Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε φυτά χρυσόψαρου

0
Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε φυτά χρυσόψαρου

Θέλετε να προσθέσετε περισσότερη ομορφιά στον κήπο σας; Τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε φυτά χρυσόψαρου για να προσθέσετε λίγη ομορφιά στον κήπο σας.

Φυτό χρυσόψαρο επιστημονικά γνωστό ως Ένδοξη Στήλη προέρχεται από τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ανήκουν στο Gesneriaceae οικογένεια, και έχει ένα άλλο είδος που είναι επιστημονικά γνωστό ως Columnea nematanthus.

Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε την επιστημονική ονομασία πριν φυτέψετε αυτά τα φυτά. Τα φυτά του χρυσόψαρου είναι επίφυτα στη φύση και είναι πολυετή. Μπορούν να ζήσουν έως και 10 χρόνια εάν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Αυτά τα φυτά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου και θα ενισχύσουν επίσης τον κρεμαστό κήπο σας, καθώς καλλιεργούνται καλύτερα σε κρεμαστούς κήπους, καθώς οι βλαστοί τους κρέμονται στη φύση και μπορούν να φτάσουν τα 95 cm.

Το φυτό πήρε το όνομά του «Χρυσόψαρο» λόγω του σχήματος του λουλουδιού του που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με ψάρι και έχει χρυσό χρώμα. Έχουν παχύ κερί σαν σκούρα πράσινα φύλλα. Αυτά τα φυτά δεν είναι ούτε τοξικά για τον άνθρωπο ούτε για τις γάτες και τους σκύλους.

Ποικιλίες φυτών χρυσόψαρου

Ένδοξη Στήλη έχει μια δημοφιλή ποικιλία που ονομάζεται ‚Υπέροχος‘. Ένα σκούρο βυσσινί φύλλο καλυμμένο με λεπτές τρίχες χαρακτηρίζει αυτή την ποικιλία.

Πολλές ποικιλίες είναι υβρίδια του γένους Columnea, συμπεριλαμβανομένης της gloriosa. Το Gold Spice, το Lava Flow και το Orange Sherbert είναι μερικά από αυτά.

Τα κόκκινα λουλούδια και τα σκούρα πράσινα φύλλα διακρίνουν το «Firebird» και το «Aladdin’s Lamp». «California Gold Έχει κίτρινα άνθη δεμένα με κόκκινο χρώμα που το κάνουν ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου. Το ‚Chanticleer‘ είναι ένα άφθονο ανθισμένο με μια συμπαγή συνήθεια.

Πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε τα φυτά του χρυσόψαρου;

Φυτό χρυσόψαρου

Τα φυτά χρυσόψαρου είναι μια εξαιρετική απόλαυση στα μάτια όταν ανθίζουν σε κρεμαστά καλάθια. Για να τα δείτε λοιπόν να ανθίζουν πρέπει να φροντίσετε σωστά το φυτό.

Εδώ είναι λοιπόν ένας σωστός οδηγός για να σας δώσει μια ξεκάθαρη ιδέα για το είδος του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, τα λιπάσματα, την τεχνική πολλαπλασιασμού που απαιτούνται για την καλλιέργεια αυτών των όμορφων φυτών στον κήπο σας.

Εδαφος

Καθώς τα φυτά του χρυσόψαρου είναι επίφυτα, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται σε κορμούς δέντρων και πραγματικά δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν. Όταν καλλιεργείτε αυτά τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, το κατάλληλο μείγμα εδάφους ταιριάζει καλύτερα.

Θα πρέπει να έχει σωστή αποστράγγιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό βρύα σφάγνου, περλίτη ή βερμικουλίτη σε ίσες ποσότητες.

Εκτός από αυτά, μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια μέθοδο υδροπονίας για να καλλιεργήσετε αυτά τα φυτά Χρυσόψαρου.

Η υδροπονία είναι βασικά η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα.

Φως

Τα φυτά του χρυσόψαρου απαιτούν αρκετό φως αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν το άμεσο ηλιακό φως. Τα φύλλα θα γίνουν καφέ αν εκτεθούν στο άμεσο ηλιακό φως.

Επομένως, είναι καλύτερο να τα φυτέψετε σε ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό, όπου δεν θα έχουν άμεσο φως. Αλλά πρέπει να τους δίνετε 12 ώρες φως καθημερινά για να ανθίσουν.

Θερμοκρασία

Καθώς αυτά τα φυτά χρυσόψαρου προέρχονται από τροπικές περιοχές χρειάζονται θερμότερες θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου τα λουλούδια ανθίζουν συνήθως τη ζεστή εποχή. Μπορούν εύκολα να αντέξουν τη μέση θερμοκρασία δωματίου και ως εκ τούτου αποτελούν εξαιρετική επιλογή για φυτά εσωτερικού χώρου.

Η ιδανική θερμοκρασία είναι 65-80°F/18-27°C. Συνήθως δεν μπορούν να ανεχθούν το κρύο καθώς προκαλεί πτώση των φύλλων τους.

Υγρασία

Όπως και άλλα τροπικά φυτά, απαιτούν υψηλή έως μέτρια υγρασία και η τακτική ομίχλη του νερού είναι ευεργετική για τα φυτά. Είναι καλύτερο να διατηρείτε την υγρασία πάνω από 60%.

Νερό

Το πότισμα των φυτών χρυσόψαρου σας είναι μια αρκετά δύσκολη μέθοδος. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγετε πότε τα φυτά σας χρειάζονται νερό. Απαιτούν περισσότερο νερό την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά λιγότερο νερό το χειμώνα.

Ωστόσο, το έδαφος πρέπει να διατηρείται λίγο υγρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της άνοιξης. Αλλά το χειμώνα πρέπει να ποτίζετε μόνο αφού το έδαφος έχει στεγνώσει ελαφρώς, όχι εντελώς.

Το κρύο νερό είναι ένα πλήρες όχι όχι για αυτά τα φυτά καθώς θα εμφανιστούν καφέ κηλίδες στα φύλλα, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Λίπασμα

Όπως κάθε άλλο φυτό, έτσι και τα χρυσόψαρα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους. Μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν λίπασμα είναι καλό για αυτά τα φυτά.

Το λίπασμα φωσφόρου λειτουργεί καλύτερα για τα φυτά χρυσόψαρου, ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι κάθε 2 εβδομάδες είτε με το πότισμα του στο έδαφος είτε με τον ψεκασμό του στα φύλλα.

Το χειμώνα απαιτείται λιγότερη εφαρμογή φωσφορούχου λιπάσματος δηλαδή αρκεί μια φορά το μήνα. Αλλά να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τις δόσεις καθώς η υπερλίπανση θα βλάψει τα φυτά χρυσόψαρου σας.

Πολλαπλασιασμός φυτών χρυσόψαρου

Φυτό χρυσόψαρου
Πηγή φωτογραφίας: Geoff McKay

Όσον αφορά το μέρος του πολλαπλασιασμού, αυτά τα φυτά χρυσόψαρου είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Τα φυτά χρυσόψαρου πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα βλαστών. Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας καλοκαίρι και άνοιξη. Κάντε κλικ στο Tweet

Όσον αφορά το μέρος του πολλαπλασιασμού, αυτά τα φυτά χρυσόψαρου είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Τα φυτά χρυσόψαρου πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα βλαστών. Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας καλοκαίρι και άνοιξη.

Αρχικά, αφαιρέστε το άκρο του στελέχους με ψαλίδι. Θα πρέπει να έχει μήκος μεταξύ 4 και 6 ίντσες και να έχει τουλάχιστον δύο φύλλα

Στη συνέχεια, εισάγετε αυτά τα κομμένα άκρα σε ελαφρώς υγρό χώμα μείγματος γλάστρας αφού βουτήξετε σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας για καλύτερη επιτυχία. Θυμηθείτε να βάλετε μόνο μια ίντσα από τα μοσχεύματα μέσα στο χώμα.

Μετά από αυτά, κρατήστε αυτά τα μοσχεύματα σε μια υγρή και φωτεινή περιοχή όπως το έχετε κάνει για τα μεγαλύτερα φυτά. Μετά από 4 εβδομάδες, δείτε αυτά τα φυτά να αρχίσουν να ριζώνουν και περιμένετε το καλοκαίρι για να δείτε τα φυτά σας χρυσόψαρα να ανθίζουν.

Κλάδεμα

Τα φυτά του χρυσόψαρου αναπτύσσονται άφθονα και ζωηρά, αντί να ψηλώνουν, μεγαλώνουν σε καταρράκτη προς τα κάτω. Είναι καλό να τα κόβετε για την καλύτερη ανάπτυξή τους.

Η παλαιότερη και υπερβολική βλαστική ανάπτυξη πρέπει να αφαιρεθεί για να αυξηθεί η ανθοφορία. Είναι καλύτερα να το κάνετε στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

Προβλήματα φυτών χρυσόψαρου

Όπως κάθε φυτό, μπορεί να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα και στα φυτά σας χρυσόψαρου.

Λιγότερη ανθοφορία

Η έλλειψη φωσφόρου στο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ανθοφορία. Πρέπει λοιπόν να εστιάσετε στην εφαρμογή φωσφορούχου λιπάσματος περισσότερο την εποχή της ανθοφορίας

Καφέ άκρες φύλλων

Το υπερβολικό ασβέστιο στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει καφέ χρώμα στις άκρες των φύλλων των φυτών και ως εκ τούτου συνιστάται η εφαρμογή λιπάσματος που δεν περιέχει περισσότερο ασβέστιο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για πότισμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεσταγμένο νερό.

Ακάρεα αράχνης

Ένας άλλος διάβολος είναι τα ακάρεα αράχνης. Αυτά είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορείτε να τα εντοπίσετε εύκολα αν έχουν προσβάλει τα φυτά χρυσόψαρου σας.

Καλό είναι να ψεκάζετε νερό στην περιοχή του πλέγματος ειδικά στην κάτω πλευρά των φύλλων. Σε περίπτωση έντονης προσβολής, κλαδέψτε το μέρος του φυτού.

Αλευρώδεις κοριοί

Μια λευκή ασαφή βαμβακερή απόθεση στα φύλλα του φυτού σας είναι μια ένδειξη αλευρόκοφος ενόχληση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε το φυτό μακριά από όλα τα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου και στη συνέχεια να μουσκέψετε ένα μπουμπούκι βαμβακιού σε εντομοκτόνο και να προσπαθήσετε να καθαρίσετε τα αλευρώδη από τα φύλλα.

Straggly φυτά

Εάν το φυτό σας χρυσόψαρο δεν παίρνει το κατάλληλο ηλιακό φως, τότε γίνονται ποδαράκια. Φροντίστε να εκθέσετε τα φυτά σας σε τουλάχιστον 12 ώρες έμμεσου φωτός.

Εάν η γλάστρα σας δεν έχει κατάλληλη εγκατάσταση αποστράγγισης, τότε αυτό θα οδηγήσει σε πολλές μυκητιασικές λοιμώξεις, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε γλάστρα με αρκετές οπές αποστράγγισης.

Ωστόσο, όλα αυτά τα παράσιτα και οι ασθένειες θα εμφανιστούν εάν το φυτό σας ζει σε μια ανθυγιεινή κατάσταση. Με την κατάλληλη φροντίδα τα φυτά χρυσόψαρου σας θα αναπτυχθούν σίγουρα υγιή.

συμπέρασμα

Εάν έχετε φτάσει μέχρι τώρα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, ελπίζω να έχετε μια ιδέα για το πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε αυτά τα καταπληκτικά φυτά χρυσόψαρου. Γιατί λοιπόν δεν προσθέτετε αυτά τα φυτά χρυσόψαρου στη λίστα με τα φυτά εσωτερικού χώρου σας και απολαμβάνετε την ουσία του το επόμενο καλοκαίρι και την άνοιξη.

Τα φυτά του χρυσόψαρου είναι εκπληκτικά φυτά εσωτερικού χώρου λόγω των υστερούντων φύλλων και των ζωντανών λουλουδιών τους. Καθώς πολλαπλασιάζονται εύκολα, μπορείτε να δωρίσετε αυτά τα φυτά και στους φίλους σας. Με την κατάλληλη φροντίδα τα φυτά χρυσόψαρου σας σίγουρα θα σας ανταμείψουν με όμορφα λουλούδια.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορείτε να ανατρέξετε στα άλλα σχετικά άρθρα μας εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Πώς να καλλιεργήσετε το φυτό νεφρίτη; Φυτέψτε το διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου!

Πώς να διαδοθεί ZZ Plant; Μάθετε για όλους τους πιθανούς τρόπους

Μάντρα κηπουρικής

Γράφτηκε, επιμελήθηκε και δημοσιεύτηκε από τη συντακτική ομάδα του gardeningmantras.com.

Schreibe einen Kommentar