Πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα – Ένας πλήρης οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

2
Πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα – Ένας πλήρης οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και απολαμβάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες και αποτελούν ένα όμορφο σόου για τους κήπους μας. Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε άλλο άτομο θέλει να ξέρει πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα.

Η καλλιέργεια βατόμουρων είναι μια αβίαστη υπόθεση στη σωστή κατάσταση του εδάφους. Συνήθως, τα λουλούδια του μύρτιλου ανθίζουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο και δίνουν τους καρπούς τους τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αλλά η εποχή των βατόμουρων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαφορετική ποικιλία των βατόμουρων.

Διαβάστε λοιπόν τον οδηγό μας για να μάθετε γιατί πρέπει καλλιεργούν βατόμουραπώς να μεγαλώσετε, να φροντίσετε, να κλαδέψετε και να μαζέψετε αυτό το καταπληκτικό φρούτο.

Η ιστορία των βατόμουρων:

Τα βατόμουρα είναι εγγενή στην Αμερική. Πριν από το 1900, βρίσκονταν μόνο στη φύση. Αλλά τον 20ο αιώνα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πολλή έρευνα καλλιέργεια βατόμουρων.

Τα βατόμουρα δεν ικανοποιούν απλώς τις γεύσεις σας, περιέχουν εκπληκτικά θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται υπερτροφές.

Ποικιλίες βατόμουρου:

Πριν μάθουν πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα, ας μάθουμε πόσα είδη βατόμουρων υπάρχουν.

Υπάρχουν κυρίως τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες βατόμουρων, συγκεκριμένα- Highbush ή Vaccinium Corymbosum, Lowbush ή Vaccinium Angustifolium, Hybrid Half-High και Rabbiteye ή Vaccinium virgatum.

Μεταξύ αυτών, τα βατόμουρα φυτεύονται πιο συχνά. Μπορούν να έχουν ύψος έως και 8 πόδια κατά την ωρίμανση και συνήθως καλλιεργούνται σε ζώνες ανθεκτικότητας 4-8 USDA, καθώς αυτές οι ζώνες δεν είναι πολύ κρύες και οι μακρύι μίσχοι των βατόμουρων δεν σπάνε λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης.

καρποί του θάμνου blackthorn
Φυτό βατόμουρων

Τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο ταξινομούνται περαιτέρω σε βόρειους θαμνώδεις και νότιους θαμνώδεις θάμνους. Το βόρειο υψηλό απαιτεί μόνο ώρες ψύξης περίπου 800-1000 ώρες, ενώ το νότιο υψηλό απαιτεί ώρες ψύξης 150-1800 ωρών.

Αυτές οι ώρες ψύξης δηλώνουν τις συνολικές ώρες που απαιτούνται από οποιαδήποτε ποικιλία θάμνων βατόμουρου για την παραγωγή καρπών και λουλουδιών μεταξύ 32° και 45°F τη χειμερινή περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, τα βατόμουρα με χαμηλό θάμνο έχουν ύψος μόνο 2 πόδια και απαιτούν ψυχρό κλίμα για να καλλιεργηθούν. Είναι στην ευχάριστη θέση να αναπτυχθούν σε 2-7 ζώνες ανθεκτικότητας USDA και απαιτούν περισσότερες από 800 ώρες ψύξης.

Το Rabbiteye ή το Vaccinium Virgacany μεγαλώνουν έως και 20 πόδια και καλλιεργούνται καταλληλότερα σε 7-9 ζώνες ανθεκτικότητας USDA και απαιτούν ώρες ψύξης περίπου 300-700 ωρών.

Αυτά είναι δυσανεκτικά σε τεράστιες ποσότητες νερού σε αντίθεση με την άλλη ποικιλία και συνήθως απολαμβάνουν ξηρές καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βατόμουρα rabbiteye καρποφορούν συνήθως ένα μήνα αργότερα από τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο και χαμηλό θάμνο.

Ο τέταρτος τύπος βατόμουρων ή οι θάμνοι βατόμουρου Half-High καλλιεργούνται πιο άνετα στις ζώνες 3-7 και απαιτούν περίπου 800 ώρες ψύξης.

Μόλις καταλάβουμε πότε και πώς φυτεύονται και συλλέγονται αυτά τα διαφορετικά είδη βατόμουρων, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα σε διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικών ποικιλιών.

Πώς να φυτέψετε, να πολλαπλασιάσετε και να καλλιεργήσετε βατόμουρα:

Η φύτευση και ο πολλαπλασιασμός μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από σπόρους, γυμνές ρίζες, μεταφυτεύσεις και μοσχεύματα. Αλλά το κλειδί για τη διάδοση είναι να κάνετε μια σωστή προετοιμασία του εδάφους πριν χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους.

θάμνος μελαχρινής
Μυρτιλός

Εάν ξεκινήσετε με σπόρους, θα είναι η πιο απαιτητική λειτουργία, καθώς θα έχει τον μέγιστο χρόνο συγκομιδής σε σύγκριση με όλες τις άλλες λειτουργίες. Οι σπόροι μπορούν είτε να αγοραστούν είτε να εξαχθούν από τα βατόμουρα.

Οι σπόροι μπορούν να εξαχθούν από τα μούρα μέσω ενός μπλέντερ και να φυτευτούν σε ένα δοχείο με βρεγμένη τύρφη. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 1-3 μήνες για να βλαστήσουν και μετά να φυτευτούν στο έδαφος.

Τα βακκίνια μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν καλά με την κοπή περίπου έξι ίντσες ξύλου με πάχος μολυβιού από ένα φυτό ηλικίας ενός έτους κατά τους μεταγενέστερους χειμώνες.

Αυτά τα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε δοχεία με ίσες ποσότητες τύρφης, χώματος και άμμου. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τη μέθοδο μεταφύτευσης για τη συγκομιδή τους, αλλά είναι πιο γρήγοροι από την έναρξη με σπόρους.

Η μέθοδος χρήσης γυμνών ριζών μούρων για τον πολλαπλασιασμό είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τη μεταφύτευση, αλλά απαιτεί επίσης λίγη επιπλέον προετοιμασία για τον πολλαπλασιασμό. Ο τακτικός ψεκασμός του νερού είναι απαραίτητος πριν από τη φύτευση των ριζών ώστε να μην διαταραχθεί η φυσική τους μέθοδος ανάπτυξής τους.

Ο πιο γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού και συγκομιδής μούρων είναι η χρήση της μεθόδου μεταφύτευσης κατά την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει ένα μόσχευμα βατόμουρου ενός φυτού ηλικίας 1-3 ετών και να το φυτέψει στο έδαφος απλώνοντας τις ρίζες τους.

Για να αναπτυχθεί σωστά ο θάμνος βατόμουρου, λίγη προετοιμασία είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να φυτεύονται την άνοιξη ή αργά το φθινόπωρο με άφθονο ήλιο που περιορίζει τους σκληρούς και ξηρούς ανέμους.

Η φύτευση βατόμουρων κοντά σε μεγάλα δέντρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρασίας από το έδαφος και μπορεί επίσης να εμποδίσει το φως του ήλιου στα βατόμουρα. Θα πρέπει να φυτεύονται σε μπαλώματα για να βελτιωθεί η ποιότητα και η παραγωγή των μούρων.

Τα βατόμουρα ανθίζουν καλύτερα σε όξινο έδαφος με pH μεταξύ 4,0 και 6,0. Μερικό κοκκοποιημένο θείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οξίνιση του εδάφους πολλούς μήνες πριν από τη φύτευση.

Το έδαφος πρέπει να μπορεί να συγκρατεί την υγρασία για τις ρίζες αλλά και να στραγγίζει εύκολα το νερό και να μην είναι αργιλώδες. Τα λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται μετά από τουλάχιστον ένα μήνα φύτευσης.

Τα βατόμουρα μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε δοχείο με την κατάλληλη φροντίδα και προετοιμάζοντας το έδαφος ανάλογα.

Φροντίδα, κλάδεμα και συντήρηση των βατόμουρων:

Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, τα βατόμουρα μπορεί να μην μας δώσουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Επομένως, είναι απαραίτητο να ποτίζετε τα μούρα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν 1-2 ίντσες νερό κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπάσματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Συνιστάται να μην αφήσετε το φυτό να καρποφορήσει τον πρώτο χρόνο, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει αυτή την ενέργεια για να εδραιωθεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατεύσετε τα μούρα από τα πουλιά με τη βοήθεια διχτυών γύρω από το φυτό.

Το κλάδεμα και η συντήρηση των μούρων είναι επίσης πολύ σημαντικά για την παραγωγή μούρων καλύτερης ποιότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να κόψετε νεκρούς, αδύναμους, σπασμένους ή παλιούς βλαστούς για να δώσετε καλύτερη ποσότητα πόρων σε νέους και δυνατούς βλαστούς.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το κλάδεμα απαιτείται μόνο μετά τα πρώτα 4 χρόνια της φύτευσης των μούρων.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών:

Μαζί με τα παράσιτα και τα έντομα, τα μούρα είναι μια λιχουδιά για τα πουλιά και τα ελάφια επίσης. Έτσι, η χρήση διχτυών πουλιών είναι πολύ σημαντική καθώς τα πεινασμένα πουλιά μπορούν να καταναλώσουν μούρα περισσότερο από ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε.

Παρόμοια συμβαίνει και με τα ελάφια, καθώς τους αρέσει να ψιλοκόβουν τα φρούτα και τα φυτά όπως και τα πουλιά. Για να τα κρατήσετε μακριά, μπορεί να γίνει περίφραξη γύρω από τους θάμνους.

Τα έντομα είναι επίσης ένας από τους ταραχοποιούς. Μερικά από αυτά τα έντομα είναι τα σκουλήκια βατόμουρου που γεννούν αυγά στα μούρα. Μπορούν να ελεγχθούν μέσω της έγκαιρης συγκομιδής ή χρησιμοποιώντας κόκκινες κολλώδεις παγίδες μπάλας.

Άλλα λίγα από αυτά τα παράσιτα είναι τα ιαπωνικά σκαθάρια που τρώνε τα φύλλα των μούρων και οι κάμπιες με κίτρινο λαιμό.

Το ωίδιο είναι μια από τις πιο κοινές μυκητιασικές ασθένειες στα βατόμουρα. Μειώνουν την ποιότητα και την ποσότητα των λουλουδιών και των καρπών του φυτού.

Συγκομιδή και συντήρηση:

Τα βατόμουρα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν ωριμάσουν πλήρως μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Συνήθως, τα βατόμουρα ηλικίας 2 έως 3 ετών αρχίζουν να δίνουν καλή συγκομιδή, αλλά μόνο μετά από 6 έως 7 χρόνια μετά την ωρίμανση του φυτού, φτάνουν στο σημείο της πλήρους παραγωγής.

Καρποί των μπλε μούρων

Διαφορετικές ποικιλίες μούρων συγκομίζονται σε διαφορετικούς χρόνους με βάση τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι όλα τα μούρα σε ένα μπάλωμα μπορεί να μην ωριμάσουν αμέσως.

Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα άγουρα μούρα δεν έχουν αφαιρεθεί. Τα μαδημένα με το χέρι φρούτα πρέπει να τοποθετούνται προσεκτικά σε καλάθια για να κρυώσουν ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.

Τα βατόμουρα μπορούν να διατηρηθούν για έως και 6 μήνες καταψύχοντάς τα για μερικές ώρες και στη συνέχεια συσκευάζοντάς τα σε σφραγισμένες σακούλες.

Ο καλύτερος χρόνος για να φάτε τα μούρα είναι περίπου 3 με 5 ημέρες μετά το μάδημα, αλλά μπορούν επίσης να καταναλωθούν σε διάφορες μορφές καταψύσσοντάς τα και αποθηκεύοντάς τα για αργότερα.

συμπέρασμα

Για να καταλάβετε πλήρως πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα, Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τις προαναφερθείσες συμβουλές και κόλπα μαζί με άφθονη ποσότητα υπομονής, επειδή τα βατόμουρα έχουν τους πιο γλυκούς καρπούς της υπομονής.

Σχετικά άρθρα που μπορεί να σας αρέσουν:

Καλλιέργεια φραγκοστάφυλων: Μάθετε πώς να φυτεύετε και να κλαδεύετε τα νόστιμα φρούτα

Καλλιέργεια Μουριάς – Από τη Φύτευση στη Συγκομιδή

Schreibe einen Kommentar