Πότε να μεταφυτεύσετε σπορόφυτα τομάτας από το δίσκο σπόρων;

0
Πότε να μεταφυτεύσετε σπορόφυτα τομάτας από το δίσκο σπόρων;

Πότε να μεταφέρετε τα σπορόφυτα ντομάτας από το δίσκο σπόρωνκαι γιατί είναι απαραίτητη μια τέτοια διαδικασία μεταμόσχευσης;

Είναι σύνηθες τώρα να φυτεύουμε αυτά τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά σε εσωτερικούς χώρους από σπόρους ντομάτας και να τα αφήνουμε σε ένα δίσκο με σπόρους που ποτίζονται μόνοι τους. Σύντομα, η ντομάτα μεγαλώνει και ξεφεύγει από το χώρο της ρίζας. Είναι πιθανό να πεθάνει εάν δεν επαναφέρετε το φυτό σε γλάστρα σε άλλη ευρύχωρη περιοχή – για παράδειγμα, σε ένα δοχείο, στον κήπο σας ή σε εξωτερικό έδαφος.

Αυτό το άρθρο στο Growingherbsforbeginners.com θα δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το πότε και πώς πρέπει να μεταμοσχεύσετε τα νεογέννητα φυτά.

Συνεχίστε να κάνετε κύλιση προς τα κάτω!

3 εκπληκτικά οφέλη από τη μεταφύτευση των σπορόφυτων ντομάτας σας

Πότε πρέπει να μεταφυτεύσω δενδρύλλια ντομάτας από δίσκο σπόρων

Διεγείρει την υγιή ανάπτυξη των ριζών

Θα ήταν καλύτερο να μεταμοσχεύσετε τους σπόρους ντομάτας σας για να δώσετε στις τυχαίες ρίζες τους περισσότερο χώρο για να αγκυροβολήσουν βαθιά στο χαλαρό έδαφος και να απορροφήσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Μόλις αναπτυχθούν οι ρίζες, τα φυτά σας μεγαλώνουν καλύτερα και παράγουν περισσότερους καρπούς στο μέλλον.

Αποτρέψτε τα μακρυά και αδύναμα στελέχη

Τα φυτά ντομάτας από τους σπόρους τεντώνονται προς την πηγή φωτός μέσα σε ένα στενό δίσκο σπόρων και γίνονται ποδαράκια. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ακόμη και τα υγιή στελέχη μπορεί να υποστούν θραύση και ζημιά.

Η επανατοποθέτηση της ντομάτας σας σε άλλο μέρος επιτρέπει στα φυτά να εξισορροπούν τα θρεπτικά συστατικά και να τα διορθώνουν φυσικά leggy κατάσταση.

Εκπαιδεύστε το φυτό να χειρίζεται πιο άστατες συνθήκες

Όταν μεταφέρετε τα μωρά φυτά σε μια άλλη κατάσταση διαβίωσης, είναι μια ευκαιρία για την ντομάτα να σκληρύνει για ζωή σε εξωτερικούς χώρους. Τα μικρά φυτά γίνονται πιο ευαίσθητα στον ανοιξιάτικο παγετό, τον μαρασμό, την ανεμοθύελλα, το κάψιμο από τον ήλιο και το σπάσιμο.

Πότε να μεταφυτέψετε σπορόφυτα τομάτας από το δίσκο σπόρων;

Η πρώτη ερώτηση: Πότε πρέπει να μεταφυτεύσω δενδρύλλια ντομάτας από δίσκο σπόρων?

Αν και συνιστάται η μεταφύτευση, δεν είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε τα σπορόφυτα ανά πάσα στιγμή, ακόμη και με το πιο δυνατό φυτό. Προσέξτε το μέγεθός τους.

Τα σπορόφυτα ντομάτας πρέπει να είναι δύο ή τέσσερις ίντσες για να είναι έτοιμα για τη μεταφύτευση. Το μέγεθος των τριών ιντσών είναι κατά μέσο όρο.

Εάν τα φυτά είναι πιο κοντά, η ευαίσθητη ρίζα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε κίνηση. Ωστόσο, η ρίζα μπορεί να εξαπλωθεί στην άκρη του τρέχοντος δοχείου εάν καθυστερήσετε πολύ. Είναι δύσκολο να μεταμοσχευθεί χωρίς να καταστραφεί η ρίζα, λοιπόν.

Τα αληθινά φύλλα υποδεικνύουν επίσης πότε πρέπει να μεταμοσχευθούν νεογέννητα φυτά ντομάτας από δίσκους έναρξης σπόρων. Συνήθως, είναι έτοιμοι να μετακομίσουν το σπίτι τους όταν έχουν το πρώτο σετ αληθινών φύλλων μετά τις κοτυληδόνες.

Πότε πρέπει να μεταφυτεύσω δενδρύλλια ντομάτας από δίσκο σπόρων

Πού να μεταφυτέψετε σπορόφυτα τομάτας από δίσκους σπόρων;

Μπορείτε να ξαναφυτεύσετε τα σπορόφυτα σε μεγαλύτερο δοχείο ή απευθείας στον κήπο. Εξαρτάται από τα είδη ντομάτας, τον καιρό και τις συνθήκες του εδάφους.

Η ντομάτα που αναπτύσσεται στο έδαφος είναι συχνά χαλαρή και στραγγίζει καλά. Έτσι, είναι λιγότερη ταλαιπωρία να φροντίσετε τα φυτά των φυτών μετά. Για παράδειγμα, εάν το είδος ντομάτας έχει εκτεταμένο ισχυρό ριζικό σύστημα και ο καιρός στην περιοχή σας είναι ζεστός, μπορείτε να μετακινήσετε τα σπορόφυτα από έναν δίσκο σε έναν κήπο.

Τα δοχεία είναι μια εναλλακτική σε περίπτωση που οι εξωτερικές συνθήκες είναι δύσκολες όπως βροχή, χιόνι ή ανοιξιάτικος παγετός. Μπορείτε να φυτέψετε τα σπορόφυτα σε δοχεία για να ενισχύσετε την εγκατάσταση και ανάπτυξη της ρίζας. Ωστόσο, αυτά τα σπορόφυτα χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα.

Πώς να μεταμοσχεύσετε σωστά τα σπορόφυτα τομάτας από τους δίσκους σπόρων;

Από δίσκους σπόρων σε δοχεία ή μεγαλύτερες γλάστρες

Πώς να μεταμοσχεύσετε σωστά δενδρύλλια ντομάτας από δίσκους σπόρων

Βήμα 1: Προετοιμάστε δοχεία ή γλάστρες

Δεν συνιστάται η συχνή μεταφύτευση σπόρων ντομάτας. Έτσι, θα πρέπει να μαζέψετε τα δοχεία ή τις γλάστρες που είναι αρκετά μεγάλα.

Τα δοχεία πρέπει γενικά να είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερα και δύο ίντσες πιο φαρδιά από τους προηγούμενους δίσκους σπόρων. Πρέπει να έχουν οπές αποστράγγισης για να στραγγίζονται καλά και να αποστειρώνονται.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα σπορόφυτα ντομάτας

Τοποθετήστε την παλάμη σας πάνω από το χώμα, περνώντας δύο δάχτυλα μέσα από τη σφαίρα και το στέλεχος της ρίζας της ντομάτας, αναποδογυρίζοντας τα δοχεία κάθετα. Δεν πρέπει ποτέ να τραβάτε το στέλεχος, καθώς αυτό το μέρος είναι ευαίσθητο.

Ιδανικά, πιέστε το κάτω μέρος των δοχείων ή γύρω από τις πλευρές τους και κάντε απαλό μασάζ στο χώμα.

Βήμα 3: Βάλτε τα σπορόφυτα στα δοχεία

Βάλτε τα σπορόφυτα φυτών με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω στα νέα δοχεία. Σε περίπτωση που η ντομάτα κάθεται πολύ κάτω από το χείλος της γλάστρας, καλύτερα να προσθέσετε περισσότερο χώμα υγρό στη βάση. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρώτος κόμβος των δενδρυλλίων ευθυγραμμίζεται με την κορυφή της γλάστρας και το στέλεχος μπορεί να θαφτεί σωστά.

Βήμα 4: Θάψτε την ντομάτα κάτω από φρέσκο ​​χώμα

Το φρέσκο ​​έδαφος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ελαφρύ, αφράτο και καλά στραγγιζόμενο. Γεμίστε το στην κατσαρόλα περίπου μία ίντσα από το χείλος.

Αποφύγετε τη συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους καθώς το νέο χώμα συσφίγγει γρήγορα μόλις το ποτίσετε.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τα νέα δοχεία σε ζεστά μέρη

Το φυσικό ηλιακό φως είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυταρίων. Έτσι, θα βοηθούσε αν προσπαθούσατε να βρείτε ένα μέρος με άφθονο ηλιακό φως, εκτός από ένα ηλιόλουστο παράθυρο, για παράδειγμα.

Αν υποθέσουμε ότι βάζετε τα δοχεία σε εσωτερικούς χώρους, αυξήστε τα φώτα καθώς μια τεχνητή πηγή φωτός τοποθετημένη τέσσερις ίντσες πάνω από το φύλλωμα μπορεί να βοηθήσει.

Βήμα 6: Ποτίστε καλά

Το συχνό πότισμα σε βάθος μερικές ίντσες βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν το σοκ της μεταφύτευσης και να συσφίξουν το υγρό έδαφος. Στη συνέχεια, αφήστε το νερό να κορεστεί από τον πυθμένα και να στεγνώσει λίγο πριν από την επόμενη τροφοδοσία με νερό, αποτρέποντας το υδάτινο έδαφος.

Επίσης, σχεδόν όλες οι ποικιλίες τομάτας είναι βαριές ταΐστρες, οπότε θυμηθείτε να τις περιποιηθείτε με επιπλέον λίπασμα.

Από τους δίσκους σπόρων στο έδαφος

Πώς να μεταμοσχεύσετε σωστά δενδρύλλια ντομάτας από δίσκους σπόρων

Βήμα 1: Προσδιορίστε τον ιδανικό καιρό.

Μόλις ο καιρός γίνει ζεστός, είναι καιρός να μεταφυτεύσετε τα φυτά από τους δίσκους ή τα δοχεία στο έδαφος.

Στην ιδανική περίπτωση, μπορείτε να μετρήσετε εκ των προτέρων τη θερμοκρασία του εδάφους στον κήπο και να βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον 50℉. Η θερμοκρασία τη νύχτα πρέπει να κυμαίνεται από 60-65℉.

Βήμα 2: Σκληρώστε την ντομάτα σας σε εξωτερικούς χώρους σε μερικές εβδομάδες.

Εγκλιματίστε τα σπορόφυτα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στις καιρικές συνθήκες, απλά βάζοντας το δίσκο ή τα δοχεία σε εξωτερικό χώρο για λίγο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε αυτόν τον εξωτερικό χρόνο κατά μία ώρα καθημερινά.

Βήμα 3: Βρείτε μια θέση στον κήπο σας.

Τα φυτά τομάτας αγαπούν τη θερμότητα και χρειάζονται περίπου έξι έως δέκα ώρες κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή εναλλακτικές λύσεις έμμεσης ηλιακής ακτινοβολίας για να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξή τους. Επομένως, θα πρέπει να ελέγξετε το σημείο του κήπου με αρκετό ήλιο ακόμη και αργότερα μέσα στην εποχή.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ποιοτικό χώμα γλάστρας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και στραγγίζει καλά.

Βήμα 4: Σκάψτε τρύπες και τροποποιήστε τις με λίπασμα.

Οι τρύπες έχουν βάθος περίπου 12 ίντσες για να θάψουν το πρώτο κύριο κλαδί που έχει τα πιο πάνω φύλλα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τυχόν φύλλα σπόρων κάτω από αυτό το σημείο. Στο κάτω μέρος, απλώστε λίπασμα ή λίπασμα ως ώθηση κατά τη μεταφύτευση.

Οι τρύπες πρέπει να απέχουν περίπου 18 ίντσες μεταξύ τους, έτσι ώστε τα σπορόφυτα να έχουν άνετο χώρο για να αναπτυχθούν.

Βήμα 5: Αφαιρέστε τα σπορόφυτα και μεταφυτέψτε τα σε κάθε λάκκο φύτευσης

Προσέξτε να αφαιρέσετε τη γλάστρα και να ξαναφυτέψετε τα σπορόφυτα όπως κάνετε στην πρώτη περίπτωση. Ποτίστε την επιφάνεια του εδάφους της γλάστρας μερικές φορές αλλά λιγότερο συχνά από τον τρόπο που φροντίζετε τα δοχεία.

Τύλιγμα

Με τον πλήρη οδηγό μας, γνωρίζετε ήδη πότε να μεταφυτεύσετε δενδρύλλια τομάτας από το δίσκο σπόρων και πώς να προχωρήσετε σωστά στη μεταμόσχευση. Τώρα, είστε έτοιμοι για τη νέα σοδειά αυτών των αγαπημένων καλοκαιρινών λαχανικών και πάρτε πολλά φρούτα.

Γίνετε λάτρης του κήπου με πράσινο αντίχειρα, γίνετε εύκολος με τα άρθρα μας!

Schreibe einen Kommentar