Προστατέψτε τα αγαπημένα σας φυτά με παγίδες

4
Προστατέψτε τα αγαπημένα σας φυτά με παγίδες

Εάν προσπαθείτε να πάτε χωρίς φυτοφάρμακα στον κήπο, σκεφτείτε μια εκδοχή της συνοδευτικής φύτευσης που έχει στην πραγματικότητα ένα φυτό να «θυσιάζεται» για τον πιο πολύτιμο γείτονά του. Αυτές οι ηρωικές ποικιλίες είναι γνωστές ως παγιδεύουν φυτά ή παγιδεύουν καλλιέργειες και λειτουργούν προσελκύοντας ένα συγκεκριμένο παράσιτο που διαφορετικά θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα πιο πολύτιμο φυτό κοντά.

Ντομάτες

Εικόνα του Trap Crops

Ο άνηθος είναι ένα τόσο χρήσιμο φυτό σε κάθε περιβάλλον!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατιφέδες είναι ικανοί να σκοτώνουν τους νηματώδεις, το ριζικό παράσιτο που αγαπά τα φυτά τομάτας. Αλλά τα νηματώδη δεν βλάπτουν τους Marigolds. αυτά τα λουλούδια κάνουν μια χαρά μαζί με τα φυτά ντομάτας Whopper και Big Yummy. Ποια είναι μερικά φυτά που μπορούν πραγματικά να αποτρέψουν ένα παράσιτο από το να φτάσει στις ντομάτες σας — θυσιάζοντας τον εαυτό τους για την αιτία;

Οι κερατοσκώληκες της ντομάτας μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για τα φυτά σας, επομένως ίσως θέλετε να περιβάλετε τις ντομάτες σας με φυτά άνηθου. Οι κερατοσκώληκες θα επιτεθούν στον άνηθο, παραμένοντας καθαροί (στο μεγαλύτερο μέρος) από τις ντομάτες.

Εικόνα του Trap Crops

Μην περιμένετε οι μπάμιες σας, όταν χρησιμοποιούνται ως καλλιέργεια παγίδας, να φαίνονται τόσο όμορφες όσο αυτή. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά σας μπορεί να ζητωκραυγάζουν ότι η σοδειά θα είναι μικρή. . .

Ομοίως, οι αφίδες είναι ένα τεράστιο παράσιτο. Φυτέψτε τις ντομάτες σας με μπάμιες για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να μην έχετε τόσο μεγάλη σοδειά μπάμιες, αλλά οι ντομάτες σας θα είναι ακόμα πιο υγιεινές!

Τριαντάφυλλα

Ποια είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των τριαντάφυλλων στους περισσότερους αμερικανικούς κήπους; Ας τα πούμε όλοι μαζί: Ιαπωνικά σκαθάρια! (Αν δεν είστε σίγουροι πώς μοιάζει ένα ιαπωνικό σκαθάρι, ελέγξτε το τριαντάφυλλό σας. Αυτή η αστραφτερή, μεταλλική, πολύχρωμη ομορφιά ενός ζωύφιου είναι ο ένοχος!)

Εικόνα των Trap Crops

Θα χρειαστεί να σκληρύνετε την καρδιά σας ενάντια στο όμορφο 4ωρο για να σώσετε τα Τριαντάφυλλά σας!

Το μόνο φυτό που φαίνεται να αρέσει καλύτερα στα ιαπωνικά σκαθάρια από τα τριαντάφυλλα είναι το 4:00, γι‘ αυτό πολλοί κηπουροί περιορίζονται στον κήπο τους με τριανταφυλλιές (ή ακόμα και τον φυτεύουν) με αυτό το εύκολο στην ανάπτυξη, αρωματικό ετήσιο. Αν σκέφτεστε, „Αλλά αγαπώ και τα 4 η ώρα μου!“ εδώ είναι μια λύση: βγείτε στον κήπο νωρίς το πρωί και απλά ξεγύμνωσε τα κοιμισμένα γιαπωνέζικα σκαθάρια από τις 4 η ώρα. Φορέστε γάντια και ρίξτε τα σε ένα κουβά με σαπουνόνερο. Πιθανότατα μπορείτε να αποθηκεύσετε το 4ωρο σας με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αν είστε πιο αδίστακτοι (ή λιγότερο λάτρεις των 4 η ώρα!), περιμένετε μέχρι το φυτό να γεμίσει με ιαπωνικά σκαθάρια, στη συνέχεια ξεριζώστε το και βυθίστε το ολόκληρο σε σαπουνόνερο. Επαναλάβετε κάθε λίγες μέρες με τα υπόλοιπα φυτά, όλη την εποχή ή μέχρι να σταματήσει το πρόβλημα.

Εικόνα των Trap Crops

Το Zinnia είναι πανέμορφο, αλλά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας το ένα καταπληκτικό φυτό παγίδας.

Ένα άλλο ετήσιο, ακόμα πιο αγαπημένο από το 4 η ώρα, είναι επίσης εξαιρετικό για να παρασύρει τους Ιάπωνες σκαθάρια μακριά από τα τριαντάφυλλα και στο δικό του φύλλωμα. Φροντίστε: είναι η Zinnia! (Αν νόμιζες ότι ήταν δύσκολο να ξεριζώσεις ένα ανθισμένο 4ωρο…) Το αστείο με το Zinnia, ωστόσο, είναι ότι είναι τόσο καλός ελκυστήρας επικονιαστών και «καλών ζωυφίων» που θα το θέλεις παντού στον κήπο ούτως ή άλλως . Φυτέψτε το ελεύθερα και θεωρήστε λίγο κατεστραμμένο φύλλωμα ένα μικρό τίμημα για την εκπληκτική ομορφιά του και την ικανότητά του να καταπολεμά τα παράσιτα!

Τέλος, τα αρωματικά γεράνια είναι ένα μεγάλο δέλεαρ για τα ιαπωνικά σκαθάρια. Στις 4 η ώρα επιτίθενται στα φύλλα, αλλά στα αρωματικά γεράνια τους αρέσουν τα λουλούδια. . . που είναι τοξικά για αυτούς! Νομίζω ότι αυτός είναι ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός όσον αφορά τον έλεγχο των παρασίτων, επειδή οι περισσότεροι από εμάς καλλιεργούμε αρωματικά γεράνια για το άρωμα περισσότερο από τα λουλούδια. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ιαπωνικά σκαθάρια, δίκαιο εμπόριο!

Λάχανο, μπρόκολο και άλλες μπρασίκες

Εικόνα των Trap Crops

Μπορεί να μην μαζέψετε ένα χωράφι με ραπανάκια όταν χρησιμοποιούνται ως καλλιέργεια παγίδας, αλλά δείτε αυτό το μεγάλο, φυλλώδες φύλλωμα. Οι ψύλλοι σκαθάρια τρελαίνονται!

Σκαθάρια ψύλλων. Μοιάζουν λίγο με ψύλλους, και σίγουρα χοροπηδούν σαν αυτούς — από φύλλο σε φύλλο, τσιμπολογώντας. Αγαπούν τις καλλιέργειες Brassica και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά πολύ γρήγορα. Σκεφθείτε λοιπόν να θυσιάσετε δύο φυτά τοποθετώντας τα ανάμεσα στα Brassicas σας, προσελκύοντας έτσι κάθε ψύλλο σκαθάρι στην περιοχή:

Το ναστούρτιο, πρέπει να προστεθεί, είναι επίσης μαγνήτης για τις αφίδες. Φυτέψτε το παντού στον λαχανόκηπο. Δεν θα φαίνεται τόσο υπέροχο όσο περνάει η σεζόν, αλλά τα λαχανικά σας σίγουρα θα το κάνουν!

Εικόνα των Trap Crops

Το Nasturtium είναι τόσο καλή προστασία από μια ποικιλία παρασίτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλο τον κήπο.

Ένα άλλο κοινό παράσιτο είναι το σκουλήκι του λάχανου, το οποίο μπορεί να προστατευτεί από Collards που βρίσκονται κοντά. Λιγότερα λαχανικά, περισσότερο λάχανο – μια καλή αντιστάθμιση για πολλούς από εμάς!

Μαρούλι και άλλες καλλιέργειες εδάφους

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια κάνουν μια γιορτή με οτιδήποτε μπορούν να συρθούν και προτιμούν να μένουν στο έδαφος, τσιμπολογώντας στο επίπεδο του χώματος. Αλλά αν τους δοθεί μια επιλογή, θα εγκαταλείψουν την τρυφερή ρόκα και το μαρούλι υπέρ του . . . Σκαντζίκι! Το Chervil είναι ο καλύτερος φίλος σας για να παγιδεύσετε αυτά τα γλοιώδη παράσιτα. Φυτέψτε το γενναιόδωρα.

φράουλα

Εικόνα του Trap Crops

Εάν τα ζωύφια lygus δεν το γυαλίσουν πρώτα, αφήστε τη Μουστάρδα σας να ανθίσει. Είναι όμορφο και ευεργετικό!

Τα ζωύφια Lygus (γνωστά και ως αμαυρωμένα σφάλματα) μπορούν πραγματικά να κάνουν πολλά στις φράουλες σας και σε άλλα οπωροφόρα φυτά. Δελεάστε τα μακριά από αυτά τα φαγώσιμα με ένα άλλο: Μουστάρδα! Όπως το Zinnia, η μουστάρδα προσελκύει τόσο καλά όσο και κακά ζωύφια. Αφήστε το να ανθίσει (είναι όμορφο) και πηγαίνετε για σπορά στους κήπους λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών σας. Κάνει τη δουλειά των 10!

Σκουός

Λίγα πράγματα είναι τόσο απογοητευτικά για έναν νέο κηπουρό όσο το να μην μπορεί να καλλιεργήσει σκουός («Είναι τόσο εύκολο!» σου λένε όλοι· «Είχα περισσότερα από όσα ήξερα τι να κάνω το περασμένο καλοκαίρι!» κ.λπ., κ.λπ.). Ο ένοχος είναι συνήθως τα ζωύφια της κολοκυθιάς και ΔΕΝ θα φύγουν εύκολα.

Εικόνα του Trap Crops

Αυτό είναι ένα πανέμορφο διακοσμητικό κεχρί, αλλά οποιαδήποτε ποικιλία θα σας βοηθήσει να δελεάσετε τα ζωύφια κολοκύθας μακριά από τις καλλιέργειές σας!

Ένα όμορφο και εύκολο (ναι, έχετε ακούσει ότι πριν!) λύση είναι να καλλιεργήσετε κεχρί ανάμεσα στα κολοκυθάκια σας. Αυτό το διακοσμητικό γρασίδι – στην πραγματικότητα ένα σιτάρι – είναι η προτιμώμενη τροφή του ζωύφιου σκουός. Ωστόσο, να είστε επιμελείς όταν βγαίνετε έξω νωρίς και απομακρύνετε τα ζωύφια από τα φυτά και σε σαπουνόνερο. Είναι μικροί διάβολοι επίμονοι.

Αγγούρι

Εικόνα των Trap Crops

Ο αμάρανθος είναι υπέροχος από μόνος του, και πραγματικά αντέχει τα σκαθάρια αγγουριού!

Ξέρετε ότι ένα παράσιτο είναι κοινό όταν στην πραγματικότητα έχει το όνομά του από το φυτό που επιτίθεται. Το σκαθάρι αγγουριού μπορεί πραγματικά να πιάσει, οπότε αποκρούστε το με τον Αμάρανθο. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά το φθινόπωρο, όταν έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκινήσετε το Amaranth όταν ο καιρός είναι ζεστός και στη συνέχεια να περικυκλώσετε τα φθινοπωρινά cuke φυτά σας με αυτό!

Ηλιοτρόπιο

Ο ηλίανθος είναι τόσο μαγνήτης για τις βρωμιές που χρησιμοποιείται ως φυτό παγίδας σε εμπορικές καλλιέργειες. Αλλά στο σπίτι, θέλουμε τα Ηλιοτρόπια! Τι είναι λοιπόν πιο δελεαστικό για αυτά τα καταστροφικά μικρά ζωύφια; Το κεχρί και ο βίκος μπορούν να το παρασύρουν! Αυτά τα δύο φυτά είναι επίσης καλοί δομικοί εδάφους, οπότε έχετε ένα win-win!

Να παγιδευτεί η περικοπή ή να μην παγιδευτεί η περικοπή;

Μάλλον έχετε ήδη σκεφτεί το επιχείρημα κατά καλλιέργεια παγίδας: με την καλλιέργεια φυτών που αγαπά ένα συγκεκριμένο παράσιτο, διατρέχουμε τον κίνδυνο να προσελκύσουμε περισσότερο από αυτό το παράσιτο στον κήπο;

Εικόνα του Trap Crops

Αφίδες που προσβάλλουν ένα τριαντάφυλλο.

Μάλλον έτσι. Η συμβουλή μου είναι να μην παγιδεύσετε την καλλιέργεια μέχρι να εντοπίσετε ένα πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο παράσιτο. Την πρώτη χρονιά που καλλιεργείτε ντομάτες ή τριαντάφυλλα, παρακολουθήστε και δείτε τι πηδάει παντού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι εσείς (και τα αγαπημένα σας φυτά) έχετε υψηλή ανοχή στα τρυπημένα φύλλα και το κατεστραμμένο φύλλωμα. Αλλά αν η ζημιά είναι πραγματικά σοβαρή, το επόμενο έτος μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε την καλλιέργεια μιας καλλιέργειας παγίδας.

Συγχρονισμός του Trap Crop

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε η καλλιέργεια της παγίδας σας να είναι λίγο πιο ώριμη από το φυτό που προστατεύει. Εάν τα τριαντάφυλλά σας αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης, θα ήταν υπέροχο αν τα 4ωρα, τα ζίνια και/ή τα αρωματικά γεράνια είχαν ήδη γίνει δυνατά μέχρι εκείνη τη στιγμή, έτσι τα ιαπωνικά σκαθάρια δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να περιπλανηθούν στο τριαντάφυλλο. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά προσπαθήστε να ξεκινήσετε νωρίς τις καλλιέργειες παγίδευσης και να ορίζετε πάντα πρόσθετα, σε περίπτωση που χάσετε ένα ή περισσότερα από παράσιτα.

The Economics of Trap Cropping

Εικόνα των Trap Crops

Είναι το Chervil πολύ ακριβό για να το χρησιμοποιήσετε ως καλλιέργεια παγίδας; Ο ξάδερφός του μαϊντανός λειτουργεί επίσης καλά και μπορείτε να πάρετε 1.000 σπόρους αυτής της ποικιλίας (Krausa) για μόλις 2,95 $.

Οι εμπορικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν παγίδες όχι μόνο για να εξοικονομήσουν φυτοφάρμακα, αλλά επειδή τα φυτά παγίδας είναι συνήθως πολύ φθηνότερα από τις καλλιέργειες που προστατεύουν. Μπορείτε να αγοράσετε ένα πακέτο με 50 σπόρους Zinnia για λίγα μόνο δολάρια, αλλά ένας θάμνος τριανταφυλλιάς μπορεί να σας κοστίσει $25+. Ειδικά αν καλλιεργείτε τρόφιμα για την οικογένεια, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα και να διατηρήσετε τον κήπο σας βιολογικό ή τουλάχιστον χωρίς φυτοφάρμακα, καλλιεργώντας φθηνά φυτά παγίδας από σπόρους. Δοκιμάστε το με ένα ή δύο προβληματικά φυτά αυτή τη σεζόν και πείτε μας πώς λειτουργεί για εσάς!

Schreibe einen Kommentar