Αυξήστε τις πιθανότητές σας για επιτυχία εξαλείφοντας την παρόρμηση για ανταγωνισμό

0
Αυξήστε τις πιθανότητές σας για επιτυχία εξαλείφοντας την παρόρμηση για ανταγωνισμό

Χρόνος διαβασματός: 3 λεπτά

Η ανάγκη για ανταγωνισμό είχε ενθαρρυνθεί ήδη από το δημοτικό σχολείο.

Είτε συμμετέχετε σε μια ομάδα ποδοσφαίρου είτε ανταγωνίζεστε για αυτήν την προαγωγή στη δουλειά, η ιδέα του ανταγωνισμού είναι ριζωμένη στην κοινωνία μας. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχαν άλλοι τρόποι για να αυξήσουμε την επιτυχία μας;

Τι θα γινόταν αν η εστίαση στον εαυτό μας ήταν πιο ωφέλιμη από την εστίαση στους άλλους;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό έχει ήδη τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες ψυχολογικές μελέτες. Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη υπόθεση ότι ο ανταγωνισμός τους αφήνει καλύτερα εξοπλισμένους για τη ζωή, αυτές οι ψυχολογικές μελέτες μας δείχνουν το αντίθετο.

Εδώ είναι λοιπόν 10 λόγοι για τους οποίους η εστίαση στον εαυτό μας αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας αντί να ανταγωνιζόμαστε και να εστιάζουμε στους άλλους:

1. Η παρόρμηση για ανταγωνισμό μπορεί να οδηγήσει σε σύμπλεγμα κατωτερότητας

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν εστιάζεις στον ανταγωνισμό με άλλους, στην πραγματικότητα εστιάζεις στον εαυτό σου.

Για παράδειγμα, εάν υποσυνείδητα σκέφτεστε «Πρέπει να είμαι καλύτερος από αυτήν για να κερδίσω», τότε αυτός είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας τρόπος να πείτε «θέλω να νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου». Εστιάζοντας στον εαυτό μας αντί στους άλλους ανθρώπους, μπορούμε να αποφύγουμε την ανάπτυξη ενός συμπλέγματος κατωτερότητας.

2. Ο ανταγωνισμός μας αφήνει να νιώθουμε άδειοι

Όταν εστιάζουμε στον ανταγωνισμό με άλλους, συχνά μας αφήνει να νιώθουμε άδειοι και ανάξιοι ακόμα και μετά τη νίκη.

Αν και είναι ωραίο για τη στιγμή να βιώνεις την ορμή της νίκης, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι αυτά τα συναισθήματα δεν διαρκούν πολύ. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν χάνουμε;

Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα επανέρχονται, κάτι που τελικά οδηγεί σε άγχος και δυστυχία.

Αν μη τι άλλο, η εστίαση στον εαυτό μας μας αφήνει να νιώθουμε πληροί μετά από κάθε νίκη.

3. Μην αφήνετε την ανάγκη να ανταγωνίζεστε για να μειώσετε την ευτυχία σας

Αν και μπορεί να είναι ωραίο να επικροτούν οι άλλοι τις προσπάθειές μας, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Γιατί;

Επειδή με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να σε θεωρούν ως το άτομο που «απλά στάθηκε τυχερός» ή που είχε «τυχαίο».

Έτσι, αν επικεντρωθούμε στον ανταγωνισμό με τους άλλους και στη νίκη, τότε χάνουμε τα μάτια μας τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και ικανοποιημένους με τη ζωή. Περιττό να πούμε ότι καταλήγουμε να κυνηγάμε όλο και περισσότερα επιτεύγματα που δεν μπορούν ποτέ να μας εκπληρώσουν πλήρως.

4. Ο ανταγωνισμός βάζει τη ζωή μας σε αναμονή

Όταν ανταγωνιζόμαστε τους άλλους, όχι μόνο μετατοπίζουμε την εστίασή μας από τη βελτίωση του εαυτού μας, αλλά βάζουμε και όλα τα άλλα στο επίκεντρο.

Για παράδειγμα, όταν εργαζόμαστε στα παρασκήνια για να βρούμε ένα νέο προϊόν, ολόκληρη η ζωή μας μένει σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί. Σε αυτό το σενάριο, οι σχέσεις και η επιδίωξη άλλων ενδιαφερόντων παίρνουν πίσω, καθώς εστιάζουμε όλη μας την ενέργειά μας για να δημιουργήσουμε κάτι επιτυχημένο.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει διαζύγιο ή έχουν χάσει τις σχέσεις τους επειδή επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στον ανταγωνισμό.

5. Ο ανταγωνισμός γεννά τοξικά συναισθήματα

Αν και μπορεί να είναι ωραίο να έχουμε άλλους να επαινούν τις προσπάθειές μας από καιρό σε καιρό, η εστίαση στον ανταγωνισμό μπορεί επίσης να γεννήσει αρκετά αρνητικά συναισθήματα όπως φθόνο και ζήλια.

Αυτό δεν μένει μόνο μέσα, καθώς συχνά διαχέεται σε φιλίες και οικογένειες που οδηγεί σε καβγάδες και ακόμη και σε διακοπή των δεσμών. Αν μη τι άλλο, ο ανταγωνισμός είναι καλύτερο να μείνει έξω από τις φιλίες αντί να ενθαρρύνεται μεταξύ τους.

6. Η ανάγκη για ανταγωνισμό εκτρέπει τους πόρους

Επειδή οι άνθρωποι είναι τόσο επικεντρωμένοι στον ανταγωνισμό μεταξύ τους, οι πόροι που θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν διατεθεί για τη βελτίωση της ζωής μας εκτρέπονται αλλού.

Για παράδειγμα, όταν εστιάζουμε στο να ξεπεράσουμε τους άλλους στον κλάδο μας, συχνά σημαίνει ότι παραμελούμε όλες τις άλλες πτυχές της ζωής, όπως την οικογένεια ή τους φίλους. Έτσι, αυτές οι σημαντικές σχέσεις παραμελούνται και εγκαταλείπονται για χάρη της «νίκης».

7. Ο ανταγωνισμός μας κάνει να νιώθουμε αποτυχημένοι

Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, δημιουργείται μια έμφυτη αίσθηση ότι χάνετε ακόμα κι αν κερδίζετε κάθε τόσο.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις σχέσεις αλλά και στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι ανίκανοι επειδή δεν βγάζουν τόσα χρήματα όσο το αφεντικό τους. Επιπλέον, συχνά προκύπτει άγχος και κατάθλιψη από τότε που αρχίζουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας αποτυχημένο.

8. Ο ανταγωνισμός μπορεί να μας κάνει να αγνοήσουμε τα αληθινά μας ταλέντα

Αν και είναι ωραίο να λαμβάνουμε κομπλιμέντα από άλλους, η εστίαση σε αυτά αντί στα δικά μας συναισθήματα μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τα μάτια μας για τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Όταν επικεντρωνόμαστε στον ανταγωνισμό με τους άλλους και όχι τον εαυτό μας, ανεβάζουμε τον πήχη τόσο ψηλά που δεν ξέρουμε πια πώς είναι να πετυχαίνεις.

Αυτή η τεράστια πίεση οδηγεί πολλούς σε κατάθλιψη, όπου παραιτούνται από την προσπάθεια εντελώς επειδή είναι πεπεισμένοι ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλοί, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν.

9. Ο ανταγωνισμός σας αποσπά την προσοχή από την επίτευξη των στόχων σας

Όταν εστιάζουμε πολύ χρόνο και ενέργεια στον ανταγωνισμό με άλλους, αφαιρείται από την ικανότητά μας να πετύχουμε πραγματικά τους στόχους μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ώρες σε μια μέρα και χάνεται πολύς χρόνος προσπαθώντας να αποδείξουμε τον εαυτό μας στον υπόλοιπο κόσμο.

Το αποτέλεσμα?

Δεν σημειώνουμε τόσο μεγάλη πρόοδο όσο θα κάναμε διαφορετικά αν δεν ξοδεύαμε τόσο πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους.

10. Ο ανταγωνισμός μας κάνει να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα

Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός αυξάνει τα κίνητρά τους, το μόνο που κάνει είναι να τους κάνει να βιώνουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, κατάθλιψη κ.λπ.

Αντί να νιώθετε κίνητρο από όλη αυτή την αρνητικότητα, γιατί να μην επικεντρωθείτε στο να είστε ευτυχισμένοι; Εξάλλου, αυτό το θετικό συναίσθημα σας βοηθά να είστε πιο παραγωγικοί, καθώς συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την υψηλότερη νοημοσύνη.

Τελικές σκέψεις

Συμπερασματικά, αυτοί οι 10 λόγοι δείχνουν γιατί δεν είναι καλή ιδέα να εστιάσετε στον ανταγωνισμό με άλλους και μάλλον να αυξήσετε τη δική σας ευτυχία και επιτυχία εστιάζοντας στον εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε για να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ή ακόμα και να προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτούς.

Δηλαδή, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την έννοια της «νίκης» και του να προχωράμε, ενώ βάζουμε όλα τα άλλα στη ζωή μας πρώτα, όπως την οικογένεια και τους φίλους.

Όλοι θέλουμε να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα, αλλά ας μην παρασυρθούμε τόσο πολύ σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να χάσουμε τα μάτια μας προς τα πού πάμε ή ποιος είναι ο πιο σημαντικός στη ζωή μας.


Felix Prasetyo

Schreibe einen Kommentar