Πώς να μεγαλώσετε το Monstera Deliciosa;- Ένας πλήρης οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

0
Πώς να μεγαλώσετε το Monstera Deliciosa;- Ένας πλήρης οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

νόστιμο monstera που συνήθως ονομάζεται ελβετικό τυρί είναι ένα τροπικό φυτό που φέρει καρπούς που αναπτύσσεται σε υγρές θερμοκρασίες όπου δεν υπάρχει παγετός.

Τα Monsteras προέρχονταν από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα και νότια του Παναμά. Ανήκουν στην οικογένεια των Araceae και ελάχιστοι από αυτούς παράγουν βρώσιμους καρπούς όπως π.χ νόστιμο monstera.

Η Monstera deliciosa είναι επίσης γνωστή ως «φιλόδενδρο με σχισμένα φύλλα». Αυτά είναι αρκετά εύκολα στην καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου που είναι αειθαλή αμπέλια και θάμνοι που βρίσκονται κυρίως στην Κεντρική Αμερική.

Αυτά τα φυτά έχουν όμορφες φυσικές τρύπες φύλλων που ονομάζονται πέτρες για τις οποίες πήραν το παρατσούκλι τους ως φυτό ελβετικού τυριού.

Αν και αυτά είναι καρποφόρα φυτά, όταν φυτεύονται σε εσωτερικούς χώρους ως φυτά εσωτερικού χώρου δεν καρποφορούν, αλλά χαρακτηρίζονται από γυαλιστερά μεγάλα φύλλα σε σχήμα καρδιάς με σχίσιμο.

Όταν είναι μικρά λειτουργούν ως επιτραπέζια φυτά και σταδιακά γίνονται φυτά δαπέδου καθώς μεγαλώνουν. Χρειάζονται περισσότερο χώρο κατά πλάτος.

νόστιμο monstera Το φυτό παράγει ζουμερά βρώσιμα φρούτα όταν φυτεύεται σε εξωτερικούς χώρους. Η γεύση του φρούτου μοιάζει με ένα μείγμα μπανάνας και ανανά. Έχουν μαυρισμένα κρεμ λουλούδια που επικονιάζονται από τις μέλισσες.

Μπορούν να καλλιεργηθούν στη ζώνη ανθεκτικότητας USDA 10 -12

νόστιμο monstera

Περιποίηση Monstera deliciosa

Φως

Το Monstera deliciosa είναι ένα αειθαλές τροπικό φυτό προτιμά το έντονο έως μέτριο έμμεσο ηλιακό φως. Κάντε κλικ στο Tweet

νόστιμο monstera Όντας ένα αειθαλές τροπικό φυτό προτιμά το έντονο έως μέτριο έμμεσο φως του ήλιου.

Το πολύ άμεσο ηλιακό φως θα κάψει το φύλλωμα, αλλά αν το καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, τότε εκθέστε το φυτό σε άμεσο φως μία φορά το χρόνο για να έχετε καλύτερη ανάπτυξη.

Σε περίπτωση ποικιλόμορφου νόστιμο monstera χρειάζονται το κατάλληλο ηλιακό φως για να διατηρήσουν την ποικιλομορφία τους. Δεδομένου ότι έχει περιφραγμένα φύλλα, χρειάζεται περισσότερο ηλιακό φως για να χωριστεί.

Νερό

νόστιμο monstera χρειάζεται μέτρια υγρασία, γι‘ αυτό το πότισμα απαιτείται καθημερινά κατά την καλλιεργητική του περίοδο. Αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει τελείως πριν το επόμενο πότισμα.

Τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες χρειάζονται συχνό πότισμα ενώ τους χειμώνες λιγότερο πότισμα.

Τα Monsteras έχουν χοντρές ρίζες, επομένως το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών που μπορεί να καταστεί μοιραία για τα φυτά.

Εδαφος

νόστιμο monstera προτιμά εδάφη που είναι ελαφρά αμμώδη, αργιλώδη ή βαριά αργιλώδη, όπου το pH είναι λίγο όξινο ή ουδέτερο. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και λίγο υγρό.

Εάν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, το χώμα στη γλάστρα θα πρέπει να είναι τύρφης που έχει καλή δυνατότητα αποστράγγισης και μπορεί να διατηρήσει την υγρασία που απαιτείται για το φυτό. Αναμείξτε περλίτη με χώμα για να έχετε καλό αερισμό του εδάφους.

Υγρασία

Οπως και νόστιμο monstera ανήκει σε υγρές περιοχές, είναι προφανές ότι απαιτεί επαρκή υγρασία. Η κανονική θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετή κατά τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχει περισσότερη ξηρασία, είναι καλύτερο να έχετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για να τους παρέχει επαρκή υγρασία.

Εάν υπάρχει ξηρότητα, μπορείτε επίσης να θολώσετε το φυτό μερικές φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε το επίπεδο υγρασίας του.

Θερμοκρασία

Όπως κάθε άλλο φυτό σπιτιού, ευδοκιμούν επίσης καλά σε θερμοκρασίες μεταξύ 18°C-30°C. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15°C μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του φυτού.

monstera deliciosa τροπ

Λίπασμα

Όταν πρόκειται για λίπανση φυτών εσωτερικού χώρου, είναι πάντα καλύτερο να προτιμάτε ένα λίπασμα που περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Ομοίως, το Monstera deliciosa απαιτεί ισορροπημένο λίπασμα που έχει ίσες ποσότητες αναλογίας NPK περισσότερο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Κάντε κλικ στο Tweet

Ομοίως, νόστιμο monstera απαιτεί ισορροπημένο λίπασμα που έχει ίσες ποσότητες αναλογίας NPK περισσότερο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Αραιώστε το λίπασμα σε νερό και ψεκάστε το στα φυτά, ώστε μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος να απορροφηθεί από το φυτό.

Αποφύγετε την υπερλίπανση που μπορεί να κάψει τις ρίζες και επίσης μην γονιμοποιήσετε εάν το φυτό είναι πολύ ξηρό ή πολύ υγρό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό στρώμα κομπόστ σκουληκιών για να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους.

Κλάδεμα

Αν οι εναέριες ρίζες ξεφύγουν από τον έλεγχο τότε καλύτερα να τις κλαδέψετε στην ώρα τους. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα φυτά γίνονται στραβά, το κλάδεμα βοηθά να αποκτήσουν σχήμα.

Όταν τα φύλλα και οι μίσχοι κλαδεύονται χρησιμοποιούνται και για πολλαπλασιασμό.

Πολλαπλασιασμός του Monstera deliciosa

Υπάρχουν δύο τρόποι διάδοσης νόστιμο monstera το ένα γίνεται μέσω μοσχευμάτων στελέχους και το άλλο μέσω στρωματοποίησης αέρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω και τις δύο μεθόδους λεπτομερώς.

Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα βλαστών

Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε ένα κοφτερό και καθαρό ψαλίδι κλαδέματος και να κόψετε τον κόμβο που φέρει το στέλεχος, μια εναέρια ρίζα και τουλάχιστον δύο φύλλα.

Απλώστε λίγη κανέλα σε σκόνη στο κομμένο μέρος του μητρικού φυτού για να αποτρέψετε οποιαδήποτε περαιτέρω μόλυνση και να βοηθήσετε το φυτό να επουλώσει γρήγορα την πληγή.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κόψιμο σε φιλτραρισμένο ή βρόχινο νερό και αλλάξτε το νερό κάθε τρεις έως πέντε ημέρες.

Μετά από μερικούς μήνες, όταν παρατηρήσετε ότι οι ρίζες αναπτύσσονται, τοποθετήστε το φυτό σε μια γλάστρα και διατηρήστε το έδαφος υγρό αρχικά κατά την περίοδο ανάπτυξής τους.

Πολλαπλασιασμός με Air Layering

Οι μέθοδοι στρωματοποίησης αέρα έχουν συγκριτικά χαμηλότερο κίνδυνο από άλλες μεθόδους πολλαπλασιασμού καθώς δεν βλάπτουν το μητρικό φυτό.

Χρειάζεστε κάποια υλικά για αυτή τη μέθοδο, όπως βρύα σφάγνου, πλαστική σακούλα ή δεσμούς περιτυλίγματος και περιστροφής.

Όπως προηγουμένως, έτσι και εδώ πάρτε ένα στέλεχος που έχει κόμβους ή ένα φύλλο που αναπτύσσεται από ένα στέλεχος με εναέριες ρίζες και κάτω από τη ρίζα, κόψτε το 1/3 του πλάτους του στελέχους.

Στη συνέχεια, γύρω από το σημείο όπου το φύλλο συναντά το στέλεχος, τυλίξτε ένα στρώμα 1 ίντσας βρύα σφάγνου και ψεκάστε νερό για να γίνει υγρό το βρύο και τυλίξτε το σε πλαστικό με τη βοήθεια ενός στριφτού δέματος.

Διατηρήστε τα βρύα υγρά μέχρι να αναπτυχθούν οι ρίζες. Μετά την ανάπτυξη των ριζών κόψτε το στέλεχος χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετήστε το νέο μωρό φυτό σε μια νέα γλάστρα.

Απλώστε κανέλα σε σκόνη στο πληγωμένο μέρος του μητρικού φυτού για να επουλωθεί γρήγορα.

Γλάστρες και αναφύτευση Monstera deliciosa

Οπως ξέρεις, νόστιμο monstera αναπτύσσεται έντονα κατά πλάτος, επομένως η μεταφύτευση είναι απαραίτητη κάθε δύο περίπου χρόνια για να τους παρέχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

Κάθε φορά που επανατοποθετείτε το φυτό, βεβαιωθείτε ότι η νέα γλάστρα είναι μερικές ίντσες πιο φαρδιά και πιο βαθιά από την παλαιότερη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ένα ραβδί στο χώμα έτσι ώστε το στέλεχος να μπορεί να σκαρφαλώσει στο ραβδί.

Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε ανάμεικτο έδαφος με τύρφη αργίλου που μπορεί να διατηρήσει λίγη υγρασία και να έχει καλή αποστράγγιση.

monstera deliciosa και monstera

Προβλήματα της Monstera Deliciosa

Παρόλο Monstera Delicious είναι φυτό που αναπτύσσεται εύκολα, αν δεν ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα σε αυτό το φυτό.

Κιτρινίζοντας φύλλα

Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να εμφανιστούν για δύο βασικούς λόγους, είτε για ξηρό έδαφος είτε για υπερβολικό πότισμα. Και τα δύο είναι επιβλαβή για το φυτό.

Έτσι, αν παρατηρήσετε κίτρινα φύλλα, τότε είναι καλύτερα να αφαιρέσετε αυτά τα φύλλα από το φυτό και να εφαρμόσετε νερό εάν εμφανίζεται λόγω ξηρότητας.

Μαύρισμα των άκρων

Εάν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα του φυτού σας αναπτύσσουν καφέ άκρες, αυτό σημαίνει ότι είτε το φυτό σας έχει λάβει λιγότερο νερό είτε έχει συσσωρευτεί περισσότερο αλάτι.

Είναι καλύτερο να ποτίζετε το χώμα και να αφαιρείτε τα προσβεβλημένα μέρη. Ακόμη και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασική μόλυνση που αναπτύσσει καφέ άκρες που περιβάλλονται με κίτρινο φωτοστέφανο.

Μαρασμός

Ο μαρασμός προκαλείται επίσης για δύο λόγους είτε για υπερβολικό πότισμα είτε για υποπότισμα. Εάν το φυτό μαραθεί λόγω ξηρότητας, εφαρμόστε νερό στα φυτά και διατηρήστε το έδαφος υγρό.

Αν έχει προκληθεί μαρασμός λόγω υπερβολικού ποτίσματος τότε βγάζετε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρείτε τις κατεστραμμένες ρίζες και το μεταφέρετε σε νέα γλάστρα με χώμα.

συμπέρασμα

Εάν έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι σας τότε πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε νόστιμο monstera στη λίστα φυτών εσωτερικού χώρου. Καθώς αυτά τα φυτά μεγαλώνουν θα δώσουν μια όψη σαν ζούγκλα στο σπίτι σας.

Αυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια, επομένως κρατήστε τα μακριά από κατοικίδια και μικρά παιδιά. Διαφορετικά αυτά τα φυτά είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν και να φροντιστούν.

Δοκιμάστε τα χέρια σας να καλλιεργήσετε αυτό το όμορφο φυτό και απολαύστε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Philodendron Brasil – Ένας πλήρης οδηγός φροντίδας και ανάπτυξης

Ένας πλήρης οδηγός για την ανάπτυξη του Oxalis Triangularis

Schreibe einen Kommentar