Πώς να σπάσετε τον βρόχο τελειομανίας-αναβλητικότητας

0
Πώς να σπάσετε τον βρόχο τελειομανίας-αναβλητικότητας

Μάλλον είστε γεμάτοι από τη συνηθισμένη ώθηση για να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας καθώς η νέα χρονιά είναι μπροστά μας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε στην αυγή του νέου έτους. Με τις κοιλιές γεμάτες και γεμάτες λήθαργο, πιθανότατα όλοι καθόμαστε (στη Δύση ούτως ή άλλως) και σκεφτόμαστε τις κινήσεις μας για τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό, φυσικά, προκλήθηκε από την αξιολόγηση της πολυθρόνας μας για τη χρονιά που μόλις έφυγε. Πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε για τον εαυτό μας αυτή τη φορά πέρυσι, καθώς περιποιούμαστε τις διχασμένες πλευρές μας και γλιστρήσαμε σε ένα ακόμη τροφικό κώμα;

Οχι! Φυσικά και δεν το κάναμε και δεν μιλάω από υπερβολική ή καθαρά ανέκδοτη άποψη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, από το 41% ​​των Αμερικανών που κάνουν αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά, μέχρι το τέλος του έτους, μόνο το 9% αισθάνεται ότι είναι επιτυχημένος να τις κρατήσει.

Είναι λόγω αναβλητικότητας ή τελειομανίας;

Η τελειομανία και η αναβλητικότητα σας εμποδίζουν να επιτύχετε στόχους;

Το ποσοστό αποτυχίας των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς είναι 91%! Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι το πώς θέτουμε τους στόχους μας. Αυτό που συχνά αναφέρουν αυτές οι μελέτες ως κυρίαρχη αιτία αποτυχίας είναι ο καθορισμός μη ρεαλιστικών στόχων. Αλλά νομίζω ότι αυτό μιλάει για κάτι άλλο, δηλαδή ότι δεν συνδεόμαστε σωστά ή δεν ευθυγραμμιζόμαστε με τους στόχους μας — εδώ είναι που έρχεται η τελειομανία και η αναβλητικότητα.

Η τελειομανία είναι απλώς ο φόβος που εκδηλώνεται ως ψυχικό μπλοκ. Όχι φόβος αποτυχίας και/ή κοινωνικού εξοστρακισμού, όσο ο φόβος της αλλαγής. Το υποσυνείδητό μας είναι ρυθμισμένο να ευνοεί το status quo. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι οι επιλογές σας, μέχρι τώρα, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβίωσή σας. Η αλλαγή είναι απλώς να ταρακουνάει το σκάφος και να διακινδυνεύεις ένα άγνωστο αποτέλεσμα (ή έτσι νομίζει).

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Αυτή είναι η βασική αιτία της τελειομανίας και της αναβλητικότητας σας. Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι είστε τελειομανής, αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Εννοείς ότι δεν θα σταματήσεις να δουλεύεις πάνω σε κάτι μέχρι να είναι, κατά τη γνώμη σου, τέλειο; Ή μήπως εννοείς ότι δεν ξεκινάς μια προσπάθεια μέχρι να εγγυηθείς ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο;

Εάν πέσετε στο τελευταίο στρατόπεδο, μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτός ο βρόχος τελειομανίας-αναβλητικότητας είναι απλώς μια δικαιολογία – μια εκδήλωση του βαθιά ριζωμένου υποσυνείδητου φόβου σας για την αλλαγή.

Θέστε το ως εξής:

Νομίζω ότι θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τη λέξη «μη ρεαλιστικό» με τη λέξη «ασαφής» και θα είχατε μια πιο ακριβή εκτίμηση του προβλήματος. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι θέλουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, να χάσουν περισσότερο βάρος, να τρώνε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα κ.λπ., αλλά δεν καθορίζουν τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα. Το να ξεκινήσετε με έναν τόσο κακώς καθορισμένο προορισμό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ορίσετε μια ακριβή πορεία προς αυτόν και χωρίς αυτό, απλώς περιπλανηθείτε στην έρημο.

Σκεφτείτε μια στιγμή που έχετε εκτελέσει μια εργασία τόσο κοσμική που μόλις και μετά βίας καταχωρήθηκε στο μυαλό σας. Θα μπορούσε να κάνει τα ψώνια του παντοπωλείου ή το πλυντήριο. Κάτι που κάνεις, όχι απαραίτητα κάθε μέρα, αλλά με κανονικότητα και (κρίσιμο) σκοπό. Αν δεν πας στο κατάστημα τροφίμων, δεν θα έχεις φαγητό. Αν δεν έχεις φαγητό, δεν μπορείς να φας. Αν δεν φας, πεθαίνεις. Αυτός είναι ένας αρκετά ξεκάθαρος σκοπός.

Καθώς όμως βγαίνετε από την πόρτα του σούπερ μάρκετ, αυτή η απότομη αλυσίδα καταστροφικών γεγονότων δεν βαραίνει το μυαλό σας. Είναι απλώς μια περίπτωση να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πάντα στη λίστα αγορών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό σας ότι θα επιστρέψετε με ό,τι χρειάζεστε. Έχετε ήδη συνδεθεί διανοητικά και ενεργειακά, έστω και υποσυνείδητα, με το αποτέλεσμα «να φέρετε στο σπίτι το μπέικον» (ή υποκατάστατο μπέικον χωρίς κρέας, αν είστε vegan).

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Έχετε ήδη πετύχει τον στόχο σας ψυχικά. Τώρα, είναι απλώς μια περίπτωση να περνάς σωματικά τις κινήσεις. Πιθανότατα δεν χρειάζεται καν να σκέφτεστε τόσο πολύ για αυτό που κάνετε καθώς γυρίζετε το μαγαζί!

Πώς να σπάσετε τον βρόχο τελειομανίας-αναβλητικότητας

1. Αναγνωρίστε τον βρόχο

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε αυτόν τον βρόχο τελειομανίας-αναβλητικότητας είναι να τον αναγνωρίσετε. Φέρτε την επίγνωσή σας σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει και σκεφτείτε τι κρύβεται πίσω από τους ισχυρισμούς σας για τελειομανία. Να είστε ειλικρινείς αλλά ευγενικοί με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε, αν μπορείτε, να μην φέρετε την κρίση στην εξίσωση.

Η κρίση και η υπερβολικά σκληρή αυτοκριτική μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτική με τον υποσυνείδητο φόβο σας για την αλλαγή, οπότε προσπαθήστε να μην τον εισάγετε εξαρχής. Θεωρήστε τον εαυτό σας, όσο καλύτερα μπορείτε, έναν αμερόληπτο παρατηρητή. Είσαι εκεί στην πρώτη φάση για να δεις τι συμβαίνει.

2. Ορίστε σωστά τις προθέσεις

Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, θα διαπιστώσετε ότι η προσέγγισή σας στους στόχους σας αρχίζει να αλλάζει φυσικά ούτως ή άλλως, αλλά πρέπει επίσης να μάθετε πώς να ορίζετε σωστά τις προθέσεις σας. Εάν είστε ένας από τους προαναφερθέντες ρυθμιστές αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς που καταλήγει να ισχυρίζεται τελειομανία χωρίς να κάνει καμία ενέργεια, θα πρέπει πραγματικά να αναρωτηθείτε:

«Αν είμαι τόσο τελειομανής, γιατί συνεχίζω να βάζω τόσο ασαφείς στόχους;»

Ένας τελειομανής θα έβαζε «περισσότερα χρήματα» φέτος και θα το άφηνε έτσι;! Θα έθετε πραγματικά κάποιος που έχει τόσο εμμονή με την τελειότητα σε όλα τα πράγματα, που θέλει να φτάσει στο ιδανικό βάρος και το ιδανικό του σχήμα σώματος, απλώς να «χάσει περισσότερο βάρος»;

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μπορεί να πιστεύετε, ειλικρινά, ότι η πιθανότητα να μην χτυπήσετε τον στόχο σας νεκρό είναι ένας λόγος για να μην ξεκινήσετε καν. Αλλά σε τι στοχεύετε αρχικά;

Ας στηρίξουμε το φορτηγό για ένα δευτερόλεπτο και ας αξιολογήσουμε τι εννοούμε με τον όρο αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα, όπως ορίζεται από τους ερευνητές, είναι:

«μια μορφή αποτυχίας αυτορρύθμισης που χαρακτηρίζεται από την παράλογη καθυστέρηση των εργασιών παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες».

Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει για αναβλητικότητα σαν να είναι απλώς «να μην κάνεις ποτέ κάτι», κάτι που συμβαίνει, με την πάροδο του χρόνου. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι η καθυστέρηση κάποιου χωρίς λόγο. Όταν πρόκειται για την επίτευξη στόχων, η αναβλητικότητα από μόνη της δεν είναι αυτό που σας εμποδίζει να τους πετύχετε. Είναι αναβλητικότητα στο πέρασμα του χρόνου. Όπως θα έλεγαν οι Ισπανοί, είναι «πρωί„σκέφτεται.

Εάν αναβάλλετε κάτι για αύριο επειδή απλά δεν θέλετε να το κάνετε σήμερα, αυτό μπορεί να είναι ακόμα αναβλητική συμπεριφορά. Αλλά αν το κάνετε πραγματικά αύριο, ποιο είναι το κακό; Είναι η συνεχής αναβολή κάτι που βασίζεται σε παράλογες (ή υποσυνείδητα) πεποιθήσεις που, με την πάροδο του χρόνου, σημαίνει ότι δεν θα φτάσετε ποτέ εκεί. Αυτό μπορεί να φαίνεται εκτυφλωτικά προφανές, αλλά είναι σημαντικό να κλειδώνουμε ακριβώς αυτό που εννοούμε προτού επιδιώξουμε να κάνουμε αλλαγές.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε, ελπίζουμε, αλλάζει τη σκέψη σας σχετικά με το ποια αναβλητικότητα είναι αρκετή, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε με ακρίβεια εάν η αναβλητικότητα σας εμποδίζει ή όχι την πρόοδό σας. Θα πρέπει να σας βοηθήσει να μην κρίνετε και την αναβλητικότητά σας.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

3. Δοκιμάστε να απευθυνθείτε για βοήθεια και καθοδήγηση

Δεν μπορείτε να επεκταθείτε στο κενό. Χρειάζεστε άλλους να υποστηρίξουν το ταξίδι σας και να σας παρέχουν αντικειμενική ανατροφοδότηση. Πώς αλλιώς θα αξιολογήσετε ρεαλιστικά εάν το αποτέλεσμά σας είναι τέλειο ή όχι;

Βρείτε άλλους που έχουν περπατήσει το μονοπάτι πριν από εσάς και απευθυνθείτε σε αυτούς. Αν δεν πρόκειται για τεράστια ονόματα με πολλά άτομα γύρω τους, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, ρίξτε μια ματιά σε συνεντεύξεις μαζί τους ή αναζητήστε οδηγίες που έχουν δημοσιοποιήσει στο παρελθόν.

Μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζετε είναι ότι μπορείτε να δείτε μόνο πώς θα πρέπει να είναι το τέλειο αποτέλεσμα καθώς φιλτράρετε μέσα σας. Κατανοώντας τι θεωρεί η ευρύτερη κοινότητα (και η αγορά) ως ιδανικό αποτέλεσμα για κάτι, θα έχετε μια πολύ πιο ξεκάθαρη, ρεαλιστική ιδέα για το τι πρέπει να στοχεύσετε. Από εκεί, μπορείτε να προσδιορίσετε τι σας λείπει και επομένως, ποια κενά πρέπει να καλύψετε.

Συνηθίστε να ορίζετε καλύτερα τους όρους σας. Σκεφτείτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, τόσο όταν μιλάτε με άλλους όσο και με τον εσωτερικό σας μονόλογο. Τι λες στον εαυτό σου;

Είναι αληθινή η αφήγηση που τρέχετε;

Η τελειομανία είναι μια διάθεση να θεωρούμε οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα ως απαράδεκτο τελικά. Τι σχέση έχει αυτό με μια παράλογη καθυστέρηση των εργασιών παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες; Από κυριολεκτική άποψη, η τελειομανία θα πρέπει να προκαλεί την επιθυμία να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση πολύ πέρα ​​από το σημείο ενός αποδεκτού αποτελέσματος, όχι να απέχουμε παράλογα από την ανάληψη οποιουδήποτε!

Οπότε, ελέγξτε τον εαυτό σας την επόμενη φορά που θα προφέρετε τις λέξεις «Είμαι απλώς τελειομανής» ως πρόσχημα για το γιατί δεν έχετε κάνει κάτι, είτε πρόκειται για τον εαυτό σας είτε για κάποιον άλλον. Δεν το εννοείς αυτό, αλλά δεν πειράζει! Απλώς φοβάσαι να αλλάξεις, όπως όλοι έχουμε προδιάθεση να είμαστε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μην χτυπάτε τον εαυτό σας. Δείτε το για αυτό που είναι και αρχίστε να αλλάζετε τις ιστορίες (συστήματα πεποιθήσεων) στις οποίες τρέχετε.

Επιλεγμένη φωτογραφία: XPS μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar