Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε κολοκύθες

2
Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε κολοκύθες

Εάν υπάρχει ένα λαχανικό που μπορείτε να καλλιεργήσετε στην αυλή σας, φτιάξτε νόστιμα γλυκά πιάτα από αυτό, χρησιμοποιήστε το ως διακοσμητικό διακοσμητικό στις Απόκριες και την Ημέρα των Ευχαριστιών, αυτό πρέπει να είναι κολοκύθα. Οι κολοκύθες είναι επίσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Οι σπόροι κολοκύθας είναι νόστιμοι και μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική θρεπτική επιλογή σνακ.

Αυτός ο οδηγός είναι για εσάς εάν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να φυτέψετε, να καλλιεργήσετε και να συγκομίσετε κολοκύθες στην αυλή σας. Θα μοιραστούμε επίσης συμβουλές από ειδικούς για το πώς να προστατεύσετε τις κολοκύθες σας από πιθανά παράσιτα και ασθένειες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια κολοκύθας.

Ιστορία των κολοκύθες

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι κολοκύθες καλλιεργούνται στη Βόρεια Αμερική για περισσότερα από 5000 χρόνια τώρα. Η λέξη κολοκύθα προέρχεται από την ελληνική λέξη «peopon», η αγγλική σημασία της οποίας είναι μεγάλο πεπόνι. Οι Αμερικανοί άρχισαν να το αποκαλούν Pumpkin και να είναι ένα ιθαγενές λαχανικό της Αμερικής. λέγεται ακόμα με αυτό το όνομα.

Εκτός από την Αμερική, οι κολοκύθες έχουν καλλιεργηθεί ευρέως σε όλο το Μεξικό και σε μερικές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Πίσω στην εποχή, πιστεύεται ότι ορισμένες ιθαγενείς αμερικανικές φυλές συνήθιζαν να στεγνώνουν τις λωρίδες κολοκύθας και έφτιαχναν χαλάκια από αυτές.

Σήμερα οι κολοκύθες εξακολουθούν να καλλιεργούνται ως καλλιέργειες τροφίμων, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως για διακοσμητικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Halloween και της Ημέρας των Ευχαριστιών.

φυτέψτε κολοκύθες

Πώς να καλλιεργήσετε κολοκύθες

Τώρα που έχετε μια δίκαιη ιδέα για την ιστορία των κολοκύθας, ας μάθουμε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το λαχανικό στην αυλή σας. Οι κολοκύθες χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν για να μεγαλώσουν το αμπέλι. Το αμπέλι μεγαλώνει περισσότερο από 25 πόδια σε μήκος. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε έναν χώρο όπου τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα.

Αλλά αν έχετε περιορισμένο χώρο, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν μικρότερες ποικιλίες κολοκύθας που δεν χρειάζονται πολύ χώρο. Δεν χρειάζονται περισσότερο από 5, 6 έως 8 πόδια χώρο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κατανάλωση όσο και για διακοσμητικούς σκοπούς.

Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε κολοκύθες σε έναν κουβά των 5 έως 10 γαλονιών, και παρόλα αυτά, θα κάνετε μια καλή ανάπτυξη ενός υγιούς φυτού.

Κολοκύθες του 1920 που κρέμονται από τον φράχτη από μπαμπού στον κήπο
Συγκομιδή κολοκύθας

Πού να φυτέψετε κολοκύθες

Οι κολοκύθες αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι σπόροι φυτεύονται απευθείας στο έδαφος. Τα φυτά κολοκύθας είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το χώμα είναι αρκετά ζεστό πριν φυτέψετε τους σπόρους στο έδαφος. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι περίπου 70-90 βαθμούς Φαρενάιτ. Επιλέξτε ένα μέρος που λαμβάνει το φως του ήλιου όλη την ημέρα.

Οι κολοκύθες έχουν σχετικά μεγάλη περίοδο ανάπτυξης. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι αρκετά ζεστό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον παγετό.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να συναντήσετε πτώση στη θερμοκρασία του εδάφους όταν το φυτό βρίσκεται ακόμα στη φάση ανάπτυξης, θα πρέπει να ξεκινήσετε να το μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους και να το μεταμοσχεύσετε έξω όταν η θερμοκρασία φτάσει στο συνιστώμενο επίπεδο.

Πώς να φυτέψετε κολοκύθες

Να φυτεύετε πάντα κολοκύθες σε μια μικρή κατασκευή που μοιάζει με λόφο. Το χώμα σε αυτούς τους λόφους θα ζεσταθεί πιο γρήγορα από τα επίπεδα εδάφη. Επίσης, το νερό στραγγίζει πιο γρήγορα και δεν κάνει το χώμα μουσκεμένο, κάτι που βοηθά στο να βλαστήσουν γρηγορότερα οι σπόροι.

Seed3 FreeVector REV2 Seed3 FreeVector REV2
Σπόρος κολοκύθας

Πρέπει να προετοιμάσετε τους λόφους του εδάφους ανακατεύοντάς το με κοπριά πολύ εκ των προτέρων. Πρέπει να φυτέψετε τους σπόρους περίπου 1 ίντσα βαθιά στο έδαφος και περίπου 5 έως 6 σπόρους ανά λόφο.

Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των λόφων για να αφήνουν τα αμπέλια να αναπτυχθούν ελεύθερα. ιδανικά, ο χώρος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 7-8 ίντσες.

Οι σπόροι βλασταίνουν συνήθως μέσα σε 1-2 εβδομάδες εάν η θερμοκρασία του εδάφους είναι ιδανική και 70-90 βαθμούς Φ. Τα φυτά αρχίζουν να αναδύονται περίπου 5-10 ημέρες μετά από αυτό.

Μόλις τα φυτά αναδυθούν και έχουν ύψος περίπου 3 ίντσες, περιορίστε τα φυτά ανά λόφο σε 3-4 και μυρίστε τα υπόλοιπα ανεπιθύμητα φυτά.

Πώς να φροντίσετε τα φυτά κολοκύθας

Τα φυτά κολοκύθας είναι βαριές τροφοδότες, επομένως πρέπει να τα ταΐζετε επαρκώς για να τα αφήσετε να αναπτυχθούν σωστά. Μπορείτε να αναμίξετε κοπριά και λίπασμα και να το χρησιμοποιείτε στο έδαφος τακτικά.

1920 ένα δενδρύλλιο με πράσινα φύλλα που φυτρώνουν από χωριστό χώμα σε λευκό φόντο
Φυτό κολοκύθας

Εναλλακτικά, τα οργανικά λιπάσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται τακτικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Τα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο ταιριάζουν καλύτερα κατά την πρώιμη φάση ανάπτυξης. Τα πλούσια σε φώσφορο λιπάσματα μπορούν να αποφέρουν τεράστιο όφελος όταν χρησιμοποιούνται πριν από την έναρξη της ανθοφορίας.

Τα φυτά κολοκύθας χρειάζονται πολύ νερό, γι‘ αυτό κρατήστε τα φυτά πάντα ενυδατωμένα. Ποτίστε βαθιά περίπου 1 ίντσα κάθε εβδομάδα. Διατηρείτε πάντα το φύλλωμα και τους καρπούς στεγνά για να αποφύγετε ζημιές και ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν. Μην το ποτίζετε υπερβολικά καθώς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάπια φύλλα γύρω από το φυτό για να αποτρέψετε τα παράσιτα και τα ζιζάνια και να διατηρήσετε την υγρασία.

Εάν δεν βλέπετε φρούτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να χρειαστείτε επικονίαση με τα χέρια. Μπορείτε επίσης να προσελκύσετε μέλισσες τοποθετώντας ένα μελισσοκομείο, και αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία επικονίασης.

Μόλις ο καρπός αρχίσει να μεγαλώνει, μπορείτε να τον γυρίσετε για να του δώσετε ένα ομοιόμορφο σχήμα, αλλά φροντίστε να μην καταστρέψετε το αμπέλι και τον ίδιο τον καρπό.

Μόλις ο καρπός ωριμάσει αρκετά, κρατήστε χαρτόνι κάτω από αυτό για να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά στον καρπό καθώς και να κρατήσετε μακριά τα έντομα.

Τα αμπέλια κολοκύθας είναι αρκετά ευαίσθητα, γι‘ αυτό φροντίστε να μην καταστρέψετε το αμπέλι, οδηγώντας σε φρούτα κακής ποιότητας.

Παράσιτα και ασθένειες

Όπως πολλά άλλα φυτά, τα φυτά κολοκύθας είναι επίσης επιρρεπή σε μερικά παράσιτα και ασθένειες. Το πιο κοινό παράσιτο που προσβάλλει τα φυτά κολοκύθας είναι τα σκαθάρια αγγουριού και τα ζωύφια της κολοκύθας. Τους αρέσει να τρέφονται με το φύλλωμα.

Άλλα παράσιτα και ασθένειες, όπως οι αφίδες, η κολοκυθιά, το ωίδιο επηρεάζουν επίσης τα φυτά κολοκύθας.

Για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα, φυτέψτε φυτά συντροφιάς όπως τα κρεμμύδια.

Πώς να μαζέψετε κολοκύθες

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της κολοκύθας είναι όταν ωριμάσουν και ωριμάσουν πλήρως. Θα ξέρετε ότι μια κολοκύθα είναι ώριμη όταν το χρώμα είναι αρκετά βαθύ και συμπαγές.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν η κολοκύθα είναι ώριμη ή όχι είναι να πιέσετε το νύχι σας στο δέρμα της κολοκύθας και αν υπάρχει αντίσταση, θα ξέρετε ότι η κολοκύθα έχει ωριμάσει.

Συγκομίστε τις κολοκύθες πριν από την εποχή του μεγάλου παγετού για να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά στους καρπούς. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε την κολοκύθα λίγα εκατοστά από το σημείο που είναι στερεωμένη στο στέλεχος για να αυξήσετε τον χρόνο διατήρησης και επίσης για να αποτρέψετε τη σήψη.

Μετά τη συγκομιδή, χειριστείτε τις κολοκύθες με προσοχή γιατί μπορεί να καταστραφούν ή να μελανιάσουν.

Οφέλη για την υγεία των φύλλων κολοκύθας

Όταν καλλιεργείτε κολοκύθα στην αυλή σας, όχι μόνο απολαμβάνετε τις κολοκύθες αλλά απολαμβάνετε και τεράστια οφέλη για την υγεία καταναλώνοντας φύλλα κολοκύθας.

1920 δέντρο κολοκύθας που μεγαλώνει στον κήπο

Εδώ είναι μερικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αντλήσετε από την κατανάλωση φύλλων κολοκύθας.

Τα φύλλα κολοκύθας είναι γεμάτα με σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο καθώς και πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Β, C. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας πλούσια σε σίδηρο, τα φύλλα κολοκύθας παρέχουν δύναμη στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.
  • Φροντίστε την υγεία της καρδιάς. Όταν καταναλώνεται, το υψηλό ποσοστό διαλυτών φυτικών ινών στα φύλλα κολοκύθας βοηθά στη μείωση της απορρόφησης του χολικού οξέος και της χοληστερόλης από το λεπτό έντερο, κάτι που βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου χοληστερόλης. Μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Για λαμπερό δέρμα. Η βιταμίνη Α στα φύλλα κολοκύθας βοηθά να κρατήσει το σώμα απαλλαγμένο από ελεύθερες ρίζες και τοξίνες που μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας. Βοηθά επίσης στην κατακράτηση υγρασίας, η οποία προλαμβάνει δερματικές διαταραχές όπως η ψωρίαση.
  • Καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει άμεση σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών και του μειωμένου καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως όλα τα άλλα πλούσια σε φυτικές ίνες φυλλώδη πράσινα, τα φύλλα κολοκύθας βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Δύναμη των οστών. Τα φύλλα κολοκύθας περιέχουν υψηλό ποσοστό ασβεστίου και φωσφόρου που είναι απαραίτητα για γερά οστά και δόντια.

συμπέρασμα

Μέχρι τώρα, πρέπει να είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε κολοκύθες στην αυλή σας. Επιλέξτε ποια είδη κολοκύθας θέλετε να καλλιεργήσετε. Σχεδόν όλες οι ποικιλίες κολοκύθας είναι βρώσιμες, αλλά διαφέρουν στη γεύση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κολοκύθες για σκάλισμα και διακόσμηση κατά τη διάρκεια του Halloween και της Ημέρας των Ευχαριστιών. Οι κολοκύθες είναι επίσης εξαιρετικές για Jack-o-Lanterns. Μπορείτε επίσης να εγγράψετε το μήνυμά σας σε μια αναπτυσσόμενη κολοκύθα και θα εξακολουθεί να είναι ορατή κατά τη συγκομιδή.

Ο οδηγός καλλιέργειας κολοκύθας θα σας βάλει στον σωστό δρόμο για να καλλιεργήσετε κολοκύθες στη δική σας αυλή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

15 καλύτερες συνταγές κολοκύθας για την Ημέρα των Ευχαριστιών

9 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των φύλλων κολοκύθας

Schreibe einen Kommentar