Πώς να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος

1
Πώς να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος

Έχετε βρεθεί ποτέ να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να φροντίσετε κάτι πολύ σημαντικό; Ξέρω ότι έχω. Και περισσότερο από πιθανό, τουλάχιστον σε μια ή την άλλη περίπτωση, έχετε βρεθεί επίσης να καίτε το πηγάδι πετρελαίου του μεσονυχτίου μέχρι την ενδέκατη ώρα, παλεύοντας πυρετωδώς για να τηρήσετε μια προθεσμία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσω τη σχέση μεταξύ του άγχους και της αναβλητικότητας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Πώς το άγχος προκαλεί αναβλητικότητα

Από την αναμονή μέχρι τη νύχτα πριν από ένα σημαντικό έργο οφείλεται στο να τραβήξουμε ένα ολονύχτιο πριν από ένα σημαντικό γεγονός, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, όλοι έχουμε φταίει για αναβλητικότητα. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι είναι μια σκόπιμη πράξη αλλά μάλλον το αποτέλεσμα δύο βασικών υποκείμενων παραγόντων.

Περιορισμένο χρονικό διάστημα

Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να ολοκληρώσετε τα πράγματα. Από την ανάπτυξη της επιχείρησής σας έως το να είστε εκεί για μια αναπτυσσόμενη οικογένεια, ο χρόνος είναι ίσως το πιο πολύτιμο αγαθό που όλοι έχουμε για να μάθουμε με επιτυχία πώς να εμπορευόμαστε.

Αυτό οδηγεί σε αναβλητικότητα που περιστρέφεται γύρω από θέματα διαχείρισης χρόνου. Δεδομένης της πάντα παρούσας ουσίας του χρόνου, εάν δεν διαχειρίζεστε τον χρόνο σας με σύνεση, διατρέχετε τον κίνδυνο να ξεμείνετε απλά!

Ανάληψη περισσότερων ευθυνών

Νιώθεις ότι όσο περισσότερη ζωή ζεις, τόσο περισσότερη ευθύνη αναλαμβάνεις στην πορεία. Ακριβώς όταν αρχίζετε να αισθάνεστε ότι επιτέλους έχετε τα πάντα στο πιάτο σας υπό έλεγχο, καταλήγετε άθελά σας με ένα εντελώς νέο σύνολο ευθυνών που πρέπει να αναλάβετε.

Αυτός ο δεύτερος παράγοντας που φαίνεται να συμβάλλει άμεσα στην αναβλητικότητα είναι ουσιαστικά υποπροϊόν του πρώτου. Παρόμοια με τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι, εάν υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες στο δίκτυό σας, το σήμα θα είναι φτωχό, οι εικόνες θα καθυστερούν και ολόκληρο το δίκτυο θα μπορούσε εύκολα να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή, αφήνοντας τελικά εσάς, μαζί με όλους τους άλλους στο νοικοκυριό, κολλημένο στη σκοτεινή πλευρά του αυτοκινητόδρομου πληροφοριών.

Με άλλα λόγια, όλοι έχουν ένα όριο. Ανεξάρτητα από το πόσο μπορείτε να σκεφτείτε το αντίθετο, υπάρχουν μόνο τόσα που μπορείτε να καταφέρετε σε μια μέρα. Υπάρχει μόνο τόσο πολύ βάρος που μπορείς να κουβαλάς μόνος σου, ενώ εξακολουθείς να έχεις αρκετή διαπροσωπική δύναμη για να σταθείς.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Από την εμπειρία μου, όπως και το Διαδίκτυο, μπορείτε να αναλάβετε τόσες πολλές ευθύνες προτού βρεθείτε να υστερείτε και —αν δεν είστε προσεκτικοί με τον πολύτιμο χρόνο σας— τελικά να καταρρεύσετε.

Στο τέλος της ημέρας, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου εμένα, έχουν βρεθεί να παλεύουν με την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος για τόσο καιρό. Είναι αυτό το άβολο συναίσθημα που νιώθεις στο λάκκο του στομάχου σου όταν έχεις τόσα πολλά να κάνεις που δεν μπορείς καν να καταλάβεις πώς ή πού να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι από αυτά.

Λίγο πριν το καταλάβετε, μαζί με έναν ισχυρό πονοκέφαλο, μια στομαχική διαταραχή και ίσως ακόμη και έναν άκαμπτο λαιμό, βρίσκεστε σχεδόν χωρίς χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε.

Μην φοβάσαι! Υπαρχει ΕΛΠΙΔΑ. Πάρτε το από εμένα, ως κάποιος που έπρεπε να αντιμετωπίσει το μερίδιο της αναβλητικότητας που προκαλείται από το άγχος.

Όχι μόνο μπορείτε να μάθετε πώς να το αντιμετωπίζετε, αλλά ίσως ακόμα πιο σημαντικό, μπορείτε να μάθετε πώς να αποφύγετε την αναβολή εξαρχής. Ίσως χρειαστεί απλώς να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τον χρόνο.

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος

Παρακάτω είναι πέντε απλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος.

1. Triage Your Time

Φροντίστε πρώτα τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Για μια στιγμή, φανταστείτε ότι είστε γιατρός στα επείγοντα και ότι έχετε πολλούς ασθενείς που κάθονται στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου σας και αναζητούν ιατρική βοήθεια. Το πιο πρακτικό πράγμα που πρέπει να κάνετε θα ήταν να προσπαθήσετε να φροντίσετε πρώτα τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά εκείνες με δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Προτείνω να δείξετε την ίδια προσοχή όταν προσπαθείτε να ιεραρχήσετε τις ευθύνες σας.

Σύμφωνα με τον Abraham Maslow, τον γνωστό ψυχολόγο και συγγραφέα, υπάρχει μια ιεραρχία αναγκών μέσα στον καθένα μας. Για να επιτύχετε την αυτοπραγμάτωση, η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στο πραγματικό σας δυναμικό ή στον ιδανικό εαυτό σας, πρέπει πρώτα να νιώσετε σαν να έχουν ικανοποιηθεί οι βασικές σας ανάγκες. Συμφωνώ με την υπόθεσή του.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος είναι να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε πρώτα τις βασικές σας ανάγκες, όπως η σωματική σας υγεία και η προσωπική σας ασφάλεια. Στη συνέχεια, όταν τα θεμέλια για την προσωπική σας ανάπτυξη είναι ασφαλή, μπορείτε να εστιάσετε στις πιο αισθητικές πτυχές της ζωής σας με μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

2. Σπάστε το

Αντί να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ένα μεγάλο έργο ταυτόχρονα, προσπαθήστε να το αναλύσετε σε μικρότερες, διαχειρίσιμες και στοχευμένες εργασίες. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν όλες οι επιμέρους εργασίες, μπορείτε να τις συνδυάσετε όλες για να σχηματίσετε το τελικό προϊόν.

Είτε σχεδιάζετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση είτε απλά προσπαθείτε να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην τρέχουσα θέση σας στη δουλειά, αντί να προσπαθείτε να ολοκληρώσετε ένα τεράστιο έργο σε μία μόνο συνεδρίαση —ή ακόμα χειρότερα, την τελευταία στιγμή— σκεφτείτε να αποχωρήσετε συγκεκριμένα μέρη του κάθε μέρα. Όχι μόνο θα αποκτήσετε ορμή σε ό,τι κι αν κάνετε, αλλά θα αποκτήσετε ίσως μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση καθώς αποδεικνύετε στον εαυτό σας ότι προχωράτε μπροστά.

3. Πρόοδος Όχι Τελειότητα

Μετά από χρόνια προσεκτικής και δαπανηρής ενδοσκόπησης, τελικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν τελειομανής. Δεν είναι ότι πίστευα ότι ήμουν καλύτερος από οποιονδήποτε άλλον, αλλά μάλλον ότι σχεδόν ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος με τίποτα. Τίποτα δεν ήταν ποτέ αρκετά καλό.

Ως αποτέλεσμα, βρήκα τον εαυτό μου να ξοδεύω το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου χρόνου και της ενέργειάς μου προσπαθώντας να βελτιώσω τα πάντα γύρω μου χωρίς να προσπαθήσω ποτέ να βελτιώσω τον εαυτό μου. Τελικά, κατέληξα να μαστίζομαι με ένα πλήθος ημιτελών έργων αφού δεν μπορούσα να ολοκληρώσω κανένα από αυτά.

Κοιτάζοντας πίσω τώρα μέσα στην κλεψύδρα του χρόνου, είναι σαφές ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της συνεχούς προσπάθειας για τελειότητα και της αναβλητικότητας που προκαλείται από το άγχος. Αντί να καταλήξετε βαλτωμένοι σε ανέφικτες προσδοκίες για τελειότητα, συνεχίστε να χτίζετε πάνω στην πρόοδο που έχετε κάνει προχωρώντας σε ό,τι κι αν κάνετε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Ολοκληρώστε την εργασία που έχετε στη διάθεσή σας και, στη συνέχεια, αν το επιτρέπει ο χρόνος, επιστρέψτε για να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλειο.

4. Θέστε όρια

Ανεξάρτητα από το πόσο θέλετε να πετύχετε, μερικές φορές πρέπει να ξέρετε πότε να πείτε «πότε». Αντί να βάζετε όρια σε ό,τι μπορείτε να επιτύχετε, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε προσεκτικά το ενδεχόμενο να θέσετε όρια στο ύψος της ευθύνης που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε, ειδικά καθώς γίνεστε πιο ικανοί σε ό,τι κι αν κάνετε στη ζωή.

Μαζί με την επιτυχία έρχεται και το πρόσθετο βάρος της ευθύνης. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια που έχουν γίνει πολύ επιτυχημένοι. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να απολαύσουν πραγματικά τους καρπούς της εργασίας τους γιατί ένιωθαν σαν να ήταν υπεύθυνοι για τα πάντα και τους πάντες γύρω τους.

Αν βρεθείτε να αναλαμβάνετε το βάρος του κόσμου, από ένα σημείο ή στο άλλο πιθανότατα θα βρεθείτε στο κάτω μέρος του. Με άλλα λόγια, πριν προσπαθήσεις να φροντίσεις κάποιον άλλο, προσπάθησε πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου!

5. Προγραμματίστε το χρόνο λειτουργίας

Ο εγκέφαλός σας είναι το πιο ισχυρό όργανο στο σώμα σας! Είτε ρυθμίζει είτε ελέγχει όλα όσα σκέφτεστε, κάνετε και λέτε. Και όπως κάθε άλλο ισχυρό μηχάνημα, αν το χρησιμοποιήσετε υπερβολικά ή το κακομεταχειριστείτε, μπορεί εύκολα να δυσλειτουργήσει.

Ως επαγγελματίας παρεμβατικός ψυχικής υγείας, έκανα καριέρα με το να είμαι πάντα πρόθυμος, έτοιμος και ικανός να βοηθήσω οποιονδήποτε, οπουδήποτε παλεύει με σοβαρά συμπτώματα ψυχικής ασθένειας και υποκείμενες διαταραχές χρήσης ουσιών. Ως αποτέλεσμα, συνήθως είμαι πάντα εν κινήσει, ταξιδεύω από εδώ προς τα εκεί, και ελπίζω να επιστρέψω ξανά το συντομότερο δυνατό όταν οι πελάτες μου είναι ασφαλείς και αβλαβείς, λαμβάνοντας τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ταυτόχρονα, αν και οι υπηρεσίες μου έχουν μεγάλη ζήτηση, ειδικά τώρα, ξέρω ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να αφιερώσω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου και την αίσθηση της ευεξίας μου. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαλείμματα τακτικά μπορούν να αυξήσουν τη συνολική παραγωγικότητα παρέχοντας στο μυαλό τον χρόνο να ανανεωθεί και να επικεντρωθεί ξανά.

Αν και μπορεί να μην μπορώ να σταματήσω και να μυρίζω τα τριαντάφυλλα συνέχεια, προσπαθώ να το κάνω, όποτε, όπου και όσο μπορώ.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Τελικές σκέψεις

Συμπερασματικά, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, όλοι περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να φροντίσουμε για κάτι σημαντικό. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε άθελά μας όλο το άγχος που ήρθε μαζί με την αναβολή.

Ωστόσο, η αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος δεν είναι μια συνειδητή πράξη, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα της προσπάθειας να συμβαδίσουμε με όλες τις αυξανόμενες ευθύνες μας, ενώ, ταυτόχρονα, έχουμε ένα σταθερό χρόνο για να εργαστούμε.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την αναβλητικότητα που προκαλείται από το άγχος είναι να λάβετε προληπτικά —και μερικές φορές τολμηρά— μέτρα για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις που προκαλούν άγχος στη ζωή σας, πολύ πριν αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα άγχους στην πρώτη θέση.

Όπως είπα και πριν, όπως και ο χρυσός, ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά μας. Επομένως, το να μπορείς να το διαχειριστείς με σύνεση είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας πλήρους, παραγωγικής και ειρηνικής ζωής.

Θυμηθείτε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε και η δική σας αυτοκρατορία. Η ζωή είναι ένα μακρύ και μερικές φορές επίπονο ταξίδι.

Κάθε τόσο, πρέπει να κάνετε ένα pit stop στη διαδρομή, ώστε να μπορείτε να ανεφοδιάζετε καύσιμα, να ξεκουράζεστε και να βαθμονομείτε εκ νέου τις συντεταγμένες σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε ακόμα στο σωστό δρόμο.

Επιλεγμένη φωτογραφία: Nubelson Fernandes μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar