

Αυτό όχι μόνο βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του φυτού αλλά βοηθά και στην ριζοβολία των μοσχευμάτων για την επόμενη ανάπτυξη.

συμπέρασμα

Λοιπόν, τι νομίζεις? Δεν είναι τόσο εύκολο να καλλιεργήσεις αυτούς τους καταπληκτικούς Χριστουγεννιάτικους Κάκτους; Τώρα που διαβάσατε μέχρι τώρα, πρέπει να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς να χειρίζεστε αυτά τα φυτά. Αυτά τα φυτά δεν είναι καν δηλητηριώδη για τις γάτες και τους σκύλους. Επομένως, εάν έχετε κατοικίδια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά.

Αντί να αγοράζετε αυτά τα φυτά από καταστήματα, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε αυτόν τον κάκτο διακοπών στο ίδιο το σπίτι σας και να τα χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε βλέποντας τα αποτελέσματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Φυτά με χαμηλή συντήρηση – Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν πεθαίνουν εύκολα από αμέλεια

23 εκπληκτικές ποικιλίες χειμωνιάτικων λουλουδιών για να δώσετε χρώμα στον κήπο σας

Μάντρα κηπουρικής

Γράφτηκε, επιμελήθηκε και δημοσιεύτηκε από τη συντακτική ομάδα του gardeningmantras.com.

Schreibe einen Kommentar