Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ο χρόνος ή το χρήμα;

0
Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ο χρόνος ή το χρήμα;
Πάρε μακριά: Στο βιβλίο της Time Smart, επιστήμονας συμπεριφοράς και καθηγήτρια του Harvard Business School Ashley Whillans σκάβει τη συναρπαστική σχέση μεταξύ χρόνου, χρημάτων και ευτυχίας. Ενώ το να βγάλεις περισσότερα χρήματα είναι ένας πιο εύκολος στόχος για να κυνηγήσεις, η έρευνα της Ashley δείχνει ότι το να κάνεις επιλογές με πρώτο χρόνο οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη ευτυχία. Time Smart περιγράφει στρατηγικές για να κάνουμε ακριβώς αυτό, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών για εξοικονόμηση χρόνου και εκείνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κερδίζουμε χρόνο πίσω.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά, 55 δευτ.

Μήκος Podcast: 26 λεπτά, 41 δευτερόλεπτα (σύνδεσμος για αναπαραγωγή podcast στο κάτω μέρος της ανάρτησης).

Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ο χρόνος ή το χρήμα;

Είναι ένα από τα κλασικά προβλήματα της ζωής: τι μας κάνει τελικά πιο ευτυχισμένους, περισσότερος χρόνος ή περισσότερα χρήματα;

Η έρευνα της Ashley Whillans επισημαίνει σταθερά τη στιγμή. Η Ashley είναι επιστήμονας συμπεριφοράς και καθηγητής του Harvard Business School που γοητεύεται από το πώς ο χρόνος, τα χρήματα και η ευτυχία επηρεάζουν το ένα το άλλο. Το βιβλίο της, Time Smart, είναι μια φανταστική και συνοπτική ανάγνωση για αυτό ακριβώς το θέμα. Είναι επίσης καλεσμένη μου στο podcast αυτή την εβδομάδα.

Ένα κεντρικό θέμα του βιβλίου εξετάζει το πώς είναι πιο πιθανό να κυνηγήσουμε τα χρήματα με μεγαλύτερη ώθηση από ό,τι επιδιώκουμε έχοντας περισσότερο χρόνο. Αυτό συμβαίνει για τρεις απλούς λόγους:

  1. Τα χρήματα είναι γενικά μια αναγκαιότητα στην κοινωνία μας.
  1. Η επικρατέστερη αφήγηση είναι ότι τα χρήματα και η επιτυχία είναι συνώνυμα το ένα με το άλλο.
  1. Ψυχολογικά, είναι πιο εύκολο για εμάς να παρακολουθούμε χρήματα και να νιώθουμε ικανοποιημένοι όταν τα έχουμε. Το να έχετε 500 $ στον τραπεζικό σας λογαριασμό είναι αντικειμενικό και απτό—να κερδίσετε τρεις ώρες χρόνο το Σάββατο; Οχι τόσο πολύ.

Αυτός είναι ο λόγος που αφήνουμε το χρόνο μας πιο εύκολα από ό,τι παραχωρούμε τα χρήματά μας. Αλλά αυτή η απώλεια χρόνου έχει κόστος και η Ashley υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό για εμάς να εκτιμούμε τον χρόνο μας στον ίδιο βαθμό που εκτιμούμε τα χρήματά μας. Σύμφωνα με την έρευνά της, άτομα που ακόμη και απλά λένε ότι βάζουν πρώτα τον χρόνο αναφέρουν ότι είναι πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τις κοινωνικές τους σχέσεις. Οι άνθρωποι που εκτιμούν το χρόνο πάνω από τα χρήματα τείνουν επίσης να είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί επειδή αφιερώνουν χρόνο για να οικοδομήσουν νέες σχέσεις και να ανανεωθούν. Αυτά είναι συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα που έρχονται με τη λήψη αποφάσεων που έρχονται πρώτα.

Time Smart περιγράφει μια χούφτα πολύτιμων στρατηγικών για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στον χρόνο έναντι των χρημάτων. Μου αρέσει που πολλές από αυτές τις τακτικές δεν κοστίζουν τίποτα, γιατί καταρρίπτει τον μύθο ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να βάζουν τον χρόνο πρώτα. Αυτές οι στρατηγικές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τακτικές για εξοικονόμηση χρόνου και τακτικές για να κερδίζουμε το χρόνο μας πίσω.

Τακτικές για εξοικονόμηση χρόνου αφορούν την αντιμετώπιση των χρονικών παγίδων κατά μέτωπο. Φανταστείτε να χτυπάμε ειδοποιήσεις τηλεφώνου και πώς αυτές διαταράσσουν τις στιγμές αναψυχής μας. Αυτή η παγίδα της τεχνολογίας τεμαχίζει τον πολύτιμο χρόνο μας σε χίλια αποσπασμένα κομμάτια, τα οποία η Ashley αποκαλεί «κομφετί του χρόνου».

Οι παγίδες του χρόνου προκαλούνται επίσης από το απλό φαινόμενο του επείγοντος, τα φαινόμενα που μας κάνουν να δίνουμε προτεραιότητα σε πράγματα που είναι επείγοντα αλλά όχι σημαντικά — ελέγχοντας το email σας ασταμάτητα αντί να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας, για παράδειγμα.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο, δοκιμάστε:

  1. Προγραμματισμός Προληπτικού Χρόνου. Αυτό είναι ένα κομμάτι του χρόνου που μπορείτε να εστιάσετε στην πιο ουσιαστική αλλά όχι απαραίτητα πιο επείγουσα εργασία σας. Αφιερώστε 30 λεπτά στην αρχή κάθε εβδομάδας προγραμματίζοντας ένα ζευγάρι δίωρων προληπτικών χρονικών τμημάτων. Πάρτε αυτά τα μπλοκ για να αποσυνδέσετε εντελώς και να υπερεστιάσετε στις σημαντικές σας εργασίες.
  1. Εστίαση σε μικρές, καθημερινές αποφάσεις που προηγούνται του χρόνου. Το να ζεις τη μέρα σου πιο προσεκτικά είναι μια τακτική για να εξοικονομήσεις χρόνο. Κάθε φορά που παίρνουμε την απόφαση να ξεφύγουμε από τη δουλειά νωρίς, να δημιουργήσουμε ένα όριο μεταξύ σπιτιού και εργασίας (ακόμη και στη σημερινή εποχή) ή να αντιμετωπίζουμε ένα επερχόμενο Σαββατοκύριακο σαν αργία, επιλέγουμε αν θα δώσουμε προτεραιότητα σε χρόνο ή χρήμα. Σκεφτείτε τις καθημερινές σας αποφάσεις και απωθήστε την επιθυμία να ελέγξετε το email σας μετά από ώρες σε σχέση με το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Τακτικές για την εξαγορά του χρόνου επαναπλαισιώνουμε την αξία που συνδέουμε με τον χρόνο και την ευτυχία. Επειδή τα χρήματα είναι μια μέτρηση που όλοι καταλαβαίνουμε, η Ashley εννοιολόγησε τα «Δολάρια ευτυχίας» που αποδίδει μια συγκεκριμένη αξία στα οφέλη ευτυχίας που προκύπτουν από τη λήψη αποφάσεων που έρχονται πρώτα. Υπολόγισε αυτές τις αξίες μέσα από διάφορες έρευνες όπου οι άνθρωποι αντανακλούσαν το επίπεδο ευτυχίας τους που σχετίζεται με διαφορετικές δραστηριότητες.

Σκεφτείτε ότι:

  • Οι άνθρωποι που λένε ότι εκτιμούν τον χρόνο έναντι των χρημάτων ισοδυναμούν με 4.400 $ περισσότερα κάθε χρόνο.
  • Η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες της πιο αντιπαθητικής εργασίας μας ισοδυναμεί με 10.000 $ περισσότερα κάθε χρόνο.
  • Η κοινωνικοποίηση περισσότερο από το συνηθισμένο φαίνεται ότι μας κάνει πιο ευτυχισμένους, κάτι που ισοδυναμεί με 20-30.000 $ περισσότερα κάθε χρόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο (δηλαδή να προσλάβουν έναν εικονικό βοηθό) είναι να τον επαναπροσδιορίσουν ως μια απόφαση που ωφελεί τους άλλους. Με την ανάθεση της εργασίας σας, έχετε περισσότερο χρόνο για να περάσετε με την οικογένεια ή να εργαστείτε εθελοντικά στην κοινότητά σας. Η εστίαση στον χρόνο δεν είναι εγωιστική πράξη.

Όπως τόσα πολλά για τα οποία μιλάμε στο podcast και σε αυτό το ιστολόγιο, η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στον χρόνο έναντι των χρημάτων καταλήγει σε ενσυνειδητότητα. Όπως λέει η Ashley, το να ζούμε μια ζωή με πρώτη φορά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευτυχία και να διαμορφώσει τη συνολική ποιότητα της ζωής μας – αλλά πρέπει να αποφασίσουμε συνειδητά να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι.

Ελπίζω να απολαύσετε το podcast!

Schreibe einen Kommentar