Ζυγοστάθμιση τροχών ως αποτελεσματικά και ευέλικτα εργαλεία για την τόνωση της προσωπικής ανάπτυξης

0
Ζυγοστάθμιση τροχών ως αποτελεσματικά και ευέλικτα εργαλεία για την τόνωση της προσωπικής ανάπτυξης

Χρόνος διαβασματός: 4 λεπτά

Ο τροχός ισορροπίας πιο ευρέως γνωστός ως ο τροχός της ζωής είναι ένα απλό και ισχυρό εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται στη συμβουλευτική και την καθοδήγηση. Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία αυτοστοχασμού καθώς σας επιτρέπει να δείτε πόσο ισορροπημένη είναι η ζωή σας οπτικά. Οι περισσότεροι λατρεύουν τα γραφικά. Σε αντίθεση με τις λέξεις, οι οπτικές εικόνες είναι εύκολα κατανοητές.

Αυτό το εργαλείο κρατά τα πάντα σε ένα μέρος και σας επιτρέπει να βλέπετε πώς λειτουργείτε στους βασικούς τομείς της ζωής σας, όλα σε ένα απλό φύλλο εργασίας.

Θα έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε πόσο ικανοποιημένοι και ικανοποιημένοι είστε σε διάφορους τομείς της ζωής σας.

Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε και να θέσετε νέους στόχους σε τομείς όπου δεν είστε ικανοποιημένοι για να βελτιώσετε την ισορροπία της ζωής. Αυτό το εργαλείο θα σας βοηθήσει να γίνετε ο δικός σας προπονητής ανάπτυξης.

Κατηγορίες του τροχού ισορροπίας

Ο τροχός της ζωής σας μπορεί να περιέχει έως και δέκα κατηγορίες ανάλογα με τους βασικούς τομείς της ζωής σας. Εκτός από τον αριθμό των κατηγοριών που μπορείτε να επιλέξετε να αναλύσετε, τα ονόματα που θα εκχωρήσετε σε κάθε περιοχή θα διαφέρουν ανάλογα με τους πόρους. Μερικές από τις κατηγορίες που βρίσκονται στον τροχό της ζωής περιλαμβάνουν:

 • Αυτο-ανάπτυξη: Οι περισσότεροι άνθρωποι το χαρακτηρίζουν ως μάθηση ή προσωπική ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει το χρόνο που αφιερώνετε για την επίτευξη των προσωπικών σας στόχων.
 • Καριέρα: Αυτή η κατηγορία αναφέρεται συνήθως ως ο τροχός της επιχείρησης. Γενικά εστιάζει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας ή στην επιχειρηματική ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες.
 • Οικονομικά: Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτήν την ενότητα ως προς τα χρήματα ή οικονομική ανεξαρτησία. Περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση, την εξοικονόμηση, τον προϋπολογισμό και την επένδυση χρημάτων.
 • Ελεύθερος χρόνος: Άλλοι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν κοινωνικό ή ψυχαγωγικό. Περιστρέφεται γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή τα χόμπι σας. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι στον ελεύθερο χρόνο σας, θα πρέπει να το συμπεριλάβετε εδώ.
 • Ραντεβού: Πώς θέλετε να βελτιώσετε τη ρομαντική σας σχέση; Τι ψάχνετε για το σημαντικό σας άλλο; Μπορείτε να περιγράψετε τα πάντα για την ερωτική σας ζωή σε αυτή την ενότητα.
 • Υγεία: Η υγεία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα, σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία για λόγους σαφήνειας. Πώς θα θέλατε να βελτιώσετε σε κάθε τομέα;

Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός τροχού πίτας για όσους έχουν περισσότερο οπτικό προσανατολισμό.

τροχός-αν-ζωή-εικόνα

Σχεδιαστικά στυλ του τροχού ισορροπίας

Υπάρχουν πολλά υπέροχα σχέδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη δημιουργία του τροχού ισορροπίας. Όλοι τους λειτουργούν παρόμοια. Παρουσιάζουν όμως τις πληροφορίες διαφορετικά.

Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα σχέδιο που μπορείτε να διαβάσετε και να κατανοήσετε εύκολα. Αν και οι άνθρωποι τα ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους, τα δύο κύρια στυλ για τον τροχό ισορροπίας είναι:

1. Η πίτα

Ευρέως γνωστός ως το αρχικό στυλ, αυτός ο τροχός ισορροπίας μοιάζει με φέτες πίτας ή πίτσας. Χρησιμοποιείται βαθμολογώντας όλες τις περιοχές που επιλέγετε να συμπεριλάβετε και στη συνέχεια χαράσσοντας μια γραμμή μεταξύ τους.

2. Ο ιστός της αράχνης

Αυτό το στυλ μοιάζει με γράφημα, επειδή κάθε τμήμα αποτελείται από γραμμές που μετρούν την ικανοποίησή σας στην περιοχή. Και αυτό το κάνει να μοιάζει με ιστό. Αυτό το στυλ χρησιμοποιείται συνήθως στον ψηφιακό κόσμο, καθώς οι υπολογιστές μπορούν να το χαρτογραφήσουν εύκολα.

Χρησιμοποιώντας τον τροχό ισορροπίας

Εάν ο τροχός ισορροπίας είναι μια νέα ιδέα για εσάς, μην ανησυχείτε. Θα σας καθοδηγήσουμε σε όλη τη διαδικασία. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο αποτελεσματικά, θα αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας στο μέλλον.

Ρυθμίστε τον τροχό σας

Πρέπει να ξεκινήσετε σχεδιάζοντας έναν τροχό ισορροπίας στο ημερολόγιό σας ή κατεβάζοντας ένα πρότυπο στο διαδίκτυο. Πρέπει πάντα να κάνετε αυτό που σας βολεύει. Σχεδιάστε έναν κύκλο και χωρίστε τον σε πέντε έως οκτώ ίσα μέρη. Επισημάνετε όλες τις ενότητες που θέλετε να συμπεριλάβετε στον κύκλο. Μερικοί από τους τομείς που πρέπει να συμπεριλάβετε είναι:

 • Καριέρα και οικονομικά
 • Προσωπική ανάπτυξη
 • Σχέσεις
 • Δημιουργικότητα
 • Όραμα ζωής
 • Υγεία

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ή να δημιουργήσετε τα δικά σας. Ο καθένας έχει κάτι μοναδικό που θα ήθελε να προσθέσει στον τροχό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε κάθε ενότητα στον κύκλο σας. Ξεκινήστε με τις πιο σημαντικές κατηγορίες που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σας όταν τις βελτιώσετε. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν:

 • Επιχείρηση
 • Αυτοφροντίδα
 • Οικογένεια και περιβάλλον
 • Εκπαίδευση

Γεμίστε τον τροχό σας

Αφού σχεδιάσετε έναν κύκλο και τον διαιρέσετε και επισημάνετε όλες τις ενότητες ή τις κατηγορίες, πρέπει να προσδιορίσετε πόσο ικανοποιημένοι είστε σε αυτούς τους τομείς.

Το κέντρο του κύκλου είναι μηδέν τοις εκατό ενώ η άκρη του είναι 100 τοις εκατό. Πρέπει να σκεφτείτε και να σκεφτείτε βαθιά καθώς το κάνετε αυτό για να δημιουργήσετε μια ακριβή αναπαράσταση του πόσο ισορροπημένη είναι η ζωή σας.

Αφού τοποθετήσετε τις τελείες σε όλες τις κατηγορίες, συνδέστε τις όλες για να σχηματίσετε τον τροχό σας. Είναι εντάξει αν έχετε ένα περίεργο σχήμα αφού το κάνετε αυτό. Το σχήμα του τροχού θα είναι μοναδικό. Και γι‘ αυτό πρέπει να θέσετε εξατομικευμένους ουσιαστικούς στόχους.

Μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν σχεδιάζετε τις τελείες περιλαμβάνουν:

 • Σωματική υγεία: Πώς θα βαθμολογούσατε τη συνολική διατροφή σας; Τι αλλαγές θα θέλατε να κάνετε; Αισθάνεσαι ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια της ημέρας? Πόσο συχνά γυμνάζεστε;
 • Πνευματικότητα: Είστε συντονισμένοι με τις πεποιθήσεις σας; Ποιες πεποιθήσεις πρέπει να αντικαταστήσετε;
 • Σχέσεις: Έχετε άτομα με τα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε με ειλικρίνεια; Πόσο χρόνο περνάτε με την οικογένειά σας; Είστε ικανοποιημένος με την ποιότητα των σχέσεων που έχετε στη ζωή σας;
 • Καριέρα και οικονομικά: Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την καριέρα σας; Χρειάζεται να αλλάξετε μονοπάτια για να πετύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους; Πόσο άνετα είστε με τα οικονομικά σας σήμερα;
 • Προσωπική ανάπτυξη: Ποιες δεξιότητες χρειάζεστε για να αναπτύξετε ή να βελτιώσετε; Πόσα βιβλία έχετε διαβάσει τους τελευταίους έξι μήνες; Είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας;

Συναισθηματική ευεξία: Είστε συναισθηματικά ισορροπημένος; Έχεις επίγνωση του πώς νιώθεις κάθε μέρα; Πως εσύ αντιμετωπίζω με αρνητικά συναισθήματα;

Θέστε σαφείς ουσιαστικούς στόχους

Τώρα ήρθε η ώρα να δείτε το σχήμα του τροχού σας. Τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε έναν ομοιόμορφο τροχό; Ποιοι τομείς στη ζωή σας απαιτούν περισσότερη συγκέντρωση;

Πρέπει να ξεκινήσετε με τις περιοχές που αποδίδετε καλά και να προχωρήσετε στα χαμηλότερα σημεία του κύκλου. Κάνοντας αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε τα δυνατά σας σημεία και την ανάπτυξή σας.

Για να δημιουργήσετε έναν ομοιόμορφο τροχό, πρέπει να θέσετε ουσιαστικούς στόχους. Μπορείτε να θέσετε στόχους σε τομείς στους οποίους είχατε καλή απόδοση γιατί πάντα θα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη. Εδώ είναι μερικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

Φυσική υγεία

 • Ασκηθείτε τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τριάντα λεπτά
 • Δοκιμάστε άλλες μορφές άσκησης όπως γιόγκα και Zumba
 • Πιείτε οκτώ ποτήρια νερό
 • Συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας

Σχέσεις

 • Περάστε χρόνο με φίλους κάθε Σάββατο
 • Συναντηθείτε με μέλη της οικογένειας τουλάχιστον μία φορά το μήνα
 • Απευθυνθείτε για υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε

Προσωπική ανάπτυξη

 • Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο κάθε μέρα
 • Ακούστε ένα podcast δύο φορές την εβδομάδα
 • Διαβάστε ένα βιβλίο κάθε μήνα

Αυτοφροντίδα

 • Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα για λίγα λεπτά κάθε μέρα
 • Παρακολουθήστε συνεδρίες θεραπείας
 • Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους

συμπέρασμα

Θα πρέπει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας με τον τροχό ισορροπίας τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα. Θέτοντας στόχους και παρακολουθώντας τακτικά την απόδοσή σας, θα πετύχετε τους στόχους σας γρήγορα και εύκολα.

Τσαρλς Νορμανδίν
Ο Charles Normandin γράφει μοναδικά άρθρα για το BrillAssignment. Είναι επαγγελματίας στη συγγραφή μοναδικών κειμένων και επίσης μιλά 3 γλώσσες σε υψηλό επίπεδο. Λατρεύει τον εθελοντισμό, το σχέδιο και την αναρρίχηση. Κατά την άποψή του, μέρες που αφιερώθηκαν βοηθώντας τα ζώα στο καταφύγιο να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Γνωρίστε τον στο Twitter @Charles60104524.

Τσαρλς Νορμανδίν

Schreibe einen Kommentar