Πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι

0
Πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι

Μαύρο πιπέρι (γνωστός και ως piper nigrum – το κοινό του όνομα) είναι το πιο δημοφιλές και παλαιότερο φυτό μπαχαρικών σε σύγκριση με άλλα φυτά, συμβάλλοντας στο άρωμα και την ελκυστικότητα του πιάτου. Φέρνει επίσης πολλά μεγάλα πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι θέλουν φυτό μαύρο πιπέρι στο σπίτι για να το χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξέρετε πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι σωστά για να επιτευχθεί η υψηλότερη απόδοση.

Μεγάλα οφέλη από το μαύρο πιπέρι

Κόκκους μαύρου πιπεριού είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες και πολλά άλλα. Είναι γνωστό ως εξαιρετικό μπαχαρικό στην κουζίνα καθώς και ως πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και πολλά άλλα.

Για την υποστήριξη της πεπτικής διαδικασίας

Η κατανάλωση μαύρου πιπεριού είναι ευεργετική για την υγεία σας γιατί μειώνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος, που προκαλεί στομαχικά προβλήματα.

Για την υποστήριξη της ρουτίνας περιποίησης του δέρματος

Η χρήση ενός μικρού μαύρου πιπεριού για να τρίψετε το πρόσωπό σας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και θα προσφέρει άφθονο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα.

Για την πρόληψη της ανορεξίας

Ανορεξία είναι μια κοινή κατάσταση υγείας, κατά την οποία δεν θα θέλετε να φάτε και θα έχετε την αίσθηση ότι δεν τρώτε καλά. Εάν υποφέρετε από ανορεξία, καλό είναι να καταναλώνετε αλεσμένο πιπέρι, το οποίο βοηθά στην πέψη και σας κάνει να λαχταράτε περισσότερο.

Για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι είναι μια φυσική ουσία κατά της κατάθλιψης. Έτσι, η κατανάλωση μαύρου πιπεριού θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα και θα αποτρέψει την κατάθλιψη.

Το μαύρο-πιπέρι-φέρνει-πολλά-υγεία-πλεονεκτήματα

Για τη θεραπεία της λεύκης

Η έλλειψη χρωστικής μελανίνης στο σώμα κάνει το δέρμα να τείνει να αναπτύσσει φωτεινά λευκά μπαλώματα, προκαλώντας λεύκη ή leukoderma. Εκείνη την εποχή, η χρήση τοπικών λοσιόν ή αλοιφών που προέρχονται από μαύρο πιπέρι βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά αυτή την ασθένεια.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλλιεργηθεί μαύρο πιπέρι;

Γενικά, στο εύρος θερμοκρασίας 24 – 29 βαθμών C, το μαύρο πιπέρι μπορεί να φυτρώσει μετά από μια εβδομάδα από την ημερομηνία σποράς. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφέρει επειδή διαφορετικοί τύποι σπόρους πιπεριού θα έχει διαφορετικούς χρόνους ανάπτυξης.

Εξάλλου, εξαρτάται από τις συνθήκες ανάπτυξης καθώς και από τον καιρό. Μετά τη βλάστηση, θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρία χρόνια φροντίδα των φυτών να τρυγήσουν.

Πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι

Όταν καταλαβαίνεις πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι και τις διαδικασίες φροντίδας, θα γίνει ισχυρότερο και θα φέρει ουσιαστική παραγωγικότητα. Εδώ είναι ο οδηγός για την καλλιέργεια αυτού του φυτού.

πώς-να φυτέψουμε-μαύρο-πιπέρι

Οικολογικές Απαιτήσεις

Θερμοκρασία και υγρασία

Το μαύρο πιπέρι είναι το τροπικό φυτό. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 16 βαθμούς C και η υψηλότερη είναι 32 βαθμούς C. Αυτό το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε θερμοκρασίες αέρα από 24 έως 29 βαθμοί Κελσίου και σχετικός υγρασία άνω του 70% γιατί του αρέσει το υγρό περιβάλλον.

Φως και άνεμος

Στο μαύρο πιπέρι αρέσουν τα μέρη με διάσπαρτο φως και ένα ήρεμο περιβάλλον. Έτσι, θα πρέπει να επιλέξετε χώρους τόσο με ήλιο όσο και μερική σκιά για να καλλιεργήσετε καλύτερα κόκκους πιπεριού. Μην αφήνετε τα φυτά πιπεριού στο άμεσο ηλιακό φως.

Επιλέξτε έδαφος για να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι

Μούρα πιπεριού μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδάφους όπως βασαλτικό ερυθρόχωμα, σχιστολιθικό έδαφος, αμμώδες έδαφος, αρχαία αλλουβιακά εδάφη και άλλα. Η γη για την καλλιέργεια μαύρου πιπεριού πρέπει να είναι ουδέτερη με το χαμηλότερο ρΗ 4,5 και κατά προτίμηση μεταξύ 5,5 και 6,5.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το χώμα σας πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Για να το δοκιμάσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές συμβουλές κηπουρικής για κηπουρούς στο σπίτι. Αρχικά, σκάψτε μια μικρή τρύπα 12-18 ίντσες πλάτος και βάθος. Στη συνέχεια, γεμίστε το με νερό. Σε περίπτωση που δεν βλέπετε πλέον το νερό μετά από 5-15 λεπτά, το χώμα σας έχει καλή αποστράγγιση.

Φτιάξε το καφασωτό

Το μαύρο πιπέρι είναι όρθιο είδος φυτού. Όταν μεγαλώσει, τα κλήματα πιπεριάς μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου 4,6 μέτρα. Έτσι, χρειάζεστε το καφασωτό για την καλλιέργεια του φυτού μαύρης πιπεριάς για να το κρατάτε όρθιο και να έχετε την υψηλότερη απόδοση. Ακολουθήστε τους παρακάτω οδηγούς καλλιέργειας.

Φτιάχνοντας τα καφασωτά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινους πασσάλους με σχετική διάμετρο και ύψος, έτσι ώστε τα φρούτα του μαύρου πιπεριού να μπορούν να κρατήσουν μακροπρόθεσμα (η διάμετρος είναι περίπου 20–25 cm και το ύψος είναι 3-4 m πάνω από το έδαφος).

Στη συνέχεια, σκάβετε τρύπες βαθιά στο έδαφος και βάζετε ξύλινους πασσάλους εκεί κάτω. Φροντίστε να πιέζετε σφιχτά ώστε οι πάσσαλοι να μπορούν να σταθούν σταθερά στο έδαφος. Οι πάσσαλοι πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα μεταξύ τους και να έχουν απόσταση περίπου 2-2,5 μέτρα.

Σκάψτε τρύπες για να φυτέψετε μαύρο πιπέρι

Θα πρέπει να σκάψετε δύο τρύπες και στις δύο πλευρές του ξύλινου πάσσαλου. Κάθε τρύπα θα φυτευτεί με έναν σπόρο επιβίωσης. Σύμφωνα με τον οδηγό κηπουρικής, το μέγεθος του κάθε τρύπα είναι περίπου 40x40x50 cmκαι η άκρη του άξονα απέχει 10-15 cm από τον πάσσαλο.

Θυμηθείτε να προσδιορίσετε ότι το σημείο που βρίσκεται το μείγμα σπόρων ή γλάστρας είναι 40-50 cm μακριά από τον ξύλινο πάσσαλο. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να σκάψετε μια τρύπα 60x60x50 cm για να καλλιεργήσετε δύο σπόρους μαύρου πιπεριού μαζί.

Νερό Το μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι χρειάζεται υγρό έδαφος για να αναπτυχθεί. Επομένως, πρέπει να το ποτίζετε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σε θερμότερα κλίματα, η συχνότητα ποτίσματος των φυτών πρέπει να αυξάνεται.

Εάν δεν είστε σίγουροι πότε να ποτίσετε, τοποθετήστε το δάχτυλό σας στο έδαφος. Σε περίπτωση που το χώμα είναι ξηρό ή ζεστό, είναι καλή στιγμή να ποτίσετε μαύρο πιπέρι. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​ή ζεστό νερό αντί για κρύο νερό γιατί το μαύρο πιπέρι δεν του αρέσει το κρύο.

Λιπάνετε το μαύρο πιπέρι

Με βάση τις απαιτήσεις του φυτά μαύρης πιπεριάς και τη γονιμότητα του εδάφους, πρέπει να παρέχετε επαρκή θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί καλά το μαύρο πιπέρι. Η λίπανση δύο φορές το μήνα είναι η τυπική συνθήκη.

Μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά και ανόργανα λιπάσματα σε καταστήματα ή σούπερ μάρκετ και μετά πασπαλίστε τα γύρω από το χώμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ένα φρέζα για να φέρετε λίπασμα στη γη. Τότε, το μαύρο πιπέρι θα απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Διαβάστε τις οδηγίες του λιπάσματος για σωστή χρήση και καθορίστε τη σωστή δόση για το μαύρο πιπέρι σας.

Αποτρέψτε τα μικρόβια και σκοτώστε τα έντομα

Τακτική επίσκεψη στον κήπο για ανίχνευση ασθενειών σε πρώιμο στάδιο και έγκαιρος έλεγχος. Πρέπει να εφαρμόσετε μια ποικιλία γενικών μέτρων για να επιτύχετε καλό έλεγχο των παρασίτων. Εξάλλου, ψεκάστε μη τοξικό εντομοκτόνο για το μαύρο πιπέρι σας και θυμηθείτε να ακολουθείτε τις οδηγίες του προϊόντος.

Συγκομιδή-μαύρο-πιπέρι-1024x831

Συγκομιδή μαύρου πιπεριού

Το μαύρο πιπέρι είναι φυτό βραδείας ανάπτυξης. Επομένως, η καλλιεργητική του περίοδος διαρκεί συνήθως από δύο έως τρία χρόνια. Μπορείτε να μαζέψετε τους κόκκους πιπεριού την άνοιξη ή το καλοκαίρι όταν μπορείτε να δείτε συστάδες πιπεριών.

συμπέρασμα

Παραπάνω είναι όλο το λεπτομερές περιεχόμενο των τυπικών τεχνικών καλλιέργειας μαύρου πιπεριού για υψηλή απόδοση. Πρέπει να καταλάβετε προσεκτικά πώς να καλλιεργήσετε μαύρο πιπέρι και εφαρμόστε τα σωστά βήματα για να βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί καλά και να φέρει σταθερή απόδοση με τα χρόνια.

Schreibe einen Kommentar