Τι να βάλετε στο μυαλό σας

0
Τι να βάλετε στο μυαλό σας
Πάρε μακριά: Όλες οι πληροφορίες που καταναλώνετε—ό,τι διαβάζετε, παρακολουθείτε και μαθαίνετε— μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: χρήσιμες πληροφορίες, ισορροπημένες πληροφορίες και διασκεδαστικές πληροφορίες. Για να σκέφτεστε πιο έξυπνα, πιο ξεκάθαρα και πιο έξυπνα, καταναλώστε πιο πολύτιμες πληροφορίες—ενώ ρίχνετε μερικές διασκεδαστικές πληροφορίες, μήπως μετατραπείτε σε ρομπότ που τρώει πληροφορίες.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά, 10 δευτ.

Μήκος Podcast: 28 λεπτά, 44 δευτερόλεπτα (σύνδεσμος για αναπαραγωγή podcast στο κάτω μέρος της ανάρτησης).

Σημασία έχει η ποιότητα και το περιεχόμενο των πληροφοριών που καταναλώνουμε. Επηρεάζει σχεδόν κάθε κομμάτι αυτού που είμαστε, συμπεριλαμβανομένων:

 • τι σκεφτόμαστε,
 • πως νομίζουμε,
 • τι προσέχουμε στον κόσμο γύρω μας,
 • αυτό που παρατηρούμε,
 • την ποιότητα των αποφάσεών μας,
 • πόσο έξυπνα δουλεύουμε,
 • τον πλούτο της προσωπικής μας ζωής,
 • πόσες ιδέες έχουμε,
 • πόσο πολύ θεωρούμε τους άλλους ανθρώπους στις πράξεις και τις αποφάσεις μας.

Γενικά (όπως γράφω για το in Υπερεστίαση), όταν πρόκειται για το τι καταναλώνουμε, η πρακτικότητα δεν ισοδυναμεί πάντα με ψυχαγωγία.

Για να το δείξουμε αυτό, μπορούμε να κόψουμε το παραπάνω διάγραμμα σε μερικές φέτες, οι οποίες έχουν διαφορετικά επίπεδα χρησιμότητας και ψυχαγωγικής αξίας:

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ είναι συνήθως πολύ χρήσιμο, αλλά όχι πολύ διασκεδαστικό. Μερικά παραδείγματα: βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, διαδικτυακά μαθήματα και ακαδημαϊκές συζητήσεις. Οι πληροφορίες αυτής της κατηγορίας είναι αξιόπιστες, ακριβείς και συνήθως παραμένουν σχετικές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ισορροπημένη πληροφόρηση είναι ελαφρώς λιγότερο χρήσιμο, αλλά πιο διασκεδαστικό, επομένως είναι πιο εύκολο να το καταναλώσετε. Μερικά παραδείγματα: ντοκιμαντέρ, ομιλίες TED και δημοφιλή βιβλία ψυχολογίας.

Το τελευταίο τρίτο — το οποίο περιέχει και τα δύο διασκεδαστικο και άχρηστες πληροφορίες—περιέχει διασκεδαστικό περιεχόμενο που εξακολουθεί να είναι λίγο χρήσιμο (και άκρως διασκεδαστικό), καθώς και πληροφορίες που είναι πιο σκουπίδια, τις οποίες συχνά καταναλώνουμε σε μεγάλες δόσεις. Μερικά παραδείγματα πληροφοριών σε αυτές τις κατηγορίες: πολλά βίντεο YouTube, μερικά podcast, ρομαντικά μυθιστορήματα, αποσπάσματα ομιλιών αργά το βράδυ και οι ροές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε πράγμα που καταναλώνετε εμπίπτει σε μία από αυτές τις κατηγορίες. Χρήσιμες πληροφορίες συνήθως αξίζει να ληφθούν όταν έχετε την περισσότερη ενέργεια. Οι ισορροπημένες πληροφορίες είναι ιδανικές για όταν έχετε λίγο λιγότερη ενέργεια (αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να αισθάνεστε ότι καταφέρνετε κάτι). Οι διασκεδαστικές πληροφορίες είναι διασκεδαστικές όταν θέλετε να χορτάσετε έξω. Οι άχρηστες πληροφορίες αξίζουν πιθανώς να καταναλώνετε λιγότερο—και συν, υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι επαναφόρτισης.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με αυτή τη γνώση;

Στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας του Becoming Better, ο Ardyn και εγώ εξετάζουμε τα είδη των πραγμάτων που καταναλώνουμε κάθε μέρα—καθώς και το νόημα και την απόλαυση που όλα αυτά φέρνουν. Το να γνωρίζετε πού σε αυτό το γράφημα ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας είναι κρίσιμο – όπως και η προσπάθεια να λαμβάνετε πιο πολύτιμες πληροφορίες με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι που μπορείτε να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε:

 • Πάρτε τα πράγματα προσφορά για την προσοχή σας. Δείτε τις περιγραφές των ηχητικών βιβλίων, των podcast και των τηλεοπτικών εκπομπών ως προβολές για το χρόνο και την προσοχή σας. Αξίζουν τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε αυτά;
 • Σκεφτείτε μερικά πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτά που καταναλώνετε. Ποια είναι μια δεξιότητα που δεν έχετε αναπτύξει εδώ και καιρό; Ποιο είναι ένα θέμα για το οποίο ήσασταν πάντα περίεργοι; Θα μπορούσατε να το μάθετε αντί να κάνετε κύλιση στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
 • Παρατηρήστε τι καταναλώνετε στη λειτουργία αυτόματου πιλότου, χωρίς να το σκεφτείτε. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν καταναλώνουμε τις λιγότερο πολύτιμες πληροφορίες.
 • Καταναλώστε αυτό που σας ενδιαφέρει, που λίγοι άλλοι κάνουν. Για παράδειγμα, μου αρέσει να διαβάζω άρθρα σε περιοδικά σχετικά με την παραγωγικότητα. Αν και αυτό είναι ομολογουμένως μια περίεργη γοητεία, θεωρώ ότι μου δίνει ένα πλεονέκτημα – λίγοι άλλοι άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα άρθρα περιοδικών διασκεδαστικά. Κατά γενικό κανόνα, αξίζει να βασιστείτε σε γνώσεις και δεξιότητες που σας ενδιαφέρουν μοναδικά.
 • Βγάλε λαχανικά σκόπιμα. Θα γινόσασταν ρομπότ αν καταναλώνατε μόνο χρήσιμες πληροφορίες. Προς την απολαύστε χορτοφαγία λίγο περισσότερο—όπως την επόμενη φορά που θα καθίσετε να παρακολουθήσετε ένα σωρό επεισόδια της αγαπημένης σας εκπομπής στο Netflix—κάντε το σκόπιμα. Σχεδιάστε πόσα επεισόδια της εκπομπής θα παρακολουθήσετε, τι θα φάτε όταν το κάνετε, ποιον θα προσκαλέσετε να παρακολουθήσετε και ούτω καθεξής. Δεν θα περάσετε απλώς καλύτερα, αλλά θα νιώθετε και λιγότερο ένοχοι γι‘ αυτό.

Καθώς γράφω για το in Υπερεστίαση, δεν δημιουργούνται δύο ίσες πληροφορίες. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας μέσω των πληροφοριών που έχουμε καταναλώσει στο παρελθόν — αυτός είναι ένας από τους μυριάδες λόγους για τους οποίους η κατάσταση της προσοχής μας καθορίζει την κατάσταση της ζωής μας. Οι παραπάνω στρατηγικές είναι όλες εξαιρετικοί τρόποι για να ξοδεύετε καλύτερα τον χρόνο και την προσοχή σας—όλα αυτά αυξάνοντας την ποιότητα της προσοχής σας.

Schreibe einen Kommentar