υπεύθυνη απορρόφηση. – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.

0
υπεύθυνη απορρόφηση.  – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.
Θα είμαι ο πρώτος που θα αντιμετωπίσει το περίεργο χτύπημα ντοπαμίνης που δέχομαι από το ξεκαθάρισμα μιας ντουλάπας ή το ίσιωμα ενός συρταριού. Πείτε το χαρά, πείτε το ανακούφιση, ό,τι κι αν είναι, νιώθω ότι μπορώ να αναπνεύσω ευκολότερα όταν τα συρτάρια και οι ντουλάπες δεν γεμίζουν μέχρι να σκάσουν.

Έριν, αγάπη μου, είσαι τόσο χαλαρή τον τελευταίο καιρό! Ποιο είναι το μυστικό σου;

Ω, μόλις πέρασα το πρωί περνώντας μέσα από τα συρτάρια των παιδικών ρούχων μου και τραβώντας ό,τι δεν ταιριάζει πια ή έχει φορεθεί σε κομμάτια! Τρα λα!

Αλλά η άλλη πλευρά του αερακιού που προέρχεται από ένα καλό καθαρισμό της ντουλάπας είναι η σύγχυση στο τι να κάνω με τα πράγματα για τα οποία δεν έχω πια θέση. Πετάγοντας άθελα ρούχα που έχουμε ξεπεράσει—σωματικά ή, καλά, συναισθηματικά—μπορεί να είναι ένας δρόμος προς μια ξεπερασμένη γκαρνταρόμπα, αλλά δεν είναι ένας δρόμος προς μια βιώσιμη. Επιδιώκοντας μια μίνιμαλ γκαρνταρόμπα, με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να μεταφέρουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας σε κάποιον άλλο ή να γεμίζουμε μια χωματερή.

Αυτό θέλει λίγη δουλειά. Είναι αρκετά δύσκολο να σκεφτείτε να προσθέσετε νέα κομμάτια στην γκαρνταρόμπα σας ηθικά, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να σκεφτείτε να αφαιρέσετε πράγματα από την ντουλάπα σας ηθικά. Γράφω πολλά για αυτά στο κεφάλαιο για το ντύσιμο στο βιβλίο μου, αλλά σκέφτηκα ότι το θέμα άξιζε λίγη προσοχή εδώ, ειδικά προς τιμήν της εβδομάδας Fashion Revolution. (Αύριο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την κατάρρευση του εργοστασίου της Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, όπου είδαμε σε μεγάλους αριθμούς το ανθρώπινο κόστος της συλλογικής μας εμμονής με τη γρήγορη μόδα.) Ελπίζω σήμερα να μπορούμε όλοι να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον με μερικές υποδείξεις για το πώς να προχωρήστε στην αφαίρεση αντικειμένων από τις ντουλάπες μας όσο πιο υπεύθυνα γίνεται.

Τα μαθηματικά είναι συγκλονιστικά, αλλά απλά: Υπάρχουν πολύ περισσότερα ρούχα που παράγονται και απορρίπτονται από όσα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εύλογα και υπεύθυνα. Και από ρούχα που χαλάνε και μολύνει τους ωκεανούς μαςσε δοχεία γεμάτα απορρίψεις που διαταράσσουν τις τοπικές αγορέςη σκέψη για το τι συμβαίνει με τα ρούχα μας αφού φύγουν από τις ντουλάπες μας μπορεί να γίνει συντριπτική, γρήγορα.

Δεν θα πω ότι δεν πρέπει να καθαρίζουμε τις καρδιές μας και τα σπίτια μας από ρούχα που δεν μας δουλεύουν πια, αλλά νομίζω ότι μια ειλικρινής συζήτηση είναι αυτή όπου αποποιούμαστε τον εαυτό μας από την ιδέα ότι κάθε ρούχο που δίνουμε είναι θα κάνει κάποιο άμεσο καλό. Για να μην προκαλούν τα ρούχα μας προβλήματα σε άλλα άτομα σε άλλα μέρη, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου:

Σκεφτείτε πρώτα τους φίλους σας: Προτού πετάξετε ένα σωρό ανεπιθύμητα ρούχα, σκεφτείτε αν υπάρχει ένα πραγματικό άτομο από σάρκα και οστά ανάμεσά σας που θα μπορούσε καλύτερα να χρησιμοποιήσει αυτό που έχετε. Αντιλαμβάνομαι ότι εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως απομονωμένο, αλλά το να φεύγουμε τόσα πολλά από τα ρούχα μας σε μακρινά μέρη δεν λύνει πάντα πολλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς επιζήμιο. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε μια ανταλλαγή ρούχων ή μια ανταλλαγή μεταξύ φίλων, ως πρώτο βήμα. Σε εγωιστικό επίπεδο, έχω διαπιστώσει ότι αυτό το μέτρο στην πραγματικότητα αισθάνεται το καλύτερο επίσης. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιος που αγαπάς μπορεί να αγαπήσει κάτι που δεν αγαπάς εσύ. Πρόσφατα μίκρυνα κατά λάθος μια φόρμα που μου άρεσε σε σημείο που δεν μπορούσα να τη φορέσω πια. Αλλά η γειτόνισσα μου είναι λίγα εκατοστά πιο κοντή από μένα και της φαίνεται όμορφο! Αποφεύχθηκε η ενδυματολογική κρίση.

Δωρίστε προσεκτικά: Οι συλλογές απορριμμάτων και οι κάδοι ρούχων όπως αυτοί που πιπερώνουν σε όλη την πόλη στις αγορές των αγροτών και στις γωνιές των προαστιακών χώρων στάθμευσης σε όλη τη χώρα είναι καταπληκτικοί, αλλά αν έχετε συγκεκριμένα αντικείμενα που μπορεί να βοηθήσουν σε μια συγκεκριμένη αιτία, σκεφτείτε να ξεκινήσετε από εκεί. Φόρεμα για την επιτυχία, για παράδειγμα, είναι ένας οργανισμός που συλλέγει ρούχα κατάλληλη για την εργασία για γυναίκες ως μέρος της αποστολής τους να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Εάν έχετε ένα παλιό κοστούμι ή σακάκι που δεν σας ταιριάζει πια, σκεφτείτε να το δώσετε σε έναν οργανισμό που θα το χρησιμοποιήσει σωστά.

Καθάρισε: Στα ρούχα που πηγαίνουν σε καταστήματα μεταχειρισμένων ή σε μαγαζιά με είδη ειδών ειδών συχνά δίνεται περιορισμένος χρόνος αποθήκευσης πριν μεταφερθούν για να δημιουργηθεί χώρος για κάτι νέο. Οι περισσότερες υπηρεσίες συλλογής πλένουν τα ρούχα πριν τα μεταπωλήσουν ή τα δωρίσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάμε βρώμικα ρούχα στον κάδο. Ειδικά επειδή η διασφάλιση ότι δωρίζετε καθαρά ρούχα διευρύνει την πιθανότητα αυτό το ρούχο να έχει εξαρχής τον χρόνο αποθήκευσης που του αξίζει.

Ακολούθησε οδηγίες: Με τον ίδιο τρόπο που είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους τοπικούς κανονισμούς ανακύκλωσης, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το τι μπορεί να γίνει δωρεά. Μια άγνωστη προσέγγιση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε προσωρινά καλύτερα, αλλά θα τελειώσει με το να φράξει τα έργα για όλους τους άλλους. Εξετάστε τι είναι αποδεκτό προτού πετάξετε μια τσάντα σε έναν κάδο απορριμμάτων ή τσάντα. Εάν βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, εδώ είναι μια λίστα από αυτό που οι άνθρωποι Wearable Συλλογές, που συλλέγουν ρούχα στα City Greenmarkets, μπορούν να δεχτούν. Εάν ο τοπικός ιστότοπος συλλογής ρούχων σας δεν δέχεται παλιά κλινοσκεπάσματα ή υπολείμματα ρούχων, μην τα συμπεριλάβετε στην παράδοση, αλλά επίσης, μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Οι Wearable Collections δεν μπορούν να δεχτούν δωρεές ρούχων που έχουν σκιστεί ή λερωθεί, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών κουρελιών και υπολειμμάτων υφασμάτων, αλλά τηλεφώνησα και έμαθα ότι μπορούσα να αφήσω μια μικρή συλλογή από κουρέλια που είχαν ξεπεράσει τη χρησιμότητά τους στην τοπική μας Goodwill για την ανακύκλωση υφασμάτων. Αν ψάχνετε για ένα μέρος για να δωρίσετε παλιά παπλώματα ή μαξιλάρια, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό καταφύγιο ζώων. (Και αν είστε σχεδιαστής ή παραγωγός ρούχων στη Νέα Υόρκη με μεγάλο αριθμό υπολειμμάτων υφάσματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με FabScrap να κανονίσουμε την ανακύκλωση υφασμάτων μέσω αυτών!)

Εξετάστε τους κύκλους: Το να απαλλαγείτε από τα ρούχα υπεύθυνα, φυσικά, έχει να κάνει θεμελιωδώς με τη συσσώρευση ρούχων υπεύθυνα. Κάθε πτυχή της διάρκειας ζωής ενός ρούχου—από τα υλικά μέχρι τη χρήση—θα επηρεάσει το τι θα συμβεί σε αυτό αφού δεν είναι πλέον επισκευήσιμο ως ρούχα. Πολλά από αυτά πέφτουν στον κατασκευαστή, αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε με την αγοραστική μας δύναμη. Η προσπάθεια αγοράς ενδυμάτων που έχουν κατασκευαστεί με φυσικές ίνες, για παράδειγμα, σημαίνει ότι στο τέλος της ωφέλιμης ζωής, τα ρούχα μπορεί να ανακυκλωθούν ή ακόμα και να κομποστοποιηθούν. (ΥΓ. Σε περίπτωση που το χάσατε, αυτοί οι τύποι ήταν η πρώτη μάρκα παιδικών ρούχων που έλαβε χρυσή βαθμολογία από το Cradle to Cradle Institute.)

Αλλα πράγματα:

+ Αν ψάχνετε τρόπους για να εμπλακείτε στην Εβδομάδα Επανάστασης Μόδας, ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι ξεκίνα!

+ Αν σκέφτεστε ρούχα που έχετε και τα οποία μπορεί να μπορούν να επισκευαστούν αλλά χρειάζονται επισκευή, υπάρχει ένας κόσμος καταπληκτικών πόρων εκεί έξω για να σας βοηθήσει. Πρώτο βήμα: Φτιάξτε ένα κιτ ραπτικής.

+ Εταιρεία παιδικών ρούχων, Misha + Puff έχει κάνει μια καταπληκτική σειρά στο blog τους αυτόν τον μήνα σχετικά με τις επισκευές ρούχων. Πολλές καλές ιδέες με αυτόν τον τρόπο.

Schreibe einen Kommentar