Πώς η αναβλητικότητα επηρεάζει τη διαχείριση του χρόνου σας

0
Πώς η αναβλητικότητα επηρεάζει τη διαχείριση του χρόνου σας

Όλοι αναβάλλουν. Οι μαθητές, οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και κάθε άλλος άνθρωπος δεν μπορούν παρά να χρονοτριβούν. Ό,τι κι αν κάνετε, είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγείτε από την αναβλητικότητα αν δεν είστε καλοί στη διαχείριση του χρόνου.

Πώς επηρεάζει η αναβλητικότητα τη διαχείριση του χρόνου σας;

Η διαχείριση του χρόνου και η αναβλητικότητα συνδέονται πολύ στενά καθώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Η αναβλητικότητα, ειδικότερα, σπαταλά όλες τις προσπάθειές σας για τη διαχείριση του χρόνου. Εάν μπορείτε να κατανοήσετε τις πτυχές του πώς και το γιατί αυτής της έννοιας, μπορείτε να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας αποτελεσματικά.

Επιπτώσεις της αναβλητικότητας στη διαχείριση χρόνου

Η αναβλητικότητα είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι στρατηγικές διαχείρισης χρόνου δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Εάν προσπαθείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας, πρέπει να απαλλαγείτε από την αναβλητικότητα. Ακολουθούν 3 τρόποι με τους οποίους η καθυστέρηση εργασιών χωρίς λόγο αναστατώνει ολόκληρο το πρόγραμμά σας.

Σπαταλαω χρόνο

Αυτό είναι δεδομένο. Είναι εύκολα κατανοητό ότι αν συνεχίσετε να αναβάλλετε μια εργασία που υποτίθεται ότι πρέπει να ολοκληρώσετε, θα χάσετε πολύ χρόνο.

Μάλλον έχετε πρόγραμμα για την ημέρα. Ας υποθέσουμε ότι εργάζεστε για 8 ώρες κάθε μέρα. Το πρόγραμμά σας θα περιλαμβάνει εργασίες που θα απαιτήσουν 8 ώρες από τον χρόνο σας. Ωστόσο, κάπου στη μέση της ημέρας, απλά δεν ήθελες να κάνεις μια συγκεκριμένη εργασία. Το καθυστερούσες συνέχεια.

Καταλήγετε να χάνετε ώρες από τον χρόνο σας που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε τον χρόνο που πέρασε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε στο τέλος της ημέρας είναι να πιέσετε όλες τις εκκρεμότητες στις λίγες ώρες που απομένουν της ημέρας, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί μεγάλη πίεση και άγχος.

Το άγχος οδηγεί σε κακή απόδοση

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο σημείο, η αναβλητικότητα οδηγεί σε χάσιμο μεγάλου χρόνου. Όταν μείνεις με όλη τη δουλειά και λίγες μόνο ώρες για να τα τελειώσεις όλα, φυσικά θα νιώσεις πίεση και άγχος.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Το θέμα εδώ είναι ότι ακόμα κι αν μπείτε σε λειτουργία boost και διαχειριστείτε με κάποιο τρόπο 8 ώρες εργασίας σε τέσσερις ώρες, δεν θα μπορείτε να αποδώσετε καλά. Τι κάνει αυτό; Καταστρέφει τη φήμη σας στη δουλειά γιατί αυτό που παράγετε δεν είναι η καλύτερη προσπάθειά σας.

Η κακή απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άγχος. Μερικές φορές, ο εργοδότης σας μπορεί ακόμη και να σας ζητήσει να επαναλάβετε ολόκληρη την εργασία από την αρχή, επειδή δεν ήταν ικανοποιητική την πρώτη φορά. Αυτό θα προσθέσει περισσότερα στην υπάρχουσα λίστα υποχρεώσεων σας. Θα πρέπει να χειριστείτε περισσότερα στον ίδιο χρόνο.

Θα καταλήξετε σε έναν κύκλο άγχους και κακής διαχείρισης του χρόνου μόνο και μόνο επειδή ήσασταν απρόσεκτοι μερικές φορές.

Αυξάνει το ωράριο εργασίας σας

Οι ευθύνες που καθυστερήσατε είναι μερικές φορές διαχειρίσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά από αναβλητικότητα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να τις καλύψετε μέσα στις ίδιες εργάσιμες ώρες.

Ας πάρουμε για άλλη μια φορά το προηγούμενο παράδειγμα. Αναβολής για τέσσερις ώρες. Τώρα έχετε τον μισό χρόνο για να ολοκληρώσετε αυτό που έπρεπε να κάνετε σε οκτώ ώρες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε, οπότε ο εργοδότης σας θα σας πει να μείνετε πίσω και να ολοκληρώσετε τις εργασίες της ημέρας. Περνάς τέσσερις επιπλέον ώρες στο γραφείο. Οι προσωπικές ευθύνες που έπρεπε να αντιμετωπίσετε σε αυτές τις τέσσερις ώρες πρέπει να επαναπρογραμματιστούν. Γυρνάς σπίτι αργά, κοιμάσαι πιο αργά από το συνηθισμένο, δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις στην ώρα σου και καταλήγεις να πας στη δουλειά αργά.

Βασικά, είναι ένας κύκλος. Η αναβολή μιας φοράς δεν έχει εφάπαξ αποτέλεσμα. Συνεχίζεται και κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη. Η διαχείριση του χρόνου είναι αδύνατη αν συνεχίσετε να καθυστερείτε.

Πώς να σταματήσετε την αναβλητικότητα και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο

Έτσι, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η διαχείριση χρόνου και η αναβλητικότητα συνδέονται στενά και ότι η διαχείριση χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δημιουργία νέων δυσκολιών με την αναβλητικότητα.

Αυτές οι δύο αλληλοεξαρτώμενες έννοιες απαιτούν πολλή δουλειά για να είναι χρήσιμες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον χρόνο με τρόπο που να μειώνει τις πιθανότητες αναβλητικότητας.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

1. Έχετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα

Ο καθένας έχει ένα πρόγραμμα που ακολουθεί. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια πρόχειρη ιδέα για τις ευθύνες τους στο κεφάλι τους ενώ άλλοι την έχουν σημειωθεί κάπου. Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη διαχείριση του χρόνου σας και να σταματήσετε να καθυστερείτε, πρέπει να αρχίσετε να δημιουργείτε αποτελεσματικές λίστες υποχρεώσεων.

Εάν είστε αναβλητικός, χρειάζεστε ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα. Δες το ως εξής: όταν έχεις ένα σχέδιο για κάθε λεπτό, δεν θα έχεις αρκετό χρόνο να σκεφτείς να καθυστερήσεις οτιδήποτε. Κάθε δραστηριότητα θα υπολογιστεί και θα χρονομετρηθεί.

Ένα υπέροχο πράγμα που μπορείτε να κάνετε ενώ κάνετε ένα λεπτομερές πρόγραμμα όπως αυτό είναι να αναλύσετε τις εργασίες σας. Αντί να αφιερώσετε μία ώρα σε μια εργασία, αφιερώστε 10 λεπτά σε διαφορετικά τμήματα της. Το μυαλό σας θα βρει επίσης ευκολότερο να αντιμετωπίσει μικρά κομμάτια σε διαστήματα 10 λεπτών παρά να προχωρήσει σε μια μεγάλη εργασία που θα χρειαστεί 60 λεπτά.

2. Κάντε αρκετά διαλείμματα

Το να μην επιτρέπετε διαλείμματα για εξοικονόμηση χρόνου είναι το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου. Η αδιάκοπη εργασία είναι ένα τεράστιο έναυσμα για αναβλητικότητα. Δώστε στο μυαλό σας την αίσθηση ανακούφισης που θα έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο αφού ολοκληρώσετε μερικές εργασίες.

Εάν δεν έχετε προγραμματισμένα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός σας θα γνωρίζει ότι πρέπει να λειτουργεί συνεχώς. Ασυνείδητα, θα θέλετε να αφιερώσετε λίγο ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στις εργασίες. Εδώ είναι πιθανό να αρχίσετε να καθυστερείτε.

Από την άλλη πλευρά, εάν επιτρέπετε στον εαυτό σας 5 λεπτά άδεια μετά από κάθε 25 λεπτά, θα σας παρακινήσει να δουλέψετε σκληρά τα 25 λεπτά για να κάνετε ένα διάλειμμα μετά από αυτό. Σας εμποδίζει να καθυστερείτε και επίσης ενισχύει το κίνητρό σας.

3. Χρησιμοποιήστε την τεχνική Pomodoro

Όταν δυσκολεύεστε να πιάσετε τη διαχείριση του χρόνου και την αναβλητικότητα, δεν θα είναι εύκολο να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε υποστηρικτικές εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας πιο εύκολα.

Η τεχνική Pomodoro αφορά τη διαχείριση του χρόνου και τη διατήρηση της εστίασης. Είναι μια έννοια στην οποία ένα άτομο αναγκάζει την προσοχή του στην εργασία που εκτελεί για 25 λεπτά συνεχόμενα. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα 5 λεπτών ή να συνεχίσετε να εργάζεστε για άλλα 25 λεπτά. Μετά από 2 ώρες, έχετε μεγαλύτερο διάλειμμα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πολυάριθμες εφαρμογές σας βοηθούν να εφαρμόσετε την Τεχνική Pomodoro. Χρησιμοποιήστε τα για να παρακολουθείτε και να μοιράζετε το χρόνο σας αποτελεσματικά.

4. Δώστε προτεραιότητα

Γνωρίζετε ότι είναι πιθανό να χρονοτριβείτε κάποια στιγμή της ημέρας, αλλά γνωρίζετε επίσης ότι έχετε το μεγαλύτερο κίνητρο μετά το μεσημεριανό διάλειμμα.

Προγραμματίστε τη σημαντικότερη εργασία σας τη στιγμή που γνωρίζετε ότι είναι πιο πιθανό να είστε παραγωγικοί. Ακόμα κι αν συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας την υπόλοιπη ημέρα, τουλάχιστον θα έχετε την ανακούφιση να εκπληρώσετε έγκαιρα τις επείγουσες ευθύνες.

Η ιεράρχηση μπορεί να μην λύνει την αναβλητικότητα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον χρόνο με τρόπο που, ακόμα κι αν χαλαρώσετε λίγο, δεν θα σας βλάψει.

5. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να καθυστερεί είναι να παρακολουθείτε τον εαυτό σας. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας. Γράψτε πού ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας. Πόσο από αυτό ξοδεύτηκε για δουλειά και πόσα ξοδέψατε αποσπώντας την προσοχή σας από τη μέλισσα στο παράθυρό σας;

Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για διαχείριση χρόνου, μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές σας σε κάποιο βαθμό. Για περισσότερη αποτελεσματικότητα, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να θυμάστε πού ξοδέψατε κάθε λεπτό της ημέρας.

Το επόμενο βήμα είναι να εξαλειφθούν οι αιτίες της αναβλητικότητας και να ελαχιστοποιηθούν οι περισπασμοί. Εάν η μέλισσα στο παράθυρο σας κρατά απασχολημένους για αρκετά πέντε λεπτά, αλλάξτε τον χώρο του γραφείου σας. Βάλτε την καρέκλα σας σε διαφορετικό σημείο ώστε να μην μπορείτε να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας για να μην χάνετε χρόνο κάνοντας κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τους περισπασμούς υλικού, μπορείτε εύκολα να βρείτε έναν τρόπο να απαλλαγείτε από αυτούς. Για ψυχικούς περισπασμούς, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε μια συνεδρία διαλογισμού 10 λεπτών πριν ξεκινήσετε την ημέρα. Θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα όλη την ημέρα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

6. Μάθετε να λέτε Όχι

Ξεκινήστε ανακαλύπτοντας τι σας κάνει να θέλετε να αναβάλλετε. Συνήθως, οι άνθρωποι αναβάλλουν εργασίες που θεωρούν βαρετές, πολύ δύσκολες, διφορούμενες ή χωρίς νόημα.

Εάν αμφιβάλλετε ότι θα διασκεδάσετε κάνοντας μια δουλειά ή ξέρετε ότι δεν θα είστε σε θέση να αποδώσετε καλά, απλώς αρνηθείτε να την κάνετε.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες απλά δεν μπορείς να πεις όχι, όταν είσαι υποχρεωμένος να εκπληρώσεις την ευθύνη ανεξάρτητα από το αν ενδιαφέρεσαι ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε τις άλλες συμβουλές, ώστε να μπορείτε να το ολοκληρώσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα εργασιακά σας καθήκοντα.

Η κατώτατη γραμμή

Σαφώς, η αναβλητικότητα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την απουσία ή την παρουσία καλών στρατηγικών διαχείρισης χρόνου. Η διαχείριση του χρόνου και η αναβλητικότητα είναι αλληλένδετα, αλλά όπου βρείτε το ένα, πιθανότατα δεν θα βρείτε το άλλο.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βρείτε διέξοδο για να καθυστερήσετε την εργασία σας και να χάσετε πολύτιμο χρόνο. Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε πρακτικά αυτή τη συμβουλή για να μπορέσετε και εσείς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή σας!

Περισσότερες συμβουλές διαχείρισης χρόνου

Επιλεγμένη φωτογραφία: Ο Charlz Gutiérrez De Piñeres μέσω του unsplash.com

Schreibe einen Kommentar