Κάθε Ναι Είναι και Όχι

0
Κάθε Ναι Είναι και Όχι
Πάρε μακριά: Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας να πει «όχι» σε ασήμαντα έργα και δεσμεύσεις, φέρνοντας στο μυαλό σας τα σημαντικά πράγματα στα οποία λέτε «όχι» όταν συμφωνείτε με αυτά. Αυτό σας βοηθά να αναλάβετε εργασίες με μεγαλύτερη πρόθεση.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό, 46 δευτ.

Πολλοί συγγραφείς παραγωγικότητας μιλούν για τη σημασία του να λέμε «όχι» σε ασήμαντα πράγματα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: λέγοντας όχι σε κάτι ασήμαντο σας δίνει περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε σε πράγματα που είναι. Αξίζει όμως να γίνεις συγκεκριμένος. Οταν λες όχι σε κάτι, τι ακριβώς λες Ναί προς την?

Δίπλα στο γραφείο μου υπάρχουν μερικές φωτογραφίες από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου. Ενώ αρχικά έβαλα αυτές τις φωτογραφίες εδώ επειδή είναι ωραίο να τις βλέπεις, με τον καιρό, έχουν μετατραπεί σε υπενθύμιση αυτού που λέω όχι να όταν λέω Ναί σε κάτι άλλο.

Η δουλειά μου περιλαμβάνει πολλά ταξίδια—για ομιλίες, για την καθοδήγηση εργαστηρίων και για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων για βιβλία και άρθρα. Λατρεύω αυτό το κομμάτι της δουλειάς μου. Όχι μόνο βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν πιο παραγωγικοί, αλλά επισκέπτομαι και νέα και νέα μέρη. Τούτου λεχθέντος, τα ταξίδια δεν είναι πουθενά κοντά στην πιο ουσιαστική πτυχή της ζωής μου – οι άνθρωποι σε αυτό. Κάθε φορά λέω Ναί να ταξιδέψω κάπου, λέω όχι να περάσω χρόνο με τους ανθρώπους σε αυτές τις κορνίζες.

Κάθε φορά που σκέφτομαι να κάνω μια εκδήλωση ή σκέφτομαι να ταξιδέψω μακριά από το σπίτι, ζυγίζω αυτή την απόφαση ενάντια στους ανθρώπους στα καρέ. Μερικές φορές αξίζει τον κόπο, αλλά συχνά δεν είναι.

Φέρτε στο μυαλό σας μερικές σημαντικές δραστηριότητες: να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας, να ταξιδεύετε ή να παίζετε ένα όργανο. Αυτά τα λες όχι όταν λες Ναί να δουλεύεις μέχρι αργά, να παρακολουθείς Netflix και να χρησιμοποιείς το smartphone σου στο κρεβάτι.

Σε παρόμοια σημείωση, θυμηθείτε τα βασικά σας καθήκοντα εργασίας: συνάντηση νέων πελατών, σύνταξη προτάσεων ή διατήρηση της ομάδας σας σε καλό δρόμο. Αυτά τα λες όχι όταν λες Ναί σε περιττά έργα, τον περιττό έλεγχο του email σας ή τη συμφωνία σε μια περιττή συνάντηση.

Φαίνεται για πάντα ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και όχι αρκετό χρόνο για να τα κάνουμε. Παίρνετε πιο σκόπιμες αποφάσεις όταν εξετάζετε αυτό που λέτε όχι όταν λες Ναί σε κάτι άλλο. Βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα στα οποία λέτε ναι έχουν νόημα και αξία—γιατί κάθε ναι είναι και ένα όχι.

Εικονογράφηση από Σίνισα Σουμίνα.

Schreibe einen Kommentar