Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα

0
Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πολύτιμα λουλούδια που μπορεί κανείς να καλλιεργήσει σε οποιονδήποτε κήπο. Ενισχύουν την ομορφιά κάθε κήπου πολλαπλά.

Ενώ τα τριαντάφυλλα φαίνονται όμορφα και είναι το καμάρι του κήπου σας, χρειάζονται επίσης κάποια ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση για να ανθίσουν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα και να αποκτήσετε έναν καταπληκτικό θάμνο τριανταφυλλιάς.

Κατάλληλη κατάσταση για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων

Τα τριαντάφυλλα λαχταρούν τον ήλιο. Επιλέξτε λοιπόν ένα μέρος όπου το φυτό εκπέμπει τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο. Ορισμένες ποικιλίες τριαντάφυλλων μπορεί να είναι καλά στη μερική σκιά, αλλά τα περισσότερα τριαντάφυλλα προτιμούν τον λαμπερό ήλιο.

Αλλά όταν καλλιεργείτε τριαντάφυλλα σε περιοχές με εξαιρετικά ζεστές συνθήκες με περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού, τότε μια σκιερή περιοχή μπορεί να κάνει τα τριαντάφυλλα χαρούμενα.

Τα τριαντάφυλλα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος εδάφους. Ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH 5,5 έως 7,0 είναι το καλύτερο για να ευδοκιμήσουν τα τριαντάφυλλα.

Τα τριαντάφυλλα χρειάζονται βαθύ πότισμα, αλλά αν δεν υπάρχει σωστή αποστράγγιση, το ζυγισμένο έδαφος μπορεί να σαπίσει τη ρίζα.

Πρέπει να προστατεύσετε τα τριαντάφυλλα από τον δυνατό άνεμο, καθώς μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του φυτού σας.

Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 3 ποδιών μεταξύ των φυτών τριανταφυλλιάς για να παρέχετε αρκετή ροή αέρα που θα αποθαρρύνει κάθε είδους μυκητιακές ασθένειες όπως το ωίδιο ή η μαύρη κηλίδα στα φύλλα.

Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά

Ο εξοπλισμός και τα υλικά που χρειάζεστε για τη δουλειά είναι μυστρί, γάντια χειρός, οστεάλευρα, νέο φυτό τριανταφυλλιάς, λίπασμα και σάπια φύλλα.

Διάδοση

Το φυτό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι πολλαπλασιάζεται από μοσχεύματα και μετά τον πολλαπλασιασμό μπορεί να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερο δοχείο ή στο έδαφος.

Εάν έχετε πιάσει ένα φυτό τριαντάφυλλου, τότε μπορείτε να το φυτέψετε απευθείας στο έδαφος, το οποίο θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Προετοιμασία του εδάφους

Προετοιμασία του μίγματος εδάφους
Προετοιμασία του μίγματος εδάφους

Αφού ολοκληρώσετε την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας για τα φυτά τριανταφυλλιάς σας, τώρα είναι η ώρα να προετοιμάσετε το έδαφος για τη φυτεία.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στραγγίζει καλά. Τώρα σκάψτε μια τρύπα βάθους 14 x 18 ιντσών και πλάτους 18 x 24 ιντσών.

Ανακατέψτε το οστεάλευρο με το χώμα που μόλις αφαιρέσατε και κρατήστε το στην άκρη για αναπλήρωση αφού το τριαντάφυλλο φυτευτεί στο έδαφος.

Μπορείτε επίσης να αναμίξετε κομπόστ με το χώμα που αφαιρέσατε για καλύτερη ανάπτυξη.

Πώς να φυτέψετε ένα φυτό τριαντάφυλλο;

Τώρα που το χώμα είναι έτοιμο, ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το τριαντάφυλλο για φύτευση.

Εάν έχετε πολλαπλασιάσει το τριαντάφυλλο νωρίτερα και το έχετε τοποθετήσει σε ένα μικρό δοχείο, τότε βγάλτε προσεκτικά το φυτό από το δοχείο φροντίζοντας οι ρίζες να είναι άθικτες.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις ρίζες στην ήδη σκαμμένη τρύπα και γεμίστε το χώμα ανακατεμένο με οστεάλευρα. Γεμίστε όλο το χώμα και ποτίστε καλά το φυτό.

Εάν έχετε αγοράσει το φυτό από φυτώριο, τότε φροντίστε να το αφαιρέσετε από τη γλάστρα προσεκτικά. Το να σφίξετε τη βάση του φυτού και να αναποδογυρίσετε τη γλάστρα θα αφήσετε το φυτό να βγει εύκολα από τη γλάστρα.

Μαθαίνοντας πώς να φυτεύετε και να καλλιεργείτε τριαντάφυλλα
Φυτεύεται μια τριανταφυλλιά

Εάν έχετε ένα φυτό γυμνής ρίζας, τότε ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν σπασμένες ρίζες ή σήψη ρίζας. Εάν τα βρείτε, τότε βγάλτε τα αμέσως. Τοποθετήστε τις ρίζες για μούλιασμα του νερού για περίπου 12 ώρες για να διατηρηθεί ενυδατωμένο πριν τη φύτευση.

Για φυτά τριανταφυλλιάς με γυμνή ρίζα, φτιάξτε ένα ανάχωμα χρησιμοποιώντας το χώμα που αφαιρέσατε αναμεμειγμένο με οστεάλευρα στο κέντρο της τρύπας. Βεβαιωθείτε ότι το ανάχωμα είναι αρκετά ψηλό, ώστε η ένωση του μοσχεύματος να τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Εάν έχετε καλλιεργήσει το φυτό τριαντάφυλλο σε ένα δοχείο, τότε απλώς βάλτε το rootball στην τρύπα. Όταν τοποθετείτε το rootball στην τρύπα, βεβαιωθείτε ότι η ένωση του μοσχεύματος είναι 1 ίντσα κάτω από τη γραμμή του εδάφους.

Αφού τοποθετήσετε το φυτό στη σωστή θέση, γεμίστε το χώμα. Ποτίστε το έδαφος για να βοηθήσετε το φυτό να εγκατασταθεί σωστά. Συνεχίστε να γεμίζετε το χώμα και χτυπήστε απαλά την περιοχή της ρίζας.

Ποτίστε καλά και εφαρμόστε σάπια φύλλα. Ποτίστε τα νέα σας τριαντάφυλλα κάθε δεύτερη μέρα. Μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε καθημερινά εάν το καλλιεργείτε σε ξηρό καιρό για να εδραιωθεί γρήγορα το φυτό.

Μόλις εγκατασταθεί το φυτό, θα αρχίσει να παρατηρεί νέα ανάπτυξη.

Παράσιτα και ασθένειες

Τα εγκατεστημένα και ανθισμένα φυτά τριανταφυλλιάς προσελκύουν συχνά διάφορα παράσιτα και ασθένειες.

Μαύρα στίγματα και ωίδιο είναι οι πιο συχνές μυκητιασικές ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Αποδυναμώνουν το φυτό και μειώνουν την ικανότητα παραγωγής άνθισης. Θα δείτε σταγόνες φύλλων και αποχρωματισμό των φύλλων.

Πάντα να προσέχετε αυτές τις ασθένειες και να λαμβάνετε διορθωτικά μέτρα με το ίδιο το πρώτο σημάδι. Όσο νωρίτερα ελέγχετε αυτές τις ασθένειες τόσο το καλύτερο.

Μπορείτε να ψεκάσετε μυκητοκτόνα στους μολυσμένους θάμνους τριανταφυλλιάς για να διώξετε αυτές τις ασθένειες. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα φύλλα όσο το δυνατόν πιο στεγνά καθώς ο μύκητας ευδοκιμεί σε υγρές και υγρές συνθήκες. Ποτίστε λοιπόν μόνο στη βάση του φυτού, όχι στα φύλλα.

Ένας άλλος τρόπος είναι απλώς να κόψετε και να πετάξετε το μολυσμένο μέρος για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση.

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα όπως οι αφίδες, αλευρώδεις κοριοί, και ακάρεα. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του φυτού από τα παράσιτα είναι η εφαρμογή συστηματικών φυτοφαρμάκων. Αυτά μπορούν να αναμειχθούν με χώμα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με μυκητοκτόνα.

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε τον βιολογικό τρόπο, η χρήση λαδιού neem είναι η καλύτερη για να απαλλαγείτε από αυτά τα παράσιτα.

Οδηγίες φροντίδας

Τα περισσότερα τριαντάφυλλα ανθίζουν καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους και τα τριαντάφυλλα είναι πάντα βαριές τροφοδότες. Χρειάζεται λοιπόν φροντίδα με κατάλληλα λιπάσματα και έγκαιρο πότισμα.

Η εφαρμογή του NPK (10-10-10) θα διατηρήσει τα φυτά της τριανταφυλλιάς σε καλή κατάσταση. Η ισορροπημένη εφαρμογή NPK θα προσφέρει υγιές φύλλωμα, ισχυρότερη ρίζα και όμορφη άνθιση.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε σάπια φύλλα με τη μορφή μούχλας φύλλων και σαπισμένης κοπριάς στη βάση του φυτού. Τα σάπια φύλλα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών του φυλλώματος καθώς περιορίζουν το πιτσίλισμα του νερού στα φύλλα. Το συνεχές πιτσίλισμα νερού στα φύλλα ενθαρρύνει μυκητιακές ασθένειες.

Συνεχίστε να ποτίζετε συχνά τα φυτά της τριανταφυλλιάς για να ενθαρρύνετε ένα ισχυρότερο ριζικό σύστημα και να εδραιώσετε το φυτό. Μπορείτε να αναμίξετε τα κοκκώδη λιπάσματα στο έδαφος κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Σταματήστε το πότισμα μόλις μπει ο παγετός, αλλά συνεχίστε το πότισμα εάν καλλιεργείτε το φυτό σε συνθήκες ζεστού καιρού.

Προσέχετε πάντα για ξεθωριασμένα άνθη και αφαιρέστε τα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θανάσιμα. Το Deadheading ενθαρρύνει περαιτέρω άνθηση και επίσης πιο θαμνώδη τριαντάφυλλα. Διατηρεί επίσης το φυτό καθαρό.

Επαγγελματικές συμβουλές για εκπληκτική ανθοφορία

Σταγονίδια σε τριαντάφυλλα μετά από ένα γρήγορο ντους
Όμορφα τριαντάφυλλα ποτισμένα από τη βροχή

Ακολουθούν μερικές επαγγελματικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την καλλιέργεια των αγαπημένων σας τριαντάφυλλων.

  • Κλαδεύετε πάντα τα μοσχεύματα σε μήκος περίπου 6 έως 8 ίντσες και αφαιρείτε όλα τα φύλλα ή τα υπάρχοντα μπουμπούκια ανθέων. Θα κάνει το φυτό να χρησιμοποιήσει τις ενέργειές του περισσότερο για το σχηματισμό ριζών παρά για να κρατήσει ζωντανά τα φύλλα. Πάντα να μεταφυτεύετε το φυτό της τριανταφυλλιάς πριν από τις αρχές της άνοιξης.
  • Αποφύγετε τη φύτευση του τριαντάφυλλου σε εξαιρετικά ζεστές καιρικές συνθήκες. Η φύτευσή του όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 60 βαθμούς Φαρενάιτ θα έδινε στο φυτό αρκετό χρόνο για να σχηματίσει μια ισχυρότερη ρίζα πριν μπει το σκληρό καλοκαίρι.

Τώρα που έχετε όλες τις πληροφορίες για την καλλιέργεια καταπληκτικών τριανταφυλλιών, προχωρήστε και ξεκινήστε τη δική σας τώρα.

Είστε λάτρης των τριαντάφυλλων; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας από την καλλιέργεια τριανταφυλλιάς μαζί μας στην ενότητα σχολίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Πολλαπλασιασμός ιβίσκου: Καλλιεργήστε το όμορφο φυτό στον κήπο σας

Μάντρα κηπουρικής

Γράφτηκε, επιμελήθηκε και δημοσιεύτηκε από τη συντακτική ομάδα του gardeningmantras.com.

Schreibe einen Kommentar