Πώς αναπτύσσεται η νόσος της σκουριάς και τρόποι πρόληψης

0
Πώς αναπτύσσεται η νόσος της σκουριάς και τρόποι πρόληψης

ασθένεια σκουριάς γκαζόν

Εάν έχετε περπατήσει ποτέ στο γρασίδι σας στα τέλη του καλοκαιριού και παρατηρήσετε ότι τα παπούτσια σας έχουν πάρει μια πορτοκαλί απόχρωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το γρασίδι σας να πάσχει από μια κοινή ασθένεια του χλοοτάπητα που ονομάζεται Σκουριά. Η ασθένεια του γκαζόν εμφανίζεται ως πορτοκαλί ή κιτρινωπό-πορτοκαλί σκόνη στις λεπίδες του γρασιδιού, συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου, αν και έχω δει να αναπτύσσεται την άνοιξη.

Πώς αναπτύσσεται η σκουριά στους χλοοτάπητες;

Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί σε χλοοτάπητα που δεν αναπτύσσεται κανονικά λόγω πολλών παραγόντων στρες, όπως το άγχος της ξηρασίας ή η χαμηλή γονιμότητα. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Οι δροσερές νύχτες με έντονη δροσιά είναι μια άλλη περιβαλλοντική συνθήκη που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή της. Από την άλλη πλευρά, ο ζεστός, συννεφιασμένος και υγρός καιρός ακολουθούμενος από ζεστό, ηλιόλουστο καιρό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. Με άλλα λόγια, σχεδόν κάθε τύπος καιρού που μπορούμε να έχουμε τον Αύγουστο μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του Rust.

Τα είδη γρασιδιού που είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της Σκουριάς περιλαμβάνουν το πολυετές Ryegrass, το Tall Fescue, το Kentucky Bluegrass, το Zoysia Grass και το St. Augustine Grass. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες αυτών των χόρτων επιρρεπείς στη σκουριά, κάτι που είναι καλή ιδέα να ελέγξετε για τις ποικιλίες που είναι λιγότερο ευαίσθητες αναζητώντας το NTEP ή το Εθνικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Τύρφης, μεταβαίνοντας στη διεύθυνση www.ntep.org. Μερικά από τα δεδομένα μπορεί να φαίνονται πολύ τεχνικά, αλλά αν κάνετε κύλιση στις διάφορες αναφορές, θα βρείτε μια λίστα με τα είδη και τις ποικιλίες που δοκιμάστηκαν, όπου δοκιμάστηκαν και τις αξιολογήσεις ποιότητας κάθε ποικιλίας.

Η σκουριά ξεκινά ως μικρή. Κίτρινες κηλίδες στις λεπίδες και τα στελέχη του γρασιδιού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κηλίδες μεγαλώνουν και επεκτείνονται σε ανυψωμένες φλύκταινες που έχουν επίσης πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Μόλις οι φλύκταινες ωριμάσουν, θα σπάσουν και θα απλώσουν μια σκόνη μάζα σπορίων στον χλοοτάπητα μαζί με τα παπούτσια, το παντελόνι, το χορτοκοπτικό, τον σκύλο σας κ.λπ. καθώς ο χλοοτάπητας είναι διαταραγμένος. Μόλις απελευθερωθούν όλα τα σπόρια, οι φλύκταινες θα μαυρίσουν. Τα σπόρια που μένουν πίσω είναι παρόντα για να μολύνουν ξανά τον χλοοτάπητα μόλις επιστρέψουν οι βέλτιστες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πρόληψη της σκουριάς στο γκαζόν σας

Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτυχθεί ξανά η ασθένεια ακολουθώντας καλές πολιτιστικές πρακτικές για σωστό κούρεμα, πότισμα και λίπανση για τον τύπο του χλοοτάπητα που υπάρχει στο γρασίδι σας.

Το σωστό πότισμα είναι μια από τις πιο κρίσιμες πολιτιστικές πρακτικές για την πρόληψη των εστιών σκουριάς. Ποτίστε βαθιά, αλλά σπάνια για να ενθαρρύνετε τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθιά. Αφήστε τον χλοοτάπητα να στεγνώσει ανάμεσα στο πότισμα και αποφύγετε το πότισμα τις βραδινές ώρες.

Υπάρχουν υλικά ελέγχου της νόσου που μπορούν να εφαρμοστούν ως προληπτικά, αλλά μόλις σχηματιστούν οι φλύκταινες, είναι πολύ αργά για να ελέγξουμε την ασθένεια καθώς βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής της. Συχνά, μια εφαρμογή λιπάσματος με άζωτο θα τονώσει τη νέα ανάπτυξη και θα βοηθήσει το γρασίδι να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της ασθένειας.

Αν δείτε ότι τα παπούτσια σας γίνονται πορτοκαλί μετά το περπάτημα στο γρασίδι σας, επικοινωνήστε με τον τοπικό επαγγελματία φροντίδας γκαζόν στο Spring-Green για να ελέγξετε το γκαζόν σας για σκουριά. Η Spring-Green θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα που θα καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της σκουριάς.

Schreibe einen Kommentar